Több mint háromezer diák utazhat a Rákóczi Szövetség támogatásával


Több mint háromezer magyarországi középiskolás utazhat március 15-én valamely határon túli magyar településre és ünnepelhet közösen ott élő diáktársaival a Rákóczi Szövetség támogatásával.

A szervezet közleménye szerint diákutaztatási programjuk keretében 92 magyarországi középiskola pályázott sikerrel kárpát-medencei utazási támogatásért. Az utazó iskolák közül március 15-én 41 utazik a Felvidékre, 39 Erdélybe, 7 iskola utazik Délvidékre, 2 iskola Kárpátaljára, 1 középiskolai csoport Szlovéniába, egy-egy csoport látogat Ausztriába és Csehországba.

Felidézték, a pályázat feltétele volt, hogy egy Kárpát-medencei határon túli település magyar középiskolájához látogasson a magyarországi középiskolás utazó csoport, és közösen ünnepeljenek március 15-én. Iskolánként egy autóbusznyi diák utazhat a pályázat keretében, amihez a Rákóczi Szövetség 200 ezer forint utazási kerettámogatást ajánlott fel a sikeres pályázóknak, és ha kérték, segített a fogadó iskola közvetítésében.

A szövetség 1994 óta hirdeti meg március 15-ei diákutaztatási programját. A program fő célja, hogy minél több közvetlen kapcsolat alakuljon ki a magyarországi és a határon túli magyar diákok, tanárok, illetve iskolák között. A pályázatra bármely magyarországi középiskola jelentkezhetett.

A szövetség múlt évi diákutaztatási programjai keretében március 15-én, június 4-én és október 23-án 309 Kárpát-medencei középiskola több mint 8300 diákja utazhatott.