Közép-Európa wellnesz- és gyógykínálata - Sárvárott


Kontinensünk e szegletének legnagyobb szabadidős jól-léti és gyógyfürdőzési vására, az V. SPA-CE 2013-t Sárvárott rendezték meg – először Szlovénia határain túl!

Kristálytiszta élmények - testközelből

Ennek megfelelően a Magyar Turizmus Zrt. a Szlovén Fürdőszövetséggel karöltve, a Gormice iroda rendezésében kiemelt eseményként kezelte az október 3-5. közötti eseményt, hiszen ez átfogó képet nyújt az egészségturizmusról, a térség ebbéli szolgáltatásairól, egyszersmind az egészségturizmus a társaság legfontosabb termékeinek egyike. Mindazonáltal a vásárra számos európai és földrészünkön kívüli szakmai látogató is eljön. Idén az európai országok mellett észak-amerikai, valamint arab világ-béli országokból érkeztek látogatók, kiállítóként öt ország képviseltette magát. A szakmai work shopok, szakmai bemutatókban, tanácskozásokban bővelkedő rendezvénysorozat ún. post túrával zárult, vagyis a meghívottak Hévíz és Budapest egészségturisztikai adottságaiba, lehetőségeibe kaptak betekintést. A rangos, tartalmas eseménysorozat kapcsán a résztvevők megismerhették, összehasonlíthatták a kínálatokat, illetve kiválaszthatták a számukra legmegfelelőbbeket.

Ez egyébiránt összhangban áll a magyar nemzeti turisztikai marketingszervezet idei értékesítés-ösztönzési stratégiájával, hiszen annak fő pillérét a termékalapú marketingkommunikáció jelenti; az egészségturizmus kiemelt termék bel- és külföldi kínálatban, marketingkommunikációban, szorosan kapcsolódva a központilag meghatározott imázskommunikációhoz. A sajtótájékoztatón felszólalt Iztok Altbauer, a Szlovén Fürdőszövetség igazgatója, Ruszinkó Ádám, a Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület elnöke, s természetesen a helyi házigazda, Kondora István polgármester is. Elhangzott, hogy Közép-Európa igen fejlett spa kultúrával, hagyományokkal rendelkezik. Gondoljunk csak a budai gyógyító hőforrásokra, az idén épp százéves Széchenyi Fürdőre, a 105 esztendős Gellért Fürdőre, az Új Széchenyi Terv új vagy megújuló létesítményeire, avagy a Monarchia fejlett fürdőkultúrájára, ami annak idején – éppen az összefogás, az egység(esség) nyomán – világszerte ismert s ami a fő: látogatott volt! Ezúttal itt is a legavatottabb szakemberek a legjobb ajánlataikkal, elképzeléseikkel jelentek meg. Az eszmecserék nyomán új tapasztalatokra, kapcsolatokra tesznek szert. Tehát a SPA-CE nagyszerű továbblépése az országváltás! Mintegy alátámasztásul egy gondolat ahhoz, hogy miért éppen egészségturizmus: a modern idők technikai, környezeti „áldásaival” szemben a fő megelőzési-védekezési mód a tudatos egészséges életmód, s persze a prevenció mellett a rehabilitáció, az utógondozás. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) előrejelzése szerint 2022-re a turizmus, az egészségturizmus és –ipar együttesen a világ meghatározó ágazattá válik. A meghatározó küldőpiacainkat jelentő országokban (is) jelentősen megnő az időskorúak aránya, közülük kerülnek ki az erre az ágazatra fogékony és fizetőképes vendégek. Emellett a jóléti társadalmakban nő az igény a saját finanszírozású, preventív és/vagy rehabilitációs egészségügyi kezelések turisztikai élményekkel való összekapcsolására.

Minderre hazánk adottságai rendkívül alkalmasak, versenyképes termékek, szolgáltatások nyújtására lehetőséget biztosítanak. Az összes hazai vendégéjszakát 35 %-a a gyógy- és wellneszhotelekben rendelik meg, noha a 2006-11 közötti növekedés napjainkra lelassult és jelentősen módosult a küldőpiac összetétele. Külön érdekesség az orosz, újabban a kínai érdeklődés, amely a szakvásáron is megmutatkozott.

A „szórakoztató víz” is vonzó, ám még inkább az a „gyógyító” és a regeneráló” víz. E piac-specifikus helyzetre alapoz a Magyar Turizmus Zrt. És erre épít – Hajdúszoboszló, Hévíz, Budapest mellett – a többi magyar termál- és gyógyvízbázis.

S persze a hazánk látogatottsági listáján 7. helyen szereplő Sárvár is. Jószerével az egész város bekapcsolódott a már említett SPA-CE 2013 rendezvénysorozatba (Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő, Vitalmed Hotel, Park Inn Hotel, Spirit Hotel, Danubius Hotel Sárvár stb.)

Nagy-Fáró Tibor műszaki igazgatótól megtudtuk: a sárvári fürdőkomplexum 2004-től tagja az Európai Királyi Fürdők Szövetségének (Royal Spas of Europe), 2007-ben pedig EuropeSpa-Med minőségi díjat nyert el. A családi fürdőrész 2010-ben hárommilliárdos fejlesztés folytán nyílt meg, immár újabb szálláshelyek, hotelek, panziók, apartmanok megnyitását vonva maga után. A sok egyediség között kiemelkedő az is, hogy a sárvári  fürdőkomplexum kiállítási helyszínként is szolgált: ilyen - ismert vonzerőin kívül - az ultraszűrős baktérium- és víruseltávolító technológia, amelynek alkalmazásával minimálisra csökkenthető a vegyszerfelhasználás a medencék vizében. E berendezés tovább öregbíti a magyar fürdőtechnológia hírnevét (ui. többek között a súlyfürdő egy hévízi orvos, Moll Károly, a Sensolite fényterápia pedig Fényi Márta találmánya!)

A sárvári vízélményekhez szervesen kapcsolódik a nyugat-dunántúli térség turisztikai, konyhaművészeti, borászati és kulturális kínálata.

Mindez Sárvárott is fémjelzi: hosszú távú trendekről beszélhetünk. S még inkább arról, ha erre kellő kulturális, imázs és anyagi ráfordítást biztosítunk.