Bőröndbölcsességek, csomagtanácsok


Hogyan és mibe pakoljunk, hogy tökéletes legyen az utazás. Pakolási, csomagolási tanácsok nyárra.

Ötzi, a jégember hátizsákkal jutott el az Alpok tetejére. Az 5300 éves jégbe fagyott gleccsermúmia felszerelései közé tartozott a nyírfakéreg és bőr felhasználásával készült táska, amiben a parazsat tarthatta a tetovált férfi. A római légiósok viszont olyan bőröndöket cipeltek, amelyek már címkézve voltak, a brit Chesterben találtak egy bronz táskacímkét, amin szerepelt a bőrönd tulajdonosának a neve és légiójának a száma: LEG XX IVLI CANDIDI (azaz 20. légió, Julius Candidi). A 19. századból ismeretesek a mai szögletes formájú utaztótáskák, ezeket egy fakeretre feszített masszív, cserzett marhabőrből képezték ki a korabeli bőrdíszművesek. Manapság azonban újabb igények merülnek fel: főleg a légiutazással járó kényeknek kell megfelelniük a táskáknak, ezért utánajártunk, mit kínálnak a jet-szettbe.

„A szövetből készült kerekes bőröndökből mindig találhatnak leárazottat mostanában” – derül ki egy belvárosi bőröndbolt eladójától, ahol a legújabb modellek már műanyagból készülnek, mert azok strapabíróbbak. A másik innováció a cipzár helyetti kapcsos megoldás: „a cipzár mentén ugyanis könnyebben fel tudják metszeni a tolvajok az anyagot”. A kerekek terén is van újítás: a manapság kínált legtöbb gurulós bőrönd már nem kettő, hanem négy keréken száguld, a legjobbak pedig körbe-körbe forognak 360 fokban, így nyomban arra veszik az irányt, amerre a gazdájuk mozdul.

Fogyókúrán a gurulósok

Az utazás cipekedős része is a kényelem felé tendál, a cél, hogy a telepakolt pakkot a lehető legrövidebb szakaszon kelljen emelni, húzni-vonni. De a legújabb fejlesztéseknek is van hátránya: ha már egy kis lejtésszöge van az útnak, a négykerekűek elkezdik saját életüket élni: a szerkezet ugyanis simán elgurul. Rákérdeztünk, de bőröndfékkel egyelőre még nem látták el kerekeket. Még egy hátrányuk van: a nagyon süppedős szőnyegeken, ahogy a homokos tengerparton is meggyűlik vele a bajunk, de a repülőterek sima járófelületein, illetve a kátyú, és macskakőmentes járdákon tényleg a legjobb megoldás.

Az ország-város matricákkal teleragasztott kufferek - amelyek a 20. század közepén jöttek divatba, és az ősi idők óta használt hátizsákok sem veszítették el jelentőségüket. A kirándulós utakra az utóbbit érdemes vinni, a nagy utazóbőröndök pedig jobbak a gurulósaknál, ha nincsenek komoly transzfertávolságok, például ha autóval utazunk, és nem kell gyalogolni a desztinációk között. Az egy vállon hordott sporttáskákat manapság már csak a teniszezőkön látjuk, ők is inkább csak a meccsre hordják, nem az utazáshoz: egyrészt mert összegyűri vállban az egyre elegánsabbra szabott sportmezt, másrészt a belehalmozott holmik is sokkal könnyebben ráncosodnak ebben, mint a merevfalú táskákban.

A bőrönd súlya kardinális kérdés, és nem csak a légitársaságok súlyalapú árképzése miatt: egy nagyobb utazóbőrönd akár 5 kilónál is többet nyomhat, ami telepakolva egy kéthetes útra 25-30 kilós összsúlyt eredményez: ez egy egészséges kilencéves gyerek testtömegének felel meg.

A bőröndgyártók vetekednek: ki tudja a legkönnyebb, de mégis strapabíró koffert kifejleszteni? Van például olyan gurulós, műanyagfalú kézipoggyásza a Samsonite-nak, ami 1,95 kilóval versenyez az átlagban 2-3 kilós, a repülő fedélzetére méretezett táskákkal. A brit Independent viszont tavaly állította össze az 50 legjobb utazóstáska listát, amin a több mint száz éves múltra visszatekintő Rimowa cég négykerekűje tromfolt: a Salsa Air Ultralight névre hallgató termék 1,92 kilós.

Zokniból tömítőanyag

A legkönnyebb, leggurulósabb és legmasszívabb bőrönd birtokában sem készültünk fel teljesen az utazásra, ha a csomagolásnál mindent elrontunk. A holland Butler Academy tanára lakájokat képez ki, és mindent tud a pakolásról. Christopher Cantlon zseniális tanácsokkal szolgál a bőrönd tereinek kihasználásához, érdemes például a zoknikkal és a harisnyákkal nem csak a holttereket kitömni, hanem a cipőket is, így sámfaként is szolgálnak. A szabadon maradt területekre ezen kívül lehet még övet és alsóneműt is gyömöszölni, ezek a kitömések ugyanis megakadályozzák, hogy a többi holmi szétcsússzon, tanácsolja a szakértő.

Rend a lelke

Cantlon a következő csomagolási rendet ajánlja: a nehezebb holmik kerüljenek legalulra, így könyvek és a cipők, melyeket érdemes külön zacskóban elhelyezni, főleg ha bőrből készültek. Erre lehet rápakolni a farmernadrágot és a kabátot, aztán következzenek az alsóneműk, a pólók, a pulóverek, majd legfelülre a legkényesebb öltözékek, az ingek, ruhák, felöltők. Az igényes utazók a pulóvereket, az ingeket és a blúzokat selyempapírral választják el a többi holmitól, de a selyemből és egyéb finom anyagokból készült ruhákat mindenképp érdemes akár zsebkendővel, vagy szalvétával megvédeni a zötykölődéstől. Továbbá azokat a színes szöveteket, amelyek színt ereszthetnek, mindenképp kifordítva kell utaztatni, hogy ne fogják össze a fehér pólókat, ingeket.

A kevesebb, nem több, hanem pont elég

De egyáltalán mit érdemes bepakolni? Ahelyett, hogy túlgondolkodnánk az utazást, próbáljunk reálisan gondolkodni: biztos kell minden napra két váltás ruha, vagy esetleg megkockáztathatjuk, hogy kétszer is felhúzunk egy ruhát a két hét alatt? A kombinálás a kulcs, ha fontos valakinek a külcsín: a nadrág-trikó, és szoknya-blúz kombókat nyugodtan lehet váltogatni, a lényeg, hogy egyszerű színekben gondolkodjunk: a fehér, fekete, tengerészkék és a szürke színek mindenhez passzolnak.

A cipő a legproblémásabb cucc a bőröndben: sok helyet foglal, ettől függetlenül – főleg a nők – képtelenek visszafogni magukat. Minden szetthez más cipőt bepakolni mégsem a legokosabb. Találós kérdés: hány magas sarkúra van szükség a tengerparti nyaralás során? A válasz az egy, az esti bulizásokhoz, vagy a romantikus vacsorához, a nap többi részét úgyis flip-flopban vagy mezítláb töltjük.

Az sem szükséges, hogy mindenféle természeti csapásra felkészüljünk, csekkoljuk le, hogy milyen idő várható a célállomáson. Akár több nemzetközi weboldalt is érdemes megnézni, hogy pontosabban megsaccoljuk, hány meleg pulcsira lesz szükség.

Hogy bírja a gyűrődést

A vasaló nehéz tárgy. A ruhák viszont gyűrődnek. Az egyik megoldás, ha a csomagolásnál már odafigyelünk. Felülre kerüljenek a gyűrődős dolgok, és ha hiszünk Martha Stewartnak, az amerikaiak kedvenc háziasszonyának, akkor minél kevesebb hajtással, laposan egymásra helyezzük a kényes cuccokat. Így:

Persze ettől függetlenül lesznek gyűrődések. Ezek ellen is van praktika: amint megérkeztünk csomagoljuk ki, és akasszuk fel a ruhákat, majd a gyűrötteket vigyük be a fürdőszobába, és egy jó forró zuhany után csukjuk rájuk az ajtót. Hagyjuk, hogy a gőz megtegye hatását.

Jó utat!