Vizes élőhelyek világnapja


Jelen-hazánk területének 2,5 százaléka, mintegy 250 ezer hektár nemzetközileg is jelentős vizes élőhely.

Itt, mifelénk, Pilisen innen, Budán túl is számos ér, csermely, patak tűnt el, nyomokban úgy-ahogy megvan az Ördög-árokunk, s persze számos ér, patak csörgedez, no meg ott a Duna! A Kárpát-medence helyzete hasonló. Sőt, az utóbbi csaknem száz esztendőben - többek között a folyószabályozások nyomán - a vizes élőhelyek 90 százaléka eltűnt - tette hozzá a vízügyért felelős helyettes államtitkár. A szakember emlékeztetett rá, hogy 1971. február 2-én az iráni Ramsar városában 18 ország képviselője aláírásával hozott létre egy új egyezményt a "Nemzetközi jelentőségű vizes területekről, különösen, mint a vízimadarak élőhelyeiről", amelynek a legfontosabb célja a vizes élőhelyek megőrzése volt.

A Ramsari Egyezmény február 2-át a vizes élőhelyek világnapjává nyilvánította - mutatott rá Kovács Péter, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára pénteken Debrecenben, a vizes élőhelyek világnapja alkalmából a helyi akadémiai bizottság székházában rendezett tanácskozáson. hozzátéve: hazánk 1979-ben csatlakozott az egyezményhez, amelynek jelenleg 164 ország a tagja.

Szilágyi Gábor, az idén 40 éves Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) igazgatója bejelentette: kisvízterek rehabilitációjára 354 millió forint európai uniós támogatást nyertek, amelyből 17, úgynevezett kisvizes élőhely rehabilitációját tudják megoldani három megyében. Elmondta azt is, hogy a HNP igazgatósága működési területén több mint 54 ezer hektár - a Hortobágyon 32 ezer, a Felső-Tisza vidéken 22 ezer hektár - vizes élőhely szerepel a ramsari jegyzéken.