Csak a Kárpát-medencében van magyar jövő


A szociális és az egészségügyi szolgáltatások kibővítéséről szóló megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az együttműködés egyik legfontosabb célja a magyar emberek sorsának gondozása.

Szász Jenő, az NSKI elnöke közölte, összefüggő Kárpát-medencei rendszereket kell kiépíteni az oktatás, a kultúra és a gazdaság területén túl a szociális háló kiépítésével is. Az elnök kiemelte, korábban megállapodást kötöttek a Budapesti Corvinus Egyetemmel és a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel. Előkészítés előtt áll az Ökumenikus Segélyszolgálattal, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel való szerződés aláírása, csakúgy, ahogy a kárpátaljai, illetve felvidéki magyar felsőoktatási intézményekkel is. Szász Jenő úgy fogalmazott, „a legfontosabb feladat a magyar emberek sorsának gondozása, a lelki megújulás és a gyarapodó magyarság”. Ennek érdekében pedig fontos, hogy Kárpát-medencei hálózatokat építsenek ki, mert mint fogalmazott: „nincs máshol magyar jövő, csak a Kárpát-medencében”. Ezért vissza kell csalogatni ide az elvándoroltakat is.

Véleménye szerint a szórványmagyarságnak a tömbmagyarság területén kellene végezni a további tanulmányaikat. Szász Jenő rámutatott, mottójuk: „felelősséggel és hűséggel”. Mint mondta, utóbbi fogalom pedig nem más, mint Isten viszonyulása az emberhez, előbbi pedig az embertől adott válasz Istentől kapott küldetésére. Isten a magyarokra a Kárpát-medencét bízta - jegyezte meg Szász Jenő.

Utalt arra, hogy 2010 óta nemzetegyesítésről beszélhetünk, az NSKI pedig közös magyar ügy, amit nem pártpolitikai alapon kellene kezelni. Közölte, van 2030-ig tartó hosszú távú programjuk, valamint középtávú, konkrét fejlesztési terveket is tartalmazó középtávú projektjük is, ezek részletei azonban még nem publikusak. Beszámolt arról is, hogy a külhoni magyar képzőművészeket bemutató Kárpát-Haza Galériát is életre hívták, amely eddig négy kiadványt jelentetett meg.