Írva vigadás: Pénzügyi válság


Eléggé belebonyolódtunk ebbe a gerjesztett globális pénzügyi és egyéb válságba. Saccperkábé annyira, mint mások, bár ha arra gondolunk, hogy most Lettország és Románia az imf „bezzeg”-országa, miközben a román fizetéseket 25 %-kal nyírták le, és sokszorosára nőtt a munkanélküliség a többi európai országban, akkor azt mondhatjuk, hogy néhány viharon már túlvagyunk, s eredeti megoldásokkal próbálunk hajózni a nyílt tengeren. (Még találat is érte naszádunkat.) De nézzük a dolgokat derűsebben! Tanuljunk tréfatékából kivett könyvünkből!

Álljon itt most megértésképpen egy tanmese!

Valamikor régen, egy indiai kis faluban egy ember bejelentette a falusiaknak, hogy majmokat vásárol fel, darabját 10$-ért.

A falusiak tudták, hogy a környéken sok a majom, elmentek hát az erdőbe összefogdosni őket.

Az emberünk majmok ezreit vásárolta fel, mindegyikért kifizette a beígért 10$-t. Ahogy a majmok fogyni kezdtek az erdőben, a falusiak abbahagyták az összefogdosásukat. Erre az ember bejelentette, hogy 20$-t ad egy majomért. A falusiak fellelkesültek és újra elmentek majmokat fogni.

A majmok csakhamar még jobban megfogyatkoztak, a falusiak hazatértek. Az ember 25$-ra emelte az átvételi árat, de már így is nagyon nehéz volt majmot fogni.

Erre a férfi közölte, hogy 50$-t ad egy majomért, de sürgősen el kell utaznia egy kis időre, addig egy helyettese fogja őt képviselni, aki a nevében átveszi a majmokat.

Amikor elutazott, a helyettese azt mondta a falusiaknak: "Nézzétek ezt a sok majmot a ketrecekben, amit a főnököm vett tőletek. Eladom nektek darabját 35$-ert, és amikor az emberünk visszatér, eladhatjátok neki 50$-ért."

A falusiak összeszedték minden megtakarított pénzüket,és megvették az összes majmot.

Ezután a falusiak soha többet nem látták sem az embert, sem a képviselőjét, csak a rengeteg majom mászkált megint a környéken, úgy, mint azelőtt.