Egy táj, egy íz, egy érzés: megnyílt a Palóc Sajtút első állomása Szentén


Fesztivállal ünnepli Szente falu népe és vendégeik, hogy a Palóc Sajtút Szentei Sajtút-állomása 2014. aug. 10-én megnyílt. ...

...

Az utolsó simításokat végezték szombaton, amikor a 357 lelket számláló kis faluban jártunk, hogy megtekintsük a fejlesztések eredményeként átadásra kerülő, de a nagyközönség számára csak szeptember 1-jétől látogatható, turisztikai céllal is létrejött beruházást. Házigazdánk, Maszlik Zoltán gazdálkodó, aki kovásza, vagy stílszerűen fogalmazva „oltója” az egész falu életét is befolyásoló változásoknak.

 

Egy kis terepszemle. Szente Nógrád megye Rétsági járásában, a Cserhát hegységben fekszi, kedves völgyben, melyet az Orvos-hegy, a Mogyorós-hegy és a Benedek-hegy 300 m körüli lankás „ormai” s szegélyeznek. A falu Balassagyarmat irányából, a Fekete-víz patak völgye felől közelíthető meg, Ny-ról a Lókos-patak völgye, K-ről a Debercsény-patak völgye határolja. A fővárostól 70 kilométerre fekszik, ezt kb. 1,5 óra tettük meg autóbusszal. A falu közelében vannak az 1969-ben mesterséges úton létesített ún. bodonyi horgásztavak is. A település fő gondja, amint azt Illés Kálmán polgármester úr elmondta, az elvándorlás volt, de az ifjúsági stratégia hatása már érződik. Van bölcsőde, óvoda, közösségi tér, e-pont, ifjúsági szállás (mellette kellemes, padokkal-asztalokkal berendezett pihenő- és étkezőhely), játszószoba, könyvtár. Egy környezetvédelmi projektnek köszönhetően szabadtéri és fedett színpad, kiállítótér, nagy füves, sportra-találkozásra alkalmas tér, felújított tájház (melynek berendezési tárgyait a falu lakói adták össze) és tanösvény is létesült. Mintaberuházásokon keresztül próbálnak mindenkit bevenni a munka világába. Kisebb pályázatokon is elindulnak: legutóbb a falu ritkaságnak számító, igen szép Árpád-kori (XIII. sz.-i) temploma újult meg, melyhez a falu lakói is hozzájárultak. Ennek fő értékei a Werbőczy-féle gót, szarvast ábrázoló zárókő és a gót stílusú kő diadalív. A kis falu tehát igyekszik, hogy egymásra épülő fejlesztésekkel megtartsa lakóit.

Palóc Sajtút Szentei Sajtútállomás. Ebben a környezetben él és dolgozik Maszlik Zoltán és családja a Maszlik Családi Gazdaság kereteiben. Vállalkozásukat 36 vemhes üszővel indították 1999-ben: tejet szállítottak a tejüzembe, s amikor kellett, váltottak. Mozgóboltot indítottak, hogy a környező településekre közvetlenül láthassák el tejjel. Mára 13 vidéki és több budapesti piacon, boltban kaphatók már termékeik, de szállítanak óvodákba, bölcsődékbe, idősek otthonába is. A 60–70 fejhető tehén napi 1500–2000 l tejet ad, és kizárólag ezt dolgozzák fel, mástól nem vásárolnak tejet, mert erről tudják, hogy milyen: „Nap mint nap látjuk, hogy mit esznek teheneink, mivel szántóföldi gazdaságunk termeli számukra a takarmányt”. S azt is, hogy finom pl. azért, mert különlegesen gazdag ásványi anyagokban a föld, a legelő. Termékük a házi tej, melyből készítenek gyümölcs ízesítésű joghurtokat (melyben a gyümölcs helyi termék); friss sajtokat (gomolya-, nemes penésszel érlelt és félkemény sajtokat), savó alapú ordát, (ami igen egészséges „fehérjebomba”: 100 l-ből 3 kg ha készthető), tejfölt, tejszínt, túrót és vajat is, és mindezekről is természetesen tudják, hogy milyen tejből készülnek”.

A vállalkozás életében a következő állomást a LEADER programban pályázata jelentette.[ „A LEADER francia betűszó (Liasion Entre Actions pour le Development de l'Economie Rurale), jelentése: Összehangolt helyi akciók a vidéki gazdaság fejlesztéséért. A program célja, hogy segítse és támogassa a helyieket abban, hogy a környezetükben rejlő lehetőségeket felfedezzék, és azokat fenntartható módon kihasználják.”] „A KKASE – Sajtkésztők egyesülete 2013-ban két pályázaton indult: A Völgy Vidék Sajtút és a Palóc Sajtút megvalósulására. Elsőként a Palóc sajtút állomása nyílik meg a Maszlik Tej Kft. telepén 37 656 000 Ft értékben, melyhez a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium 22 594 000 Ft-tal járult hozzá.” A projekt a Maszlik Tej Kft, a KKASE–Sajtkészítők Egyesülete és az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete közös projektje, melyben ki-ki tette a dolgát az állomás megtervezésétől, az arculat kidolgozásán, az építkezésen át s a rendezvényszervezésig.

Nos, mit is láttunk, mit is láthat majd az érdeklődők itt, a Palóc Sajtút Szentei Sajtútállomásán? Elsősorban megtekinthetik az ízléses bemutatótermet, a kóstolóhelyiséget, a boltban pedig vásárolhatnak is. A hűtőpultban a tejtermékek, a régimódi kredencben már most ott sorakoznak más termelők helyi portékái: lekvárok, szörpök, kézműves bor és sör, de lesz méz és mézeskalács, sőt kézműves termékek is. A bemutatóteremben filmvetítésre is lesz mód. Megtekinthető a sajtműhely, mely júniusban nyílt, s melynek korszerű berendezésit külföldi tanulmányutak során úgy válogatta össze házigazdánk, hogy az a termékek kézműves jellegét ne befolyásolja. Itt a majdan érkező csoportoknak igény szerint tartanak bemutatót, sőt a látogatók is bekapcsolódhatnak a munkába.

A tágas zöld térben álló épületek is ízlésesek: őrzik a hagyományos és jellegzetes palóc házak külső megjelenését, melytől nem idegen itt a tetőn a napkollektor, bent pedig az akadálymentes mosdó sem. Muskátli virít a gerendáról, fűszernövények illatoznak az elkerített ágyásokban. A berendezési tárgyak közül pl. a rusztikus fapadok támlái áttört, szarvas mintás faragással díszítettek, az asztalon régi hímzett szőttes-gyertya-olvasó a felszentelés ceremóniájához. A virágtartók vesszőből fonottak, és bizonnyal kellemes meleget áraszt majd a cserépkályha télen. Mindamellett, amit a falu és a sajtútállomás a látogatóknak vagy épp a közeli erdei iskola tanulóinak nyújtani tud, a közeli Hollókővel ajánlataival is szeretnék kínálatukat gazdagítani, illetve várják Hollókő látogatóit Szentére.

A világörökség részét képező Hollókőn Szabó Csaba polgármester úr elmondta, hogy az EU 2 milliárdos támogatásával az Ófalu közművei és úthálózata újul meg elsősorban, de lesz sajtház, látványpékség, parkoló, étterem, római színházra emlékeztető színpad. Megújul a XIII. századi vár is, ahol két termet lefednek. Lesz itt kiállítás, korhű berendezéssel, működő konyha, multimédiás vetítő, kovácsműhely, 2 díszkapu is, hogy ne csak kilátó legyen az értékes végvár. Terveik szerint jól viselhető, de korhű ruhákban, illetve népviseletben dolgoznak majd itt munkatársaik. A 370 fős kis falu egyik különlegessége, hogy nem skanzen, hanem élő falu, amit azzal is próbálnak (és sikerrel) elősegíteni, hogy önkormányzati bérlakásokat adnak ki csekély díjért fiatal családoknak. A gyerekek száma a helyi iskolában megnégyszereződött: ők népzenét, néptáncot is tanulnak, sőt Hollókő c. tantárgyuk is van. A kávézó egyben a turisztikai infopont is, amit az évi mintegy 80 000 látogató itt, az Ófalu elején talál meg. A várhatóan egyre több vendég rövidesen négycsillagos szállót is talál az eddigiek mellett. A nagyszabású felújítás 2015 húsvétjára készül el, szeptember 8-án pedig országos vadásztalálkozót szerveznek a kuruc rendek szécsényi országgyűlése (1705. szeptember) emlékre. Turisztikai kínálatukat pedig Ipolytarnóc–Szécsény, illetve Szente palóc sajtútállomásának ajánlatával bővítik a kölcsönösség jegyében.

A Palóc Sajtút Szentei Sajtútállomása bemutatótermében tartott sajtótájékoztatón Kovács László a KKASE – Sajtkészítők Egyesülete elnöke, azt mondta: ez emlékezetes nap, igazi születésnap, ahol megszületett valami, melyhez sokan, sok munkával járultak hozzá. A mintegy 50 települést összefogó Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztési Egyesülete elnöke, Halmosi György pedig úgy fogalmazott, hogy „Szentének annyit jelent ez a beruházás, hogy azt csak egy 5000 fős település hasonló fejlesztésével tudnánk összehasonlítani”.

Persze, az élet nem áll meg: a Palóc Sajtút is, az országos is további állomásokkal fog a sajtászok és a sajtkedvelők reményei szerint bővülni. Rövidesen olvasható lesz a www.maszliktej.hu honlap, ahol olvashatnak a három díjjal is büszkélkedhető gazdaságról, programjaikról. Maszlik Zoltán „termékei hagyományos ízvilága a múltat idézi, és megőrzi azt a jövő nemzedék számára”. Ha látnak a sajtok-vajak-joghurotok között egy kerek fehér alapon kék feliratos (Maszlik Családi Gazdaság), álló kék tehenet és alatta pihenő kisebb fehér borjút ábrázoló emblémát, a tejen pedig hasonló kék alapon fehér feliratot és a tehenet: nos, bizalommal lehetnek a termék iránt.

Jó szívvel ajánljuk Önöknek, hogy látogassanak el egy szép őszi napon a Palóc Sajtút Szentei Sajtútállomására: kóstolják meg a kézműves termékeket, mert ez tényleg Egy táj, egy íz, egy érzés, ami kihagyhatatlan.

 

 

Továbbiak:

www.maszliksajt.hu

http://www.kkaosze.hu/

vk