Lezsák Sándor: fel kell mérni a trianoni békediktátum által elszakított területek magyar értékeit


Fontos feladatunk, hogy felmérjük a trianoni békediktátum által elszakított területek magyar értékeit - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a minap Jánoshalmán, A Hungarikumok, helyi értékek című rendezvényen.

Lezsák Sándor, a hungarikumok, helyi értéktárak megalkotásának kezdeményezője elmondta: egy kollégiumi rendszeren keresztül októberben, Horvátországban kezdik meg a településeken még fellelhető magyar értékek felkutatását.

Mintegy száz egyetemista és főiskolás a Lakiteleki Népfőiskola technikai irányításával méri fel házról házra járva a Drávaszög és Baranya magyarlakta településeinek helyi értékeit - ismertette. Ugyanezt előkészítették a Vajdaságban, Kárpátalján, Csallóközben, a Szilágyságban és Gyergyóban is. Reményét fejezte ki, hogy a környező országok politikai környezete lehetővé teszi a folyamatos munkát. Csángó kollégiumot is terveznek, amelynek egyik lépése a Bákói Népfőiskola kialakítása lesz. Emellett lesz ilyen kollégiumuk a gyimesi, a moldvai és a szórvány-csángómagyaroknak is - fűzte hozzá Lezsák Sándor.

Emlékeztetett arra, hogy "van már vagy húsz esztendeje", amikor a Lakiteleki Népfőiskolán az első összejövetelt megrendezték a helyi értékek feltérképezése és az értéktárak felállítása ügyében. "A helyi teljesítményeket, melyek megjelennek falunapon és egyéb rendezvényeken", nem szabad veszni hagyni, számba kell venni őket. Kiemelte, hogy a hungarikumok közé felvett Rubik-kocka vagy Puskás Öcsi hátrahúzós csele az ország teljesítményét, elismertségét növeli.

Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója hangsúlyozta: a helyi értékek feltárása, megőrzése fontos lépés ahhoz, hogy "önmagát fenntartó ember, önmagát eltartó közösség jöjjön létre".

A szakmai igazgató szerint, a hungarikumprogramokra azért van szükség, mert az 1945-től 1990-ig tartó időszak a helyi értékeket, emberi kvalitásokat nagyrészt tönkretette. A rendszerváltáskor "egy erkölcsében, tudatában szétzilált társadalom" élt az országban. Újra kell építeni az értékrendünket, a helyi értékteremtés nem megy a helyi tudás nélkül - fogalmazott.

Bankó Ágnes, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés aljegyzője beszámolt arról, hogy a megyében megalapították a megyei értéktárbizottságot hat taggal. A több mint száz megyebeli település közül pedig már több mint harminc jelezte, hogy felállította a helyi értéktárbizottságot, amelyektől már 115 javaslat érkezett. Példaként említette, hogy a megyei értéktárba felvették Kossuth Lajos levelét, amelyben kiskunfélegyházi díszpolgárságát köszönte meg.