Gyógyvizek Völgye: természeti, konyha- és pincecsodák Mária és Vendel kútjaival


Amint teheted, kedves Olvasónk, rögvest indulj útnak s kedved szerint fedezd föl hazánk csodás kis térségeit, szegleteit, mini-Paradicsomait! Ilyen a Bükk és Mátra közötti Gyógyvizek Völgye... Segít benne a Gyógyvizek Völgye TDM Egyesület és a Magyar Turizmus Zrt.

Egy közelmúltbéli tanulmányútra szóló meghívás során magazinunk, a KILÁTÓ is betekintést nyert ebbe a Demjén, Egerszalók, Egerszólát alkotta csodás kis térségbe.

Aki idelátogat Laskó-patak által átszelt völgységbe, az mindenekelőtt sok-sok helyi finom falattal és jóféle fehér- és vörösborral, vagy rozéval „ágyazhat meg” a kulináris élvezeteket követő kulturális kínálattal, természeti szépséggel. Egymást követik a hangulatos családi – ódon és új építése ellenére meghittséget árasztó - patinás pincék, a rendkívül gazdag, felüdítő, gyógyító ellazulást, kikapcsolódást elősegítő fürdő- és wellneszprogramok, természetjárások, rácsodálkozás az érintetlen tájra: a Remete-völgyre, sódombra, kaptárkőre, betyárbújóra, (kétszáz nm-es) kőhodályra, barlanglakásokra.

A hajdani hívő ember hite révén e tájékon is összekapcsolta magát az égiekkel, a végtelennel, s megálmodott megannyi földi csodát, a népi kézmívesség remekeit (ezeket el készíthetjük, ha úgy kívánjuk: Szalóka baba, gyertyamártás stb.), amelyek a természetközeli ember rátermettségét, ügyességét, élni akarását tükrözik.

Korunk szív-lélek vállalkozója itt is megterem Rácz József és családja személyében. A gombatelepük egyre ismertebb-kedveltebb a világ távolabbi sarkaiban, az Egri Korona Borház pedig az Egri Borvidék kiemelkedő borászata (szállás, fürdőzés, konyhaművészeti ínyenckedés stb.)

De hogy kortársait se hagyjuk ki, a három település szőlész-borászai, ízletes finomságokat főző-sütő, kényelmes szállást kínáló vendéglátói, program-ötletgazdái és –szervezői 2009-ben összefogtak („egységben az erő!”) és Gyógyvizek Völgye TDM Egyesülésbe tömörültek. Ez a TDM annyit tesz magyarán, hogy a turisztikai élményeket nyújtó célpontokat teljeskörű vonzerő-együttessé varázsolják s erre ráirányítják az élményre, örömre, felüdülésre vágyók figyelmét. Eladható ötleteket váltanak át kézzelfogható szolgáltatásokra; szerveznek és rendeznek, kedvet ébresztenek, hogy vágytól hajtva útra keljenek a vendégek a Gyógyvizek Völgyébe. Itt megtalálják a Demjéni Termál Völgyet, (különleges új barlangfürdőjét ez év végén adják át,) s a közelmúltban megnyitott Cascade Resort Szállodával. Aztán ott van az egerszalóki Thermal Park, amely szálloda, apartman, fürdőház és európai színvonalú kemping is. A Saliris Resort Spa & Konferencia Hotel már nevében is sejteti, hogy komoly tanácskozások, továbbképzések illeszthetők a sokszínű, sokízű szabadidős „szendvicsbe”. A Saliris is gyógyfürdő persze, pl. finn szaunával. A Mesés Shiraz Hotel pedig keleties hangulatokat idéz és igéz, a külső testgyógyhatásokat belsővel fokozhatjuk – finom teákkal.

Az itteni gyógyvizek mire jók? A teljesség igénye nélkül: kötőszöveti, izületi, gerinc-, csont-, izom-, ín-, ideg, bőr- és anyagcsere-betegségek, mozgásszervi elváltozások, tüdőjavítás, sportrehabilitáció… Tudományosan: nátriumot is tartalmazó, kálcium-magnézium hidrokarbonátos hévíz, amelynek metakovasav-tartalma is jelentős. Mária és Vendel nevét a kutak a 2010-es megszentelésükkor kapták.

A wellnesz is jó, vagy még jobb lesz: az ajurvédától a hidratáló, relaxálóés thai masszázsig mindent magában foglal; fitnesz- és szépségszalonokat is, egyénre szabott edzésprogramokkal, a legkorszerűbb cardio gépekkel.

S nehogy valaki azt higgye, hogy kihagytuk a kicsiket: ők pl. kamikázé- és turbócsúzdán edzhetik magukat.

Aki az asztali örömök híve, jöhet ide szüretre, Márton-napi lúd- és újborkóstolóra, káposztás ételek fesztiváljára, mini „Szalóki Tor-túrára”. Jöhet ide autós, bakancsos, bicajos turista, vonzhatja a gyógyulás reménye, a megújulás erénye, a vadász- vagy valamilyen gyűjtőszenvedélye. Eger is közel van, Budapest is (120 km autópályán, pestiesen szólva bakfitty).

A már említett csipkézett sódomb, a környék jelképe is egyedi európai különlegesség. (Ilyen csak kettő van a világon, az is jó messze).

A fentiek népszerűségének, testi-lelki gyógyítóerejének egyik bizonyítéka, hogy nem silányult tömegturizmussá, a Gyógyvizek Völgyének látogatottsága mégis az elmúlt négy évben ötszörösére nőtt! Meggyőződni a vázolt lehetőségekről csupán a Budapest-Eger közti autópályára kell rákanyarodnunk, vagy vonatra, avagy kerékpárra pattannunk.

Kép, szöveg: Tamás Éva, Vinnay Péter