Vízpart elérhető közelségben: A Velencei-tónál is elindult a szezon!


E címmel a 2013-as nyári szezon indításaként, a régió turisztikai eredményeinek ismertetésével és a térség legújabb turisztikai fejlesztéseinek bemutatásával nyitották meg az ez évi idényt a Velencei-tónál.

Vízpart elérhető közelségben – emellett már számos egyéb vonzereje is van a velencei-tavi térségnek. A fejlesztések eredményeképpen az elmúlt évben is több változás történt a tónál, így nemcsak a strandolni vágyók, hanem az aktív pihenést kedvelők és a gyógyulást keresők is jó helyen járnak – többek között erről esett szó a térség szezonnyitó sajtótájékoztatóján a Velence Resort & Spa****superior szállodában.

Az eddigi eredményeket és az újdonságokat L. Simon László, a térség országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Kulturális- és Sajtóbizottságának elnöke, valamint Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese ismertette.

„A Velencei-tó környéki fejlesztések, a turisztikai kínálatbővítés szerepe kiemelkedően fontos a belföldi és a külföldi vendégforgalom növelésének, a tartózkodási idő meghosszabbításának szempontjából. A tartózkodási idő meghosszabbítása mellett fontos cél, hogy az egy napra érkező kirándulókból is több napig tartózkodó vendégek váljanak” – hangsúlyozta Horváth Gergely.

Jelenleg 30 km hosszú kerékpárút áll rendelkezésre, ám a túra akár 55 km hosszúra is nyújtható, jó alternatíva a kezdő vagy alkalmi kerékpározóknak is. Az elfáradt túrázók sétahajózáson vehetnek részt, s a bicikliket a hajón is szállíthatják. „Mintegy kilenc kilométer hosszú kerékpárút építése kezdődik meg júniusban a Velencei-tó déli partján. A 730 millió forintos fejlesztés várhatóan az idén befejeződik. Ezen kívül több új híd épül és több helyen közvilágítást is létesítenek a kerékpárutak mellé. A távlati tervek szerint további kilenc szakasszal és 32,6 kilométerrel bővítenék a Velencei-tó körüli kerékpárút-hálózatot. A már elkészített fejlesztési koncepció szerint több helyen párhuzamos kerékpárutak épülnének a helyi lakosság által ma is használt utak mellé. 2016 végéig megvalósulna a Dinnyés-Pákozd, a Pákozd-Katonai Emlékpark, a Nadap-Sukoró, a Nadap-Velence, a Nadap-Pázmánd és a Pázmánd-Kápolnásnyék közötti szakasz, valamint elkészülne a Mészeg-hegyre felvezető, illetve a Kápolnásnyék és Velence belterületén létesítendő útszakasz is.” – összegezte L. Simon László.

A nemzeti turisztikai marketingszervezet a kezdetektől jelentős szerepet vállal a turisztikai desztinációmenedzsment rendszer kialakításában. Kiemelten fontosnak tartja az együttműködést TDM szervezetekkel, és segíti az újak létrehozását.

Az MT Zrt. és a TDM tehát közösen igyekszik a térségre irányítani a figyelmet. A belföldi utazók mind szélesebb rétegét szeretnék megszólítani több napra szóló termékcsomagok kidolgozásával, kommunikálva az időjárástól független, egész évben elérhető programokat, kikapcsolódási lehetőségeket. Az elektronikus médiában, valamint az interneten jelenleg is zajlik közös kampány. Az MT Zrt. júniusi, Zsongás kampányában kiemelt figyelmet szentelnek a Velencei-tónak. Az országos akcióban a vizuális elemek egyike is a Velencei tó. A „nem csak vízpart” szlogen is arra hívja fel a figyelmet, hogy a tó nemcsak nyáron, hanem egész évben várja az aktív pihenésre vágyókat. Az utazó a Közép-dunántúli Régió blogja (http://itthonkozepdunantulon.blog.hu/) mellett a www.visitvelenceito.hu oldalon is folyamatosan tájékozódhat arról, milyen programok várják.

A Velencei-tó nemcsak a közeli úti célt kereső fővárosiaknak lehet költséghatékony megoldás, hanem a természet és a kerékpározás szerelmeseinek a figyelmére is számot tarthat országszerte. Magyarország egyik legnagyobb kerékpáros-turisztikai rendezvénye a nemrég lezajlott Tour de Velencei-tó esetében is közös promóciót folytatott az MT Zrt. és a TDM.

Magyarország második legnagyobb természetes állóvizének térsége lóháton vagy akár gyalogszerrel is kényelmesen bejárható. A Velencei-hegység lankáin, a vízen és a szikes pusztán jelölt túrautakon együtt kirándulhat a család. Az összesen 545 hektáros Velencei Madárrezervátum és Dinnyési Fertő Természetvédelmi Terület 33-35 fészkelőmadár-fajjal és közel 300 ” idelátogató és itt vendégeskedő” madárfajjal büszkélkedhet. Kevesen tudják, hogy Gárdonyban található az ország első ÖKO szemléletű strandja. A Velencei-tó Kékhullám Zászlóval elismert strandján gyönyörű panoráma tárul az idelátogató elé. Az extrém kalandok kedvelői is megtalálják a maguk lehetőségeit: A Surf Core Szörfbázison többszörös magyar bajnokok és az ország legsegítőkészebb oktatói tanítják azokat, akik szeretnének megtanulni szörfözni vagy céljuk a továbbfejlődés. Velencén a nemzetközi szabványoknak megfelelő 800 m hosszú ötszög alaprajzú wakeboard-pálya is működik. Aki esőben is fürdene, vagy kényeztetésre vágyik, szintén nem fog csalódni. A velencei élmény- és gyógyfürdő, valamint a Velencei-tó déli partján az agárdi Bika-völgy gyógyvize várja gyógyulni és pihenni vágyó vendégeket. Mindkét helyen négycsillagos wellness-szálloda is várja azokat, akik teljes kiszolgálást szeretnének élvezni.

A térség nem csupán látnivalókban gazdag, hanem utánozhatatlan hangulatú fesztiválhelyszín is. Koncertek, kóstolók, irodalmi estek, hagyományőrző ünnepek várják az utazókat egész évben. a Gárdonyi Emlékház mellett a Rönkvár, vagy Pákozdon a Katonai Emlékpark meglátogatása nyújt különleges élményt.

Ne feledjük a gasztronómiai különlegességeket sem: Egy finom halászléhez remekül illenek a tó környéki borok, a fogasfiléhez pedig a zamatos agárdi pálinka. A helyi lekvárokat, szörpöket és mézeket is érdemes megkóstolni.

 

Internet: www.itthon.hu

http://itthon.hu/kozepdunantul