Mától, március 15-től – miénk itt a Kossuth tér!


Ami reméljük, hamarosan A nemzet főtere vagy A nemzet tere néven szolgálja a magyarságot. (Ezt javasoltuk 2010-ben a választási győzelmet követően). „A Kossuth teret mától az autók helyett a gyalogosok és a kerékpárosok vehetik birtokba” - közölte Wachsler Tamás, a tér rekonstrukcióját végző Steindl Imre Program igazgatója a tegnapi sajtóbejáráson.

Wachsler Tamás elmondta: a beruházás több része közül a nagyközönséget leginkább érintő, leglátványosabb térrekonstrukció gyakorlatilag elkészült; a látogatóközpontban és a mélygarázsban még folynak a befejező munkálatok, de a megújult Rákóczi-emlékmű és a József Attila-szobor is a végleges helyén áll. A Kossuth-szoborcsoport főalakja már a helyére került, a következő hónapok feladata a nyolc mellékalak elhelyezése. Az Andrássy- és a Tisza István-szobor a tervek szerint május végére készül el. A nyár derekára a tér teljes egészében megújul, addigra a mélygarázs és az Országgyűlési Múzeum is teljes üzemben működni fog - hangsúlyozta az igazgató.

Az Országház előtti biztonsági zóna jóval kisebb, mint korábban volt, egyes részeken teljesen a ház faláig el lehet majd sétálni. Az alsó rakparton, amely egészen a kilencvenes évek óta zárva volt, korzót alakítottak ki. A téren - az átépült és üzemkész 2-es villamos kivételével - teljes mértékben megszűnik az átmenő forgalom, és tilos a gépjárművek behajtása a térre - ismertette a részleteket Wachsler Tamás.

Az 55 ezer négyzetméternyi új térkőburkolat egyes részein a nyári melegben párásító berendezések hűsítik a levegőt. A Steindl Imre-i elgondolások mentén megújult tér közepén kapott helyet az új Országzászló: a 33 méter magas, tűhegyes árbocon 28 négyzetméteres zászló lobog majd, a tervek szerint minden nap. Mellette az Országház felújított homlokzatát visszatükröző vízfelület gazdagítja a látványt, és akadályozza meg a behajtást a térre - közölte az igazgató.

Az 1956-os emlékhely műszakilag elkészül március 15-re, belsejében a kiállítás ősszel fog megnyílni. A másik földalatti létesítmény a kőtár, amelyben a Parlament faláról lekerült köveket tekinthetik majd meg a látogatók. A beruházás kiegészült a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) épületének a Duna és a Parlament felé néző homlokzati rekonstrukciójával, a tervek szerint a metró fölötti irodaházat - amelynek kisajátítása még zajlik - is rekonstruálják majd.

A több mint 23 ezer négyzetméternyi zöldfelületből 11 ezer 800 négyzetmétert borít gyepszőnyeg, a parkosított részeken 133 fát és 92 ezer darab cserjét ültettek. Az építkezés során 50 ezer köbméter betont öntöttek be, a mélygarázs kialakításához 120 ezer köbméter földet mozgattak meg, a térrendezéssel még további 40 ezret. Háromezer tonna betonacélt használtak fel, 150 kilométer elektromos kábelt és 3 kilométer vízi közmű vezetéket fektettek le. Több mint ötszáz kamion szállította a 24 ezer tonna kőelemet, összesen 2,5 millió darab térburkoló követ raktak le a munkások.

Az építkezés nem volt zavartalan, az árvízi védekezés heteiben 80 ezer köbméter Duna-vizet szivattyúztak a mélygarázs munkagödrébe a résfal biztonságos megtámasztására. A megépített mélygarázst két árvízvédelmi kapu és két mobilgát védi a Duna áradásától.

A hátralévő munkálatok - beleértve a mélygarázs és a látogatóközpont beüzemelését, továbbá az Országház homlokzati díszkivilágításának kiépítését - várhatóan a nyár végéig befejeződnek.