Nyuszit az Állatkertben – így emberséges!


Idén sem veszi át a megunt húsvéti nyuszikat a Fővárosi Állat- és Növénykert. Innen azonban szívesen adnak tanácsokat a leendő nyuszitartóknak.

Abban reménykedünk, hogy most már egyre kevesebb nyúl van, amelyet vissza kellene venni, hiszen ilyen nem is lehetne, mi az, hogy megunjuk a nyulat, ha gyereket vállalunk, azt is megunjuk?" – fejtette ki Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

Hangsúlyozta: az állattartás olyan felelősségteljes kapcsolat kellene, hogy legyen a gazdi és az állat között, ami hasonló a gyermekvállaláshoz, a felelősséget az állattartónak kell viselnie. Ez már nemcsak azon múlik, hogy személyesen fontosnak tartja-e vagy nem, milyen a vélekedése az állatokkal kapcsolatban, hanem az állatvédelmi törvény szabályoz minden állattartást.

Amikor 1990-ben az Állatkert elkezdte a nyuszik befogadását, még nem nagyon tudták, hogy ez az ünnep a nyúlnak lehet, hogy nem is olyan jó, és még állatvédelmi törvény sem volt. "A 2000-es években, akik felelősséggel gondolkoztak, nem kerültek olyan helyzetbe, hogy nem tudtak mit kezdeni a nyúllal az ünnepek után. Azok hozták be a nyuszikat az Állatkertbe, akik nem foglalkoztak a felelős állattartással, eleve azzal a szándékkal vették meg húsvétkor a nyulat, hogy aztán majd lepasszolják. Ezt a fajta embertelen, állatellenes hozzáállást az Állatkert nem szeretné erősíteni, ezért 2008 óta nem fogadja be a nyulakat.

"Húsvét előtt igyekszünk rávenni az embereket, hogy felelősséggel döntsenek az állatvásárlásról - annak, aki nyulat kezd tartani, információt adunk a honlapunkon, hogyan lehet azt szakszerűen gondozni, táplálni, hogy az állat sokáig és jó körülmények között éljen. Akik belátták, hogy nem tudnak hosszú távon gondoskodni a nyúlról, viszont nem szeretnének kimaradni a húsvéti nyuszi-élményből, azoknak nyuszisimogatót működtetünk nagyszombattól húsvéthétfőig az Állatkertben" - ismertette Hanga Zoltán, hozzátéve: itt egyéb állatokkal, például kisbárányokkal, kecskegidákkal is meg lehet ismerkedni.