A Székely szabadság napja – Tömeggyűlések világszerte a székely önrendelkezésért


„Autonómiát Székelyföldnek!”, „Üzenet Európának: voltunk, vagyunk és leszünk!”, „Székelyföld legyen egységes!”, „Attila unokái vagyunk”, „Sekelistan-Székelyföld”, illetve „Székely-törökök – Sekel türkleri” – e követeléseket hangoztatták a tüntetők a román nagykövetségek előtt világszerte. Tanúbizonyságot nyert újfent: a székelyek szabadságszeretete és autonómiaigénye továbbra is épp olyan erős, mint volt 160 évvel ezelőtt!  - Per indul az EU törvényszéke ellen. Ez pártok felett álló, közös ügy!

A Székely szabadság napján tömeggyűlést tartottak hétfő délután Budapesten, a Hősök terén. A magyar és a székely himnusz eléneklése után György-Mózes Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke köszöntötte a Hősök terén összegyűlt tömeget.

György-Mózes Árpád felhívást olvasott fel, amelyben felszólítják a román kormányt, hogy tárgyaljon a székelyföldi autonómia ügyét képviselő szervezetekkel, valamint tartsa tiszteletben az emberi jogokat. Az összegyűlt tömeg "autonómiát Székelyföldnek" közfelkiáltással fogadta el a felolvasott dokumentumot.

A szónok arról beszélt, hogy a Székely szabadság napján emlékezni és emlékeztetni gyűltek össze. "Emlékezni azokra a székely vértanúkra (...), akik az 1948-49-es forradalom és szabadságharc leverése után is hittek a magyar szabadságban".

György-Mózes Árpád közölte, azért is tüntetnek most, hogy emlékeztessék a világot, illetve a román kormányt, hogy a székelyek szabadságszeretete és autonómiaigénye továbbra is épp olyan erős, mint volt 160 évvel ezelőtt.

Bejelentette, hogy a tavaly útjára indított, Székelyföld autonómiáért elnevezésű kezdeményezés "életképesnek bizonyult", az idén a világ 18 helyszínén tudtak mozgósítani támogatókat. Megemlékezést tartanak Budapest és Marosvásárhely mellett például Szolnokon, Esztergomban, Pozsonyban, Bécsben, Stuttgartban, Londonban, az Egyesült Államokban, valamint Kanadában is.

A Székelyföldért Társaság elnöke szerint "erőt kell felmutatni", és sok emberre van szükség, mert "ideig-óráig el lehet hallgatni a tényeket, de már a román kormány is érzi, hogy Székelyföld autonómiájának szelleme kiszabadult a palackból". Az elorozott területek igazságért kiáltanak, emberi jogokért jajdulnak! (A szerk.)

Ezt érzékeli már Szlovákia is, hiszen a napokban jelentették be, hogy az Európai Bizottság oldalán a Székely Nemzeti Tanáccsal szemben száll be az uniós polgári kezdeményezés elutasítása miatt indított perben. A magyar kormány viszont a székelyek mellett száll be az Európai Unió Törvényszékénél indított perbe.

"Mi a mozgalmunkat komolyan gondoltuk, kitartóak leszünk (...), kavics leszünk az európai döntéshozók cipőjében, bárhova lépnek, érezni fogják, hogy szúrja és nyomja őket, érezni fogják, hogy van itt egy probléma" - fogalmazott György-Mózes Árpád, hozzátéve, hogy ez egy pártok felett álló, közös ügy.

Közölte, a Budapesten is felolvasott felhívást 10 ország 20 helyszínén fogadták el az autonómia mellett tüntetők. A dokumentumot angol nyelven elküldik számos ország nagykövetségére. Ebben azt írják, hogy Romániának be kell tartania nemzetközi kötelezettségét, el kell fogadnia a párbeszédet és tiszteletben kell tartania az emberi jogokat.

A felhívásban emlékeztettek arra, hogy Románia vállalta: a nemzetiségek, azon a – főleg 1920-ban, Trianonban orvul megszerzett - területen, ahol többségben vannak, különleges önrendelkezést kaphatnak. Románia jelenlegi kormánya éppen közigazgatási reformra készül, amivel - várhatóan - megszegi az unió vonatkozó ajánlásait, és Székelyföldet román többségű közigazgatási egységekbe illeszti be. Ezzel felszámolják a székelyek érdekérvényesítésének utolsó intézményi kereteit is.

Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő Tóbiás Klára Csillagúton című költeményét szavalta el.

A megemlékezés végén a tömeg elindul a román nagykövetség épülete elé. A tömegben a székely lobogó mellett magyar és árpádsávos zászló is volt.

A Szépművészeti Múzeummal szemben felállított színpad előtt mécsesekből kirakták a székely zászló több mint 8 méteres mását, illetve magukkal hoztak egy 10 méternél is nagyobb lobogót. A beszédek mellett versek és dalok hangoztak el.

A rendezvényen megjelent Schiffer András, az LMP társelnöke és Meszerics Tamás, az LMP EP-listavezetője.

A Székely Nemzeti Tanács a Habsburg-ellenes összeesküvést szervező székelyek kivégzésének 160. évfordulóján Marosvásárhelyen tart demonstrációt a székely szabadság napját.

Törökországban tüntettek a székely autonómiáért – isztambuli példa a török-magyar rokonság jegyében

Az I. világháborút a törökök számára lezáró sevres-i békediktátum Törökhont is Magyarországhoz hasonló feldarabolásra ítélte, ám a törökök (csodás nemzet!) ezt nemhogy nem fogadta el, hanem Ekrem Kemál  pasa, azaz Minden Törökök Atyja, Atatürk vezetésével fegyveresen szembeszállt vele – és kivívta a lényegbevágó módosítást! E megmentett haza legnagyobb városában, a csodálatos fekvésű, szellemű Isztambulban is tüntetést tartottak a román főkonzulátus előtt Székelyföld autonómiájáért vasárnap délután. A demonstrálók a székely magyarság isztambuli barátainak vallják magukat, szinte mindannyian törökök. A román főkonzulátus előtt gyűltek össze azt követelvén, hogy Románia adjon autonómiát a székelységnek, miként azt már a múltban is tette. A tüntetők török és székely zászlókkal vonultak fel. Az általuk vitt táblákon a következő feliratok voltak: „Autonómiát Székelyföldnek!”, „Üzenet Európának: voltunk, vagyunk és leszünk!”, „Székelyföld legyen egységes!”, „Attila unokái vagyunk”, „Sekelistan-Székelyföld”, illetve „Székely-törökök – Sekel türkleri”.

Vasárnap még az Egyesült Államok és Kanada több nagyvárosában rendeztek hasonló megmozdulást, március 10-én, a székely szabadság napján pedig egy sor európai városban zajlottak tüntetések Székelyföld autonómiájáért.