Kárpát-hazai Nagy Olaszrizling Kóstoló


A hazánkban és az országot körülölelő magyarlakta területeken, vagyis Kárpát-Hazában a legnagyobb mennyiségben termelt s fogyasztott fehér szőlőfajtára hívja fel a figyelmet a Nagy Olaszrizling Kóstoló, amelyet hetven kárpát-medencei pincészet részvételével rendeznek meg október 11-én Budapesten, az Olaszrizling Október eseménysorozat keretében.

Még a neve után is megkérdezendő: francia vagy olasz? Hazánkba német közvetítéssel került, nevét is ők adták, hogy megkülönböztessék a rajnai rizlingtől. Az olaszrizling hazánk legelterjedtebb fehérszőlő fajtája, hiszen a Tokaji Borvidék kivételével mindenhol nagy mennyiségben termesztik. Kiválóan megterem a legmostohább körülmények között is, sőt termőtalaj tekintetében sem válogatós: köves, kötött, erdei és homokos területeken is remekül érzi magát. Későn, október elején/közepén éri el a szüretelhető 19-es cukorfokát. Fürtje kicsi vagy közepesen nagy, tömött. Gyakran nevel mellékfürtöket is. Apró, vékony héjú, sárgászöld bogyói igen lédúsak, aszúsodásra hajlamosak. Az olaszrizlingből készült borok íze a kesernyés mandulára emlékeztet, de kedvező évjáratokban és megfelelő borászati ismeretekkel élvezetes, édes borkülönlegesség termelhető belőle. A magyar borászat jolly jokere.

 

Hamvas Béla, a világ egyetlen borbölcselője, nedű- és fröccsfilozófusa szerint vannak ser-, pálinka- és bornemzetek, s a magyar – bornemzet.

Reméljük! Hogy reményeink testet öltsenek –hordókban, palackokban, poharakban – ideinvitáltuk, aki csak lehetett borfrontról. Ily módon ha 70 Kárpát-medencei szőlőtermesztőt, bortermelőt és e rendezvényüket vesszük alapul, akkor mondhatjuk: a hajdani értelemben a Monarchia, benne Nagy-Magyarország nagy borbemutatkozásainak egyike az Olaszrizling Október rendezvénysorozat. Bel- és külhoni nemzettestvéreink közül sokan szeretik az olaszrizlinget. Igaz, a fajta megítélése máig viszonylag egyoldalú: gyakorta egyszerűbb borként, sőt olykor "fröccsborként" értelmezik.

„Célunk a fajtára irányítani a figyelmet – mondta el az MTI-nek az Olaszrizling Október egyik főszervezője, Harsányi Dávid . – Az utóbbi időben szerencsére egyre több termelő ismeri föl, hogy az olaszrizling igenis képes nagy borokat adni, nagyon jól meg tudja mutatni a sajátos termőterületet – termőterületi kultúrát, a terroirt, így a Nagy Olaszrizling Kóstoló célja is az, hogy ezt a változatosságot bemutassa. A friss, üde borok és a hordós érlelésű, komolyabb, száraz rizlingek mellett a fajtából egészen gazdag aromavilágú, édesborok is készülhetnek, hiszen késői szüretelésre is alkalmas és jól botritizálódik.

Az Olaszrizling Október eseménysorozat három hordó- vagy palacklábon áll: a fajtát ilyenkor jelentős médiakampánnyal népszerűsítik és országszerte mintegy ötven partner – éttermek, pincészetek, szállodák, szaküzletek – is csatlakozik kóstolókkal, borvacsorákkal vagy pohárral is fogyasztható rizlingekkel.

A harmadik pillér a Nagy Olaszrizling Kóstoló, amelyet szombaton tartanak meg Budapesten hetven magyarországi és határon túli pincészet részvételével. Képviselteti magát Badacsony, Csopak, Villány, a Balaton-felvidék, Pannonhalma, a Felvidék, Dél-Balaton, a Mátra, Mór, Szlavónia, a Somló, Szekszárd, Eger, Neszmély, az Alföld, Hajós és Sopron is, de a legnagyobb számban a balatoni borászok érkeznek a rendezvényre – tájékozatott Harsányi Dávid. – Minden termelő legalább egy olaszrizlinget kóstoltat, de sokan akár kettőt, hármat is. Az előírt olaszrizling mellett a többi lehet akár rizling alapú házasítás is -, így a várakozások szerint több mint 150 tételből válogathatnak a látogatók.

A 14 és 22 óra között zajló sétáló kóstolóval párhuzamosan három mesterkurzust is tartanak. Elsőként a horvát grasevinákról (a fajta helyi neve) lesz szó, majd a Balaton partját járják körbe az egyes termőtájak és évjáratok borokra gyakorolt hatását elemezve, hogy végül egy önkéntesen vállalható, olaszrizlingre épülő eredetvédelmi rendszerrel, a Csopaki Kódexszel és annak első boraival ismerkedjenek meg a borkedvelők.

Az országos programkínálatról és a Nagy Olaszrizling Kóstolóról további információkat a www.olaszrizlingoktober.hu honlapon találhatnak az érdeklődők.