Felgyújtották a vereckei emlékművet


A vereckei hon(vissza)foglalási emlékmű újabb megrongálása barbár, magyarellenes cselekedet! Sötét fejek és galád kezek művelnek ilyet! A terület nem elég?! Ki merészel zavart kelteni Kárpátalja többnemzetiségű lakosainak békés egymás mellett élésében?

A Magyar Külügyminisztériumnak az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelték: megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a magyar nemzeti ünnephez közeledve ismeretlenek hétfő este olajjal leöntötték és meggyújtották az emlékmű kőoltárát. Az oltárra helyezett koszorúk, szalagok megégtek, és az oltár is károsodott. Különösen az Ukrajnában kialakult válság időszakában a Külügyminisztérium a köznyugalom elfogadhatatlan veszélyeztetésének és aggasztónak tartja és elítéli az értelmetlen, vandál cselekedetet.

A tárca elvárja, hogy az ukrán hatóságok haladéktalanul vizsgálják ki az esetet, állítsák helyre az emlékművet, és intézkedjenek a tettesek kézre kerítéséért és felelősségre vonásáért, továbbá a hasonló incidensek megelőzéséért - áll a közleményben. A történteket kedden a nemzetpolitikai államtitkárság is elítélte. Felháborítónak és méltatlannak nevezte, hogy amíg Ukrajna a válság leküzdéséért és a demokratizálódásért küzd, egyesek a rendkívül feszült helyzetben megpróbálnak nemzetiségi feszültséget szítani azzal, hogy megrongálják az emlékművet.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) súlyos magyarellenes provokációnak nevezte nyilatkozatában a vereckei magyar honfoglalási emlékmű ismételt felgyújtását. A KMKSZ szerint a történtek megítélését súlyosbítja, hogy az előző ilyen (2011. február 19-én elkövetett) cselekedetet az Európához méltatlan, szélsőséges Szabadság (Szvoboda) párt büszkén vállalta, és ez a szélsőségesen nacionalista szervezet jelenleg kormányon van.