25 év: A Rákóczi Szövetség egyedülálló nemzetszolgálata


A negyedszázados, II. kerületű központú szervezetet levélben köszöntötte Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor kormányfő, beszédet mondott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes rámutatott: a magyar kormány számára stratégiai partner a szervezet. Az ünnepségen részt vett Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke. A jubileum alkalmából kitüntetettek volt – többek között – Mádl Dalma, a néhai Mádl Ferenc köztársasági elnök özvegye, Lévai Anikó miniszterelnökné asszony és Láng Zsolt II. kerületi polgármester.

Semjén Zsolt szerint a magyar nemzet akkor tud fennmaradni, ha minden nemzetrésze megmarad. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes erről a Hazl József elnök által vezetett Rákóczi Szövetség megalakulásának 25. évfordulója alkalmából tartott jubileumi ünnepségen beszélt a fővárosi Magyarság Házában.

Kiemelte: a magyar kormány számára stratégiai partner a szervezet. Ennek legfontosabb oka az a közös küldetés, hogy megőrizzék az egyetemes magyarságot. Ahhoz, hogy a magyar nemzet fennmaradjon, szükség van a nyelvi, kulturális és történelmi identitás megerősítésére és „egybefogására” a közjog kötelekével. A szövetség missziójából kiemelte az ösztöndíjprogramot. Mint emlékeztetett, a magyar kormány fejenként 20 ezer forinttal segíti a külhoni magyar iskolába járókat, de legalább ilyen fontos a szövetség gyűjtése, amivel külhoni magyar családokat támogatnak.

Áder, Orbán és Semjén is megemelte kalapját

Semjén Zsolt méltatta Esterházy János örökségének ápolását. A felvidéki mártír politikus személyében is mutatja a magyar sorstragédiát, amikor „minket bélyegeznek bűnös népnek” a Felvidéken vagy a Délvidéken. Esterházy János rehabilitálása megkerülhetetlen a magyar nép és kormány részéről, egyúttal össznemzeti ügy – szögezte le. Kiállt a politikus boldoggá avatása mellett is. A miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott a kormány nevében a Rákóczi Szövetség elnöke, Halzl József nemzetmentő szolgálatáért.

Nem szavakban, hanem tettekben

Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke rámutatott: a szövetség nem szavakban, hanem tettekben kíván szolgálni. Kiemelte a szervezet és támogatói elhivatott munkáját, majd azt mondta: a Rákóczi Szövetség a magyarság megmaradását szolgáló, áldozatos munkája szimbolikus sarokköve a nemzeti összetartozásnak.

Az ünneplőket levélben köszöntötte Áder János köztársasági elnök, aki kiemelte: a magyar nemzet szolgálatában kivételes munkát végez a szervezet. Az önazonosságában sokszor fenyegetett kisebbségi sorsban élő magyarság megmaradásának egyik legfontosabb feltétele az anyanyelven folyó oktatás biztosítása. Egyedülálló, amit ez a civil szervezet a nemzettudat erősítésében, a magyarság kapcsolatrendszerének újjáépítésében elért – mutatott rá Áder János, aki szerint tevékenységének köszönhetően sok tízezer magyar gyermek tanulhat anyanyelvén a Kárpát-medencében.

Csak az összetartó nemzet erős és hiteles

Orbán Viktor kormányfő köszöntőlevelében azt írta: a szervezet 25 éve végzi nélkülözhetetlen, semmivel nem pótolható szolgálatát és erősíti a magyarság gyökereit. „Köszönöm, hogy hirdetik, csak az összetartó nemzet erős és hiteles” – fogalmazott a kormányfő, aki azért is köszönetet mondott, hogy a fiataloknak mutatnak példát a hazafiasságra. Halzl József, a szervezet elnöke azt mondta: munkájuk célja kezdetektől az ifjúság szolgálata, hogy a határon túli közösség a felnőtté válás után is megmaradhasson.

Az 1989-ben alakult Rákóczi Szövetség célja – a szervezet honlapja szerint – a Kár pát-medencei magyarság sokoldalú támogatása hosszú távú megmaradásáért folytatott küzdelmében, valamint II. Rákóczi Ferenc fejedelem szellemi örökségének népszerűsítése. Az anyagi segítségnyújtás mellett kiemelkedően fontosnak tartják a szomszédos országokban kisebbségben élő magyarság oktatásügyének, kultúrájának támogatását, valamint a Kárpát-medencei magyarság összetartozás-tudatának erősítését.

A Rákóczi Szövetség központi irodája és a Kárpát-medencében működő csaknem 360 helyi szervezete révén gazdag programsorozatot valósít meg minden évben. A szövetségnek több mint 190 Kárpát-medencei középiskolában működnek ifjúsági szervezetei, taglétszáma meghaladta a húszezret.

A jubileumi ünnepség alkalmából kitüntetéseket ítéltek oda azoknak, akik erkölcsi és anyagi támogatásukkal lehetővé tették a szövetség nemzetstratégiai céljainak szolgálatát. A díjazottak között volt Mádl Dalma, a néhai Mádl Ferenc köztársasági elnök özvegye, Lévai Anikó, Harrach Péter KDNP-frakcióvezető és a KDNP-frakció, Németh Zsolt külügyi államtitkár, Láng Zsolt II. kerületi polgármester, Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester.

*

A II. kerületi központú Rákóczi Szövetségnek mintegy 300 szervezete van itthon és a határion túli, magyarlakta országokban, és több mint 180 Kárpát-medencei középiskolában működnek ifjúsági szervezetei, a taglétszáma megközelíti a 20 ezer főt. A szövetség tevékenységének egyik legfontosabb része az 2004 óta szervezett úgynevezett beiratkozási program, amellyel arra ösztönzik a magyar családokat, hogy iskolaköteles gyerekeiket magyar nyelvű iskolákba írassák be. A program Felvidéken indult, két éve kiterjedt a Partiumra és tavaly már délvidéki első osztályos gyerek is ösztöndíjban részesülhettek, ha szüleik határon túli, magyar általános iskolát választottak számukra.

Halzl József és a Rákóczi Szövetség az ösztöndíjprogram támogatói körében kiemelt partnerként tartja számon az önkormányzatokat. A programhoz eddig több mint 200 település csatlakozott, köztük a II. kerület, amely az elmúlt években közel egymillió forinttal támogatta az ösztöndíjasokat. A szoros kapcsolatot jelzi, hogy 2012 őszén Láng Zsolt az önkormányzat képviseletében személyesen is részt vett a felvidéki Nagymegyeren és Csilizradványban a szervezet ösztöndíj-átadási ünnepségén - adott tájékoztatást a Fidesz-MPP II. kerületi szervezete.