Nagyegyháza, Sajtmustra, Hangistálló: három az egyben


Honlapunkon már hírt adtunk az 1. Magyar Sajtmustra eseményeiről, olvashatták a Kis-, Közép- és Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesülete elnökének, Kovács Lászlónak szavait is, de ez a nap és eseményei megérnek (még) egy "misét", ezért a személyes benyomásokat is szeretnénk megosztani Önökkel.

Már oda utunk is jó hangulatban telt, amihez nagymértékben hozzájárult egy (vállaltan) retro autóbusz is, ahol egymással szemben ültünk és próbáltuk megérteni egymást a (vállaltan) nem halk motor zúgása közepette. Gyönyörű, napos időben érkeztünk a Budapesttől mindösszesen 42 km-re fekvő fejér megyei Nagyegyházára, az Óbarok mellett található kis faluba, az I. Sajtmustra rendezvényére.

Itt már zajlott az élet. Itt, azaz a Hangistállóban és környékén. Hogy mi is az a Hangistálló és hogy jön a sajtmustrához? 150 éve a Batthyány grófok építettek tejgazdálkodási célra egy istállót, mely ma megifjodva várja a falu apraját-nagyját és mindenhonnan minden idelátogatót Ribli Ilona csellóművésznek köszönhetően…Nem tévedés: Ilona csellóművész, aki fáradhatatlanul szervez a falu kulturális életét.

A Hangistálló egész évben várja az érdeklődőket, melyekről izgalmas honlapjukon, a www.hangistallo.hu oldalon tájékozódhatnak. Legközelebb a III. Kórustalálkozóra kerül sor itt 2013. november 9-én, melyhez Monostory Viktória ikonkiállítása kapcsolódik.

A Sajtmustra résztvevői, a sajtászok (ez a szó sem elírás) már kipakolták áruikat a Hangistálló körül elhelyezett asztalokra. Egy „kakukktojásra” is leltünk: kizárólag magyar termékeket, többféle házias ízű kolbászt, disznósajtot, töpörtyűt, füstölt árut kínált itt Varga Zoltán – nagy sikerrel. Aki időben nem tetette félre, már szánhatta-bánhatta, mert hamar (el)fogyott. És persze kóstoltuk, vásároltuk a finom borokat: a szekszárdi borvidékről a 2009-ben az Év pincészete címet elnyert Ferenczi Szőlőbirtok, az etyeki Rókusfalvy Pincészet vagy épp a neszmélyi Szöllősi Pincészet borát, hiszen a jóféle sajt és a jóféle bor együtt az igazi!

A jobbnál jobb sajtok kóstolgatása mellett jobbnál jobb beszélgetésekbe elegyedtünk a sajtászokkal no meg, borászokkal, juhászokkal, könyvárusokkal: a kiállítókkal. A sajtászok elmesélték, hogy és hol készítik, milyen módon, milyen ízesítéssel sajtjaikat, milyen gondokkal-örömökkel szembesülnek a napi munka során. A sajtokhoz szőlőt, diót is ehettünk, ha épp akartunk: ahogy szokás, de mézet és lekvárt is kínáltak. Így, jó ízekkel és jó ízű beszélgetésekkel zajlott a nap.

S milyen sajtok voltak? Tehénsajtok között kóstolhattunk friss- és lágysajtokat, de a juh- és kecske érlelt sajtok között volt nagyobb a választék és egyben nagyobb a verseny: itt juh- és kecske ordákat, zsendicéket, érlelt félkemény és kemény sajtokat, desszert sajtokat sorakoztattak fel a gazdák. Megtudtuk, hogy a tehénsajt színe sárgás, a kecskesajté fehér. Hogy a hagyományos ízek mellett mindenki törekszik arra, hogy gyógynövényekkel (levendula, kakukkfű), zöldfűszerrel, paradicsommal, medvehagymával, dióval, mákkal, köménnyel ízesítse tartósítószer-mentes, hagyományos eljárással, kézzel készült sajtjait. Láttunk kisebb, karikába tekert füstölt sajtot, óriás méretű (80 l tejből készült) sajtot, sőt piros-fehér-zöld színű, Nagy-Magyarországot formázó sajtot is. De találtunk laktózmentes sajtot (aminek a tejcukorra érzékenyek biztosan örültek), pasztőrözött tehéntejet és túrót és nem pasztőrözött tejből készült sajtféléket is. Hosszú érlelésű idejű, borban érlelt sajtot, de biotermékeket is. Jó tudnunk, hogy sok termék megtalálható nagyobb és ismert áruházláncokban is, pl. az Alföldi Garabonciás termékei, melyek a közelmúltban kiérdemelték a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy használatát.

Szavazhattunk is, szavaztunk is a 24 sajtkészítő sajtjaira és magukra a sajtkészítőkre is. Kóstolgattunk és szorgosan írtuk is a neveket a kis cédulákra, majd be is dobtuk a gyűjtőládába azokat. Vártuk az eredményt, ami meg is született: a közönség szavazatok alapján az I. Magyar Sajtmustra legjobb sajtja Kalla Roland sümegprágai sajtkészítő pálpusztai sajtja lett, a legjobb sajtkészítő pedig Nagy Róbert László sajtász lett Dégről.

Közben egy fedett szín alatt nagy munkában voltak a vendéglátók. Míg készült egy csodás borjúpörkölt ebédre, addig elkészült két hatalmas sajt is, a Sajtmustra Sajtja: ott, a szemünk láttára. A sajtkészítők ugyanis tanulmányúton jártak augusztusban több európai országban, és akkor elhatározták, hogy kb. 300 liter tejből, hatalmas, új rézüstben, nyílt tűz fölött készítenek két sajtot, amit lepréselnek, érni hagynak egy évig.

A Hangistálló környéke nemcsak beszélgetéstől volt hangos, hanem zenétől is. Érkezésünkkor Kiss Gy. László Liszt Ferenc díjas tárogatóművész a kuruc idők dallamai mellett erdélyi, rábaközi és dunántúli népzenét játszott, később a kiváló erdélyi tangóharmonikás, Szász Szabolcs játékát élvezhettük, aki – a sajtokhoz illően – francia zenét játszott, de miután itt magyar sajtkészítők voltak ott magyar sajtokkal nem maradhatott el a magyar népzene sem. A Hangistálló komoly zenei programjainak megfelelően délután a Danubius vonósnégyes adott koncertet, melyen Weiner Leó és Rózsavölgyi Márk verbunkos művei hangoztak fel, végül pedig a szúnyogpusztai fiatalokból álló Baranta Együttes néptáncbemutatója zárult a rendezvény. Testnek, léleknek is szolgáltak.

A Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók Országos Szolgáltató Egyesülete célja az volt ezzel az első ízben megrendezett Sajtmustrával, hogy felkarolva a magyar sajtkészítőket olyan programot kínáljon a termelők és a nagyközönség számára, amely közelebb hozza az embereket a gasztronómiához, a magyar sajtkultúrához.” – és ezt teljesült is. A magyar sajtkultúra (mint megtudtuk) mindösszesen 150–200 évre tekint vissza, mivel hazánkban nem tartottak tejelő teheneket úgy, mint pl. Franciaországban, ezért a sajtfogyasztás és ennek hagyománya sem alakulhatott ki olyan mértékben. Ezt mutatja az is, hogy 1,8 kg sajtot fogyasztunk csak évente, ami bizony nem nagy mennyiség.

Mi, sajtkedvelők bízunk abban, hogy ez a rendezvény is elősegítette a sajtászok munkájának elismerését, hozzásegíti őket terveik megvalósulásához. Aki követni szeretné a sajtászokat, rendezvényeiket, valamint a Hangistálló életét, figyeljen a honlapokra:

www.kkaosze.hu

www.hangistallo.hu

https://www.facebook.com/sajtkeszitokegyesulete

                                                                                                                                                                                                                Viant Katalin