Nyugat Itthon – Duna Karnevál, kultúra és utazás: fergeteges nyárkezdet


Napfény, víz, finomságok; kikapcsoló, felüdítő programok… Horváth Gergely: „A kultúra nemcsak az utazás kísérője.” A nyár a „Zsongás” ideje. Olvassa, gondolja tovább!

Kultúra és utazás * Budapest és környéke * Helyszínek, hagyományok, jelenkori értékek * A Nyugat folyóirat mai hagyománya, törzsasztal, Nyugat Itthon torta * Pesti álom

A Nyugat Itthon elnevezésű rendezvénysorozat félidejéhez érkezett, s ennek örvén –valamint a nyár kezdetét ünnepelendő – a Duna Karneválhoz csatlakozott ez a júniusi est. Az eddigi eredmények összefoglalásán túl a Szamos Gourmet Házban megalakult a mai Nyugat Itthon mai szerzőinek törzsasztala. Szamos Gabriella úrhölgy pedig bemutatta az erre az alkalomra készített Nyugat Itthon tortát. Hogy úgy mondjuk, dióhéjban ez sűrűsödött bele a rendezvénynek, illetve a fesztiválnak helyet adó pesti, belvárosi-lipótvárosi Vörösmarty tér pénteki programjaiba. Elvégre, ha nyár – akkor ez a „Zsongás” ideje!

A szép számmal megjelenteket Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese is üdvözölte. Annál is inkább, mivel az MT Zrt. nagy hangsúlyt fektet a főváros és környéke népszerűsítésére, és Budapest, valamint a Közép-Dunavidék is eleme az MT Zrt. időszerű kommunikációs kampányának.

A hangsúlyon belüli hangsúlyt az kapta, hogy a vízpart (bár kétségkívül rendkívül kellemes kellék!) nemcsak strandolásra való. Ugyanis megannyi rendezvény, fesztivál várja azokat, akik kultúrszomjukat oltva, tartalmasan kívánják eltölteni a nyári estéket a páratlanul sokoldalú, sokszínű, számos más kiemelkedő jellege mellett történelmi-kulturális, irodalmi jelentőségű fővárosban. Ahogy Horváth Gergely fogalmazott: „ A kultúra nemcsak az utazás kísérője lehet, de önálló utazási motiváció is lehet”. A Nyugat Itthon kampánnyal pedig a magyar kulturális értékeket kívánja újrapozícionálni az MT Zrt.

A  vSzamos Marcipán gyönyörű épületében volt felolvasószínház is. Itt Márton András előadásában első ízben hangzott el közönség előtt Zalán Tibor Budapest kuplé című írása, amely az oly sokak által megidézett „pesti életérzés” témakörét, műfaját gazdagította. Erre ráadásként Szamos Gabriella megkóstoltatta a nagyérdeművel a jeles alkalomra készült s a vendéglátás keresztségében a Nyugat Itthon nevet kapott konyhaművészeti remekművet. Kálloy Molnár Péter, Hrutka Róbert pedig zenéltek.

A további „Zsongást” a Proscenion Drámaszínpad előadása, a József Attila Színház művészei által – a téren felállított színpadon – megjelenített Balassi Bálint Szép magyar komédiájának részletei folytatták, amelyek rendhagyó módon villámcsődületbe torkollottak. Mindamellett Zalán Tiborral folytattak zenés-kortárs eszmecserét, Bolemant László pedig bemutatta Vissza a jövőbe, avagy irodalom a QR-kódban, QR-kód az irodalomban címmel. (A kód jelöli a már említett törzsasztalt is).

Az est fénypontját a Pesti álom című koncert nyújtotta, ami által a közönség némiképp betekintést nyerhetett a nagy művészek által megálmodott Budapestbe. Mindenképpen kerítsenek sort olvasóink a Szin Medias Res társulat előadásainak megtekintésére. A csapat ezúttal a Nudista strand című darabot mutatta be. Szerzője az újnyugatos Kal Pintér Mihály. A szintúgy újnyugatos Dóka Attila és Dóka Péter dalokat adott elő.

Azaz a Nyugat Itthon kampánnyal a Magyar Turizmus Zrt. és az Újnyugat Irodalmi Kör roppant különleges, egyedi módon kortárs írók, költők szemével irányította rá figyelmünket hazánk turisztikai értékeire. A kezdeményezés – nyugodt szívvel mondhatjuk – nem pusztán turisztikai szemszögből nézvést jelentős, hanem valamennyiünket gazdagít, társítván a helyszíneket, hagyományokat és jelenkori értékeket, gyarapítva legjelentősebb fegyvertárunkat, értéktárunkat - a kultúránkat. Nem mellesleg: a számos rangos alkotó mellett az online kampány is jelentős, részeként 99 utazásra ösztönző mű készül, amelyeket hazánkban elsőként az MT Zrt. jelentet meg a www.itthon.hu portálon. A honlap mellett a kortárs művekkel a társaság közösségi oldalain, az Élmény Itthon felületein is találkozhatnak az érdeklődők.

                                                                                                                                                                                                                                                                Kép és szöveg: Tamás Éva