„Erdélyország az én hazám” VII. Világtalálkozó


Június 28-30-a között ismét megrendezik immár hetedik alkalommal az „Erdélyország az én hazám” elnevezésű háromnapos fesztivált az Erdélyből elszármazottak és Erdély sorsáért elkötelezettek. A környezet, mint Erdély, mesébe illő: Verőce, Csattogó-völgy. Minden földit várunk! 64 kitűnő, pompás program!

Az „Erdélyország az én hazám” Világtalálkozó fordulóponthoz érkezett az Úr 2013-as évében! 64 kitűnő, remek program!

Megújulásra, megtisztulásra, krisztusi szeretetre van szükségünk! Nehézségeinken felülkerekedve, idén június 28-30. között ismét megrendezik immár hetedik alkalommal az „Erdélyország az én hazám” elnevezésű háromnapos fesztivált, melyet az Erdélyből elszármazottak és Erdély sorsáért elkötelezettek találkozójaként tartanak számon.

A fesztivál mesébe illő környezetben, Verőcén, a Csattogó-völgyben talált otthonra!

A remek programok közül kiemelve néhányat, olvasóink (hallgatóink) figyelmébe ajánljuk a csíkszeredai öregdiák találkozót, Simó József előadását Wass Albertről, Medvigy Endre irodalomtudós összefoglalóját a száműzött magyar irodalom nagyjairól. Kiemelkedő érdeklődésre tarthat számot Mezőség bemutatkozása, azon belül egy széleskörű autonómia konferencia neves előadók közreműködésével, valamint a Mezőségi fejlesztési műhely című kerekasztal-beszélgetés több alapítvány bemutatkozásával. A mezőségi táncok, valamint gasztronómiai bemutató és kóstolás mellett Kallós Zoltán filmvetítéssel egybekötött előadása ismereteinket gyarapíthatja.

Június 30-a a moldvai csángók napja, csángó szentmisével kezdődik, majd Balázsi László ny. unitárius mb. püspök-főjegyző közreműködésével felállításra kerül a Csángó Kereszt. A Csángómagyar önazonosság című konferencia mellett bemutatkozik a Csángó Rádió, emellett lesz néptánc-, baranta- és kopó-bemutató.

Esténként koncertek színesítik a programot. A Nagyszínpadon fellép Tamás Gábor és Dancs Annamari énekes előadóművészek, valamint a Hungarica és az Ismerős Arcok Együttes. Népzenei programjainkat színesíti a Siculus Együttes és a Kaláka Néptáncegyüttes Szamosújvárról.

A háromnapos rendezvény állandó műsorai között szerepel a Benedek Elek Játszóház és erdélyi kézműves foglalkozások, sport (foci, lovaglás, röplabda, íjászat stb.), kirándulás, egészségmegőrző programok, erdélyi gasztronómiai bemutató és vásár, imasátor, valamint hagyományos termékek kirakodóvására.

A szabadtéri fesztivál sikeres lebonyolításához idén is kérjük a Csíksomlyói Szűz Mária közbenjárását, oltalmazását!

Az „Erdélyország az én hazám” Világtalálkozó három védnöke: Nemes Előd, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) tábor egyik alapítója, önkormányzati képviselő, Kallós Zoltán, Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő, és Petrás Mária, csángó népdalénekes, kerámiaművész.

Az idei Világtalálkozó főszervezője: a Budapesti Székely Kör, Ferencz Vilmos vezetésével. Alapító: Gaál István, aki 2007-ben megálmodta az „Erdélyország az én hazám” Világtalálkozót.

A Kallós Zoltán Alapítvány egyik fontos célkitűzését a fesztivál szervezői is vallják: "...mindennapi életünk szerves részét képezi a nagyszüleinktől örökölt, ránk hagyományozott kultúránk, tapasztalatok és értékek felbecsülhetetlen tárháza. Ezt a kincset csak akkor tudjuk érdemben használni, ha tudjuk, mikor, mit, miért és hogyan kell cselekednünk ahhoz, hogy felelősségteljesen éljünk abban a közösségben és társadalomban, amelyikbe beleszülettünk." Így legyen!

Találkozzunk Önnel is Verőcén 2013. június 28-30-a között!

***

A Csattogó-völgyben 280 fős, faházas szállás, valamint 2.000 fős sátorhely áll rendelkezésre! A szálláshelyeket a nagy érdeklődésre való tekintettel már most érdemes lefoglalni a Szállások oldalon leírtak alapján.

További részletek:   www.erdelyhon.hu      www.szekelykor.hu      www.csattogovolgy.hu