A fehér asztal varázsa: francia és magyar séfek különleges vacsorestje


Roland Galharague, Franciaország magyarországi nagykövete meghívásának jóvoltából újfent meggyőződhettünk arról, hogy a konyhaművészet, mint minden más művészet, egyszerre nemzeti és nemzetközi, s természetesen híd, kapocs az emberek, kiváltképp az ínyencek között!

Fehér asztal mellett sokkal kellemesebb, könnyebb eszmét cserélni, megegyezésre jutni. Kevesebb szóval, annál több illattal, ízzel, sőt formával adhatjuk értésére egymásnak, hogy mit tudunk a természetről s az emberről. Ebben is roppant hasonlít a francia és a magyar. Egyetlen példa: a francia Jean Anthelme Brillat-Savarin elbűvölő Az ízlelés fiziológiája című művében éppúgy marandandót alkotott, mint a magyar Hamvas Béla, a világ egyetlen borbölcselője A bor filozófiája című örökbecsű könyvében. Hogy a többi irodalmárról, festőről, szobrászról, zenészről, filmesről ne is beszéljünk!

Ha ilyen epikureus alkotások nem is születnek manapság, azért gyakorló nagymesterek még lefőzik a világot. Legalábbis ezt tette a budapesti francia nagykövetségen egy nem mindennapi mesterhármas: Molnár Gábor és két francia kollégája, David Rathgeber és Hervé Aubry. De kik is ők? Lássuk közelebbről!

David Rathgeber kezdetektől fogva populáris auvergne-i konyhát visz. Teljes szívvel dolgozik éttermében, a L'Assiette-ben. Ennek működtetéséhez egy általa képzett csapatra támaszkodik. A konyha nyitott, mert David olyan konyhafőnök, aki túltekint a konyhán: szeret kapcsolatban lenni a vendégekkel, és ehhez kis műsort is celebrál számukra.

Molnár Gábor Magyarország gasztroképviselője a csúcsgasztronómia világában legrangosabbnak tekintett Bocuse d'Or szakácsverseny lyoni döntőjében. Karrierjét a budapesti Klassz Bistróban kezdte, majd a pécsi Enoteca Corsón folytatta s onnan vezetett útja a müncheni Geisel Privathotel Hotel Excelsiorba, a Michelin-csillagos Hotel Königshofba, majd a Hotel Vinothekbe. Immáron egy hónapja pedig Pohner Ádám commis-val és Vomberg Frigyes coach-csal teljes erőbedobással készül, hogy hazánkat méltón képviselje ezen a nívós megmérettetésen.

Hervé Aubry-t, mint sokakat, két izgalom vonz: főzni és világot látni. Ezek a vágyai teljesültek, hiszen már három évtizede dolgozik francia nagykövetségeken. Tavaly szeptember óta Budapesten. Itt is színes körforgás az élet: változnak a diplomaták, a menü is mindig más; nap nap után neki kell kiötölnie, mit tálal fel, és ebbe a diplomaták rendszerint nem szólnak bele. Roland Galharague teljes szabadságot hagy neki. Végtére is kollégák: nagykövetek mindketten. Hervé a francia gasztronómiát képviseli a nagyvilágban, s tisztában van vele, hogy ez komoly felelősség. Egyébként a könnyedség híve, a főzésnél pl. a mediterrán konyha hagyományait követi: hatalmas ízválaszték, könnyű ételek.

Tamás Éva