Veszprém, a királynék városa


A Bakony és a Balaton közelségét élvező Veszprém megkapó hangulata meghitt sétákra csábítja a látogatót tavasszal is.

A Várban május elejétől bejelentkezés nélkül látogatható az Érseki Palota, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény, a Gizella és a Szent György kápolna, valamint a Szent Mihály Székesegyház. A Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ és a modern művészeti galériák is megújult tárlatokkal várják vendégeiket. A Vár alatt gyönyörű környezetben húzódó séta- és kerékpárútvonal vezet a Séd mentén a Veszprémi Állatkerthez, mely az év minden napján nyitva tart, és az egész családnak felejthetetlen programot nyújt.

A királynék városa minden évben igazi fesztiválözönnel várja a turistákat! A 7. Tavaszi Játékokon április 24-29-ig látványos művészeti produkciók ígérnek tartalmas szórakozást. A május 7-12-ig tartó Gizella Napokon a történelmi felvonulás és a kirakodóvásár az Óvárost és a megújult Veszprémvölgyet is pezsgő középkori élettérré varázsolja. A TÁNC Fesztiválja május 27-június 2-ig a legnagyobb kortárs hazai táncművészeket vonultatja fel. A veszprémi Kabóciádé a gyerekek és az „örök gyermekek" fesztiválja. Jöjjenek és lássanak: játszóházak, koncertek, bábszínházi és babaszínházi műsorok, kabócás és vendég előadások láthatók több napon át június 15-16. között.

Veszprém dimbes-dombos vidéke tálcán kínálja a kiváló terepet, valamint az autót és pilótát próbáló útvonalakat a lendületes autózás szerelmeseinek. Az országos bajnokság veszprémi futama évek óta népszerű, évek óta több tízezer rallye-rajongó zarándokol el a városban és környékén megrendezett futamokra. Száguldás, por és szerelem – ezt kínálja Önnek július 12-14. között a Veszprém Rallye!

A Bakony és a Balaton között félúton található Magyarország talán legszebb barokk tere, a Szentháromság tér, ahol a júliusi ég alatt néhány órára 2013-ban (július 16-20.) is létrejön a csoda. A VeszprémFest világhírű előadóművészeket vonz, a fesztivál minden napja más és más zenei karakter köré szerveződik. Az idei fellépők között találjuk Diana Crall-t, Marcus Miller-t, Paco de Lucia-t, Nigel Kennedy-t és Craig David-et. Ez egy olyan zenei, kulturális nagyrendezvény, amely a magas minőségű magyar és nemzetközi produkciókat a klasszikus zenétől a jazz-en át az operáig kívánja bemutatni nézőinek évről évre.  A tavaly „Kiváló Művészeti Fesztivál" minősítéssel kitüntetett VeszprémFest immár 10. alkalommal várja világsztárokkal vendégeit a királynék városában. A megkedvelt Rozé, Rizling&Jazz Napok idén 20 balatoni borásszal és 30 fellépővel fog kedveskedni már július 12-től július 21-ig a veszprémieknek. A Veszprémvölgyben július 16-20-ig zajlanak a VeszprémFest kísérőrendezvényei EtnoJazz a Kolostorban címmel.

Veszprém minden júliusban néhány napra igazi fesztiválvárossá alakul át: különböző stílusú (etno, jazz, blues, rock) utcai formációk zenélnek délelőttől késő éjszakáig a belvárosban. Páratlan hangulat, vidám forgatag, amely a régen látott barátokat is összehozza és mindehhez persze a zene... Utcazene Fesztivál! Ne hagyja ki 2013-ban (július 24-27.) sem!

A Városi Művelődési Központ Veszprémi Nyár című programjai idén augusztusban 13. éve kerülnek megrendezésre. Ebben az évben sem maradhat el a Veszprémi Vigasságok, a Zenélő Udvar és a Világjava Estek sorozat, a Nyári Orgonavarázs, a Folklórparádé és a Szent István napi műsorfolyam. A minősített fesztivál címet kapott programsorozat ismét igazi csemegéket kínál.

Veszprém hagyománytisztelő város lévén, saját értékeit, helyi táncosait és kézműveseit köszönti a Szent Mihály arkangyal ünnepén megrendezett vásári forgataggal. A búcsú alkalmával a vásári forgatagban mindenki talál kedvére valót: minőségi, kézzel készült portékákat, ékszereket, csipkéket. Közelebbről ismerheti meg és próbálhatja ki a kedves vendég nagyapáink korának mesterségeit, kóstolhatja meg régi korok ízeit, valamint vidám programok is szórakoztatják a Veszprémbe érkezőt szeptember 28-29. között egész napon át a Veszprémi Várban.

Szeptemberben a Magna Cum Laude hatalmas koncert show-jával ünnepli 5. születésnapját az ország második legnagyobb vidéki sport- és rendezvénycsarnoka, a Veszprém Aréna. A kézilabda fellegvárának számító, impozáns arénában a nyitás óta eltelt években mintegy 1 millió nézőt fogadtak, a sportrendezvények mellett koncerteken, kiállításokon és konferenciákon. A több száz sikeres rendezvény bizonyítja, hogy az aréna beváltotta a hozzá fűzött reményeket Veszprémben. 

 

Veszprémben panziók és többcsillagos szállodák, kipróbált konyhájú, különféle hangulatú vendéglők kínálják szolgáltatásaikat – élmény válogatni!

 

Kövesse Gizella királyné léptei nyomát, szeretettel várjuk!

További információ:

Tourinform Veszprém

8200 Veszprém, Óváros tér 2.

Tel.: + 36 88 404-548

info@veszpreminfo.hu

www.veszpreminfo.hu