Dabas és környéke: kúriák, természeti ritkaságok, hungarikumok…


Értékek, csodák várnak vidéken. E felfedezések pártolója, szervezője a „napraforgós” FATOSZ, nemzeti értékeinké pedig a Nemzeti Értéktár, a Hungarikum Bizottság itthon, a Kárpát-medencében.

Vay (Sándor) Sarolta, az első magyar újságírónő hozta a szibériai nőszirom virágot Dabasra, avagy a Kelet-kutató, misszionárius gróf Vay Péter? Egyik sem, ám mindhárom kötődik a négy faluból, két tanyacsoportból született, ma 17 ezer lelket számláló kisvároshoz. Amint a többi Vay, valamint Dinnyés, Halász, Zlinszky grófok, a Kossuth-szülők és Gyóni Géza, a jövőre centenáriumi évfordulót idéző I. világháború magyar lírikusa. Dabas 30 fennmaradt kúria kapcsán a klasszicista kúriák városa is. Vagy a természeti élőhelyeké, hiszen ebben is sokszínű a város és vidéke: híresek a ősturjánok (Turjánvidék), a tőzegerdők, az ősborókás buckák (csévharaszti természetvédelmi terület), de említhetjük a pesti piacokon ismert dabasi virágkertészeti, nemkülönben a konyhaművészeti remekeket, az itteni szabadidős programokat is. S még minden tárul elénk helyben, ha a fővárosból az E5-ösön 40 m-t legurulunk s kocsinkkal, avagy a városnéző kisvonattal körbekalandozunk Dabason!

Hm, kóstoljuk meg a Rétesház réteseit(augusztusban „rétesutcája” is illatozik, akár a híres helyi virágok)! A hungarikummá minősített sári rétes bárminő ünnepi alkalmat ízletesebbé varázsol. A helyi hagyományokat folytató cukrász, Szilágyiné Lantos Zsuzsanna pékségéből hozhatunk hosszú hétvégekre, ünnepekre – adalékanyagok nélküli! – rozs- vagy foszlós fehércipót. Ehhez kortyolhatunk desszertmívű mézbort, vagy kenhetünk rá sári mézet Homoki Iván mintagazdaságából.

A hungarikumok pártolása érdekében az országos Magyar Nemzeti Értéktár csúcsaként élő belhoni Hungarikum Bizottság részeként helyi értéktár bizottság is ténykedik Pappné Máthé Erzsébet vezetésével. Emellett a nemzetiségi konyhaművészetbe is belekóstolhatunk, jelesül a szlovákokéba, hiszen ők is élnek itt szép számmal; épült külön tájházuk.

Dabas után tovább kalandozhatunk Újlengyelbe, az Akác-tanyára, ahol benézhetünk a Hungaricum boltba egy kóstolóra vagy egy biogazdaságba. Az Akác-tanya ideális hely konferenciák és más események megrendezésére, ehhez szálláshelyeket, szabadidős, így lovas programokat, eredeti finn szaunát is biztosít.

Egyszóval, értékek, csodák várnak vidéken is. E felfedezések pártolója, szervezője a „napraforgós” FATOSZ, vagyis az 1994 óta folyamatosan fejlődő, csaknem kétezer vendéglátót tömörítő minőségi szolgáltatásokat nyújtó, Csizmadia László (a volt vendéglátó-ipari, kereskedelmi főiskola hajdani legendás vezetője) által elnökölt Falusi és Agrárturizmus Országos Szövetsége. Ha valaminek, hát a FATOSZ-nak van létjogosultsága hazánkban, a Kárpát-medencében! A napraforgó jelképezi a népi eredetet, a Nap, a Fény felé fordulást, azaz a sikerorientáltságot, a fölemelkedést.

Nos, ezért fordultunk, forduljunk Dabas, egyben a számtalan értéket őrző-teremtő, fölfedezést kínáló vidék felé!