Vendégváró városok gall földön


A bölcs és nagylelkű Természet éppen olyan egységbe, változatosságba szervezte Franciaországot, mint a Kárpát-medencét – mindkettő Európa is kicsiben. Érdemes egybevetnünk.

E sokféle hasonlóság, valamint a szombathelyi - később tours-i - Márton püspök (novemberi libanapok), a régi francia-magyar királyi kapcsolatok (így az Anjou-ház), a testőrírók francia vonzódása, a háborús francia menekültek s napjaink uniós közössége mind fémjelzik: e két országnak tovább kell fejlesztenie közös örökségét. Ennek nagyszerű lehetősége a turizmus, a „béke iparága”. Egyik hazai nagyköveteként közismert Elizabeth Parragh-Pataki, népszerű nevén Babette, aki a Francia Idegenforgalmi Hivatal magyarországi képviselője.

A vendégvárást-vendégjárást a franciák jelentőségének megfelelően kiemelt helyen szerepeltetik a maguk megismertetésére, népszerűsítésére. Ennek legutóbbi akciója volt – Bécs mellett – a Budapesten rendezett nagyszabású sajtótájékoztatójuk, melynek középpontjában a francia városok álltak, természetesen a kultúra, a művészet (melybe természetesen beletartoznak az asztali örömök, a divat is), nem utolsósorban pedig a szabadidős kikapcsolódások.

Pompás turisztikai célpontjainkká válhat Avignon, a keresztény világ középkori fővárosa, amely most épp a két pápa szentté avatásával méginkább fókuszba kerül, az ehhez kapcsolódó Alterosa fesztivál (200 rózsatő a pápai palotában!) De a provanszál borok, étkek szintén csábítóak. Itt – miként mindenütt külön szabadidős , családra is hangolt programkavalkád vár reánk.

 

Hasonló Felső-Elzász is tömény történelem, így pl. a száz éve kitört I. világháború Vogézek-beli frontvonala (mint mifelénk a Kárpátok vonala). Újdonság a „Kis herceg” park és Tour de France.

Antibes (egykor Antipolis) – amfiteátrumával, karikatúramúzeumával, tipikus provanszál piacával, kitűnő víziparkjával (Marineland park). Anno Picasso is kedvelte. E programcsomagban szerepel a 150 éve született Toulouse-Lautrec (Lautrec falva, múzeum etc.)

Fölfedezésre vár a világörökségbe tartozó Tarn és Aude megye. Az első Római birodalmon kívüli kolóniától a legnagyobb európai középkori erődön, a 50 km-es tengerparton, vele a vízi turizmus számtalan lehetőségén át a gasztronómia és a kerékpárturizmus itt is kiváló alkalmak soráig széles a kínálat.