Kaposvár: az édentől EDEN-re


Az éden és EDEN Kaposvár esetében tökéletesen összesimul. Előbbi a dél-dunántúli magyar édenkert Kaposvár módra. Utóbbi az EDEN - a Kiváló Európai Desztinációk, azaz turisztikai célpontok pályázata, amelynek legutóbb témája az akadálymentes turizmus volt. E pályázatot nyerte meg a kies Kaposvár és környéke. Miért is?

Dél-Dunántúli országrészünk egyik legpatinásabb, legszebb, szecessziós stílusú, hagyományőrző (itt díszlik a legrégebbi, egyetlen megmaradt megyecímer az oszmán hódoltság előtti időkből), mégis modern, s egyben Somogy megye 5. leglátogatottabb települése. Példaértékű az atmoszférája, szemet-lelket gyönyörködtető gondozottság teszi rendkívül vonzó várossá. Ehhez adott a lokálpatriotizmusból is kiváló polgárok hetvenezres közössége, amely rátermett vezetőt választva Szita Károly személyében jó úton tart afelé, hogy hiánytalanul érezzük a helyi jelmondatot: „Könnyű elérni – nehéz elhagyni”. De ne hagyjuk ki e sorból a négy női szobrászt, akik a város szobrait alkotják; Ádám–Éva Háza van, harangjáték köszönti a vendégeket, 39 ezer fa pompázik ( ott jártunkkor bódító hársfaillat lengte be a várost ), több mint 30 szökőkút frissít, sikeres rendezvények váltogatják egymást… A Csiky Gergely Színház is bekapcsolódott mindebbe, mert együtt lélegzik a várossal – ez a páratlan sikerének titka. Szóval, szerfölött színes az élete, páratlan a légköre, jó a levegője. Szabad lélegzet uralkodik a szabad szellem és a Zselic közelsége okán. Csoda, hogy elnyerte az Év városa és a Virágos Magyarországért címet?

Kaposvár minden részletre ügyel, ami a hely attraktív szellemét szolgálja, így figyel a fogyatékkal élőkre is. A Tourinform–Kaposvár Iroda országosan egyedülálló kezdeményezése volt 2009-ben, hogy dombornyomott várostérképet „tapintható város”!), Braille-írásos brossúrát, hangos útikalauzt (30 db audio guide-t készített a vakok és gyengénlátók részére. A Jeles Kaposvár c. rövidfilm a hallássérülteknek mutatja be a város értékeit. Ugyanakkor akadálymentesítették a főbb látnivalókat (letapogatható, körbejárható szobrok), intézményeket (pl. az Agórát, az élmény- és gyógyfürdőt), a belvárost, az irodát, a kulturális rendezvényeket; indukciós hurok segíti az irodába érkező hallássérülteket. Vakvezető közlekedési sávok és „beszélő” közlekedési lámpák segítenek, akadálymentesítettek a buszok.

Pályázatában a város – bevonva a környező településeket – az utazást, mint önálló életvitelt tervezte meg a fogyatékkal élők számára is Kaposvárra és a Zselicre hangolva. (Ezzel mintegy megelőzve az erre vonatkozó mind sürgetőbb igényt.) Így felejthetetlen pihenőnapokat tölthetünk el a Hotel Kardosfában, s találkozhatunk szelíd szarvasokkal Bőszénfán a Szarvasfarmon.

A kaposváriak az évszakokat is eszerint színezik, szervezik: Négy fesztivál – négy évszak. Konkrétan: tavasz a hallássérültekre, nyár a látáskárosultakra (tapintható), ősz – mézfesztivál a mozgáskorlátozottra tél a kisgyermekesek, babakocsisok részére.

A nyertes pályázó marketingeszközeinek fejlesztéséhez a Magyar Turizmus Zrt. kétmillió forinttal járult hozzá. A térség részt vehet az idei Európai Turizmus Fórumon, ahol átveheti majd az elnyert díjat. A nemzetközi promóciót pedig az Európai Bizottság által a desztinációkról készítendő film segíti, egyszersmind bekerül az EB kezdeményezésében megvalósuló desztinációk közötti együttműködést elősegítő hálózatfejlesztési projektbe is. Hát ilyen egyszerű a nagyszerű megteremtése Csokonai és Rippl Rónai József városában. S valóban könnyű elérni, ám nehéz elhagyni. Mert minden együtt van összhangban: rendezettség, finomság, cizellált stílus, fogadókészség, akadálymentesített médiaérzékenység, színes, széleskörű kínálat látni-, enni- és innivalókban, pihentető-megnyugtató kikapcsolódásban. Nos, így valahogy...

Kép, szöveg: Tamás Éva