Még mindig Franciaországra kíváncsi a legtöbb turista


Tavaly körülbelül 83 millió külföldi turista kereste fel Franciaországot, amely továbbra is a világ elsőszámú turisztikai célpontja. Pompázatos kastélyok, hívogató síparadicsomok, fényűző tengerparti városkák hona. Az Evian és a csiga hazájában megtalálhatunk mindent, ami divatos és itt mosolyog ránk Mona Lisa. Íme Franciaország!

Ez mind Franciaország!

A látogatókat vonzzák a történelmi városok, a gyönyörű vidékek, a Loire-völgyi kastélyok, valamint a II. világháború történetéből ismert Bretagne és Normandia tengerpartja. Franciaország kellemes klímával, a Francia Riviéra kitűnő strandjaival, az Atlanti-partokkal és Korzika szigetével, az Alpokban és a Pirenneusokban a téli sportokat biztosító jól felszerelt turistaközpontok, a világ legjobbjai közt szereplő, gazdag étel- és borkultúrával várja az utazókat. Az ország a turisták legkedveltebb célpontja, mivel számos világhírű turistalátványossággal rendelkezik, melyek közül a legismertebbek Párizshoz vagy a híres-nevezetes Azúr-parthoz, a Côte d'Azurhöz hasonlóak. Az utánozhatatlanul könnyed francia mentalitás, az eldugott, történelmet mesélő falvak, a különleges, festői táj vagy épp a francia konyha - ez mind Franciaország!

Franciaország télen-nyáron

Franciaország megannyi látnivalóval büszkélkedhet, legyen szó építészeti vagy természeti remekművekről, esetleg a kettő kombinációjáról. Nyugat-Európa legnagyobb országában nyáron elsősorban a dél-franciaországi Francia Riviérát (Louis de Fines városa, Saint Tropez, Rainer herceg - és a szerencsejáték - otthona, Monaco és Monte Carlo, a Taxi-filmsorozat legendás helyszíne, Marseilles, a fesztiválokról híres Cannes, Nizza (mely nevét adta a salátának a leginkább az itthoni „francia salátára” hasonlító saláta nevét adta) és a Cote d'Azur környékét, valamint kicsit beljebb a „Parfüm Fővárosának” nevezett Grasse-t, míg télen az Alpok és Pireneusok síparadicsomait érdemes felkeresni. Párizsba és a vidéki nagyvárosokba egész évben rengetegen látogatnak el (pl. Avignon, a Versailles-i kastély vagy a levendulaillatú Provence).

Nemcsak a természeti tájak, hanem a kastélyok, templomok, műemlékek és múzeumok (Louvre, Rodin, Picasso, Orsay, Pompidou, stb.) sokasága is látnivalót nyújt a turisták számára. Franciaország gyógyfürdőkben is bővelkedik, Vichynél található a leghíresebb. Ezenkívül a nemzeti parkok, tengeren túli területek is mind gazdagítják az ország idegenforgalmi kincseit. Gasztronómiáján belül a számtalan fajta sajton (pl. camambert), tengeri herkentyűn (csiga, osztriga, kagyló, rák), péksüteményeken (kiváltképp a croissaint), különféle mézeken, valamint az isteni olívabogyókon kívül a bor-és pezsgőturizmusa (Bordeaux, Bretagne, Chateau, Champagne) is kifejezetten figyelemre méltó. Az ország „közepén” vannak az igazinak mondott francia csodák: várromok, levendulamezők, szíves vendéglátás, kulturális programok, remek borok és isteni ételek.

Párizs, a művészetek és a szerelem városa

A város elegáns és kacér, építészete csábító, az éjszakák pedig teli örömökkel és álmokkal. Párizs romantikája a legkőszívűbb turistát is megérinti. A művészet szerelmesei, az ínyencek, a városi csavargók és a gyerekes családok is megtalálják a magunknak való szórakozást és látványosságokat. Párizs egyike azoknak a városoknak, ahol a legtöbb épített látnivaló található. Párizs kihagyhatatlan látványosságait pedig kitűnő metróhálózat biztosítja.

Az Eiffel-torony és a Diadalív Párizs egyik szimbóluma. Az Eiffel toronyról csodálatos kilátás nyílik az éjszakai fényárban úszó Párizsra. Szép időben ellátni a Diadalívtől a modern városrész diadalívjéig és visszafelé. Kihagyhatatlan látványosság még a Notre-Dame, ami gyönyörű este kivilágítva. Végtelennek tűnő sétát tehetünk a párizsi "Andrássy úton", a Champs-Élyséen, vagy éppen kirakatokat nézegethetünk a Rivoli bevásárlóutcán. Vásárolgathatunk a Lafayette áruházban, este pedig eltölthetünk egy kellemes estét a híres Moulin Rouge-ban. Ellátogathatunk a patinás Sorbonne egyetemre, a gyerekeknek pedig garantált egész napos és élményekben gazdag szórakozást ígér Disneyland! Nem térhetünk vissza anélkül, hogy meglátogattuk volna a Szajna-parti Montmartre művész-és a Montparnasse történelmi negyed forgatagát, a Bastille egykori börtönét, a világhíres Operaházat, a Napóleonnal kapcsolatos történelmi helyszíneket, az Invalidusokat, a Pantheont, vagy a köztereket, mint a Louxemburg Kert és a Concorde tér...a látnivalók száma egyszerűen végtelen!

Ha pedig könnyed kikapcsolódásra vágyunk a történelem hagyatékai után, a város csak úgy tobzódik a kulturális szórakozási lehetőségekben, nekünk csak választanunk kell, ami nem lesz könnyű: világhírű előadók koncertjei, színházak, éttermek (köztük megannyi Michelin-csillagos), kávézók, szórakozóhelyek, éjszakai bárok, pubok, piacok, bolhapiacok, divatházak...

Egy szó, mint száz: Franciaországnak és azon belül is Párizsnak ezer csodája van, mindet érdemes nyitott szemmel, füllel, orral és gyomorral fogadni!

Bővebben: www.franceguide.com Francia Idegenforgalmi Hivatal