Zöldág Nemzetközi Öko-Design FesztiválHelyszín: Klebelsberg Kultúrkúria, 1028 Budapest, Templom utca 2-10. Időpont: 2014. november 21. - 2014. december 14.

Az Egyesült Államokban és Kubában már bemutatott különleges kiállítási agyag most Budapesten is megtekinthető, az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Zöldág Nemzetközi Öko-Design Fesztiválon, a Klebelsberg Kultúrkúriában.

Hazánk legjelentősebb nemzetközi öko-design eseményének megnyitójára 2014. november 21-én 18 órakor került sor, melyen egy nagyszabású nemzetközi kiállítási anyagot és egy látványos nemzetközi öko-divatbemutatót tekinthetett meg a közönség.

 

A kiállításra 12 országból érkeztek szebbnél-szebb műalkotások,

Ausztráliából, Dániából, Egyesült Államokból, Észtországból, Finnországból, Jamaikából, Kanadából, Kubából, Norvégiából, Romániából, Szerbiából és Új Zélandról.

Mindemellett a legkiemelkedőbb hazai környezettudatos művészek alkotásai is felsorakoztatásra kerülnek, 11 művész illetve művészcsoport jóvoltából.

 

A kiállításon láthatunk olyan különleges elemeket, mint például a dán „The Good City”, a Jó város című tárlat, mely kiemeli a városi biciklizés fontosságát, illetve annak jelentős szerepét a nagyvárosokban. A kiállítás a város kihívásait állítja a középpontba, hangsúlyozva a biciklizés sajátos lehetőségeit. és rávilágít arra, miért fontos a kerékpáros kultúra fejlesztése Koppenhágában és a világ többi városában.

Megcsodálhatjuk a Magyarországi Észt Intézet jóvoltából kiállított észt népművészeti mintájú kötött díszítésű kerékpár különlegességet is, valamint a Rundt & Rundt Redesign újrahasznosított alapanyagú vidám színes ékszereit is Norvégiából.

Kanadából érkezett Eva Alysse Bowd csodálatos kerámiatárgyaiban és Hillman Harrison Jamaikai fa-szobrász tengeri állatvilág kollekciójában is gyönyörködhetünk.

Kubából különleges faragott székek és Szerbiából érkezett szőttesek is gazdagítják a kiállítási anyagot.

Mindemellett Finnországból Outi Sarkikoski kerámia mécses tartója és Norvégiából  Unni Østbye Strand régi újságok szitanyomataival díszített nyakkendője is helyet kap a tárlaton.

Valamint Ausztráliából Paul Gennings kerámiái, Romániából Szegedi Torella gyékény portréi színesítik még a tárlatot.

Az Egyesült Államokból és Új Zélandról pedig gyönyörű természet fotók érkeztek a Fesztivál kiállítására.

A magyar alkotók részéről a Balllon Csoport egyedi ruhái és kiegészítői, a DNS Egyesület pet-palackok felhasználásával készült „pillekövei” is láthatóak a tárlaton.

Az Eco-Design Team alkotóitól pedig törött poharakból, kókuszdiókból, törött üvegtáblákból, növényi termésekből és levelekből készült különleges lakberendezési tárgyak, dörzsi-szivacsból készült sujtásos ékszerkollekció, lefolyószűrőkből, gyöngyökből és pet-palackokból készült magyar népművészeti ihletésű ékszerek kerülnek bemutatásra.

A Medence Csoport használt reklámmolinóból és raklapokból készült bútorai, Komikite újrahasznosított ejtőernyőkből készített táskái, a Konkrét-Labor fémhulladékokból előállított bútorai, a Recycle Mission Hungary kerékpárgumikból készített övei is gazdagítják a kiállítás anyagát.

Megcsodálhatjuk még a Retextil Egyesület textilhulladékokból és kerékpár felnikből alkotott hintáit, a Terbe Design gyönyörű kartonpapír bútorait, Székely Judit fali kárpitjait és a Toboz Design környezettudatos egérpadjait is.

 

A fesztivál díszvendég Julio César Cancio Ferrer, a Kubai Köztársaság Nagykövete

A rendezvénysorozat fővédnökei pedig Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Dr. Láng Zsolt Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat polgármestere. Az eseményt V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár nyitotta meg 2014. november 21-én 18 órakor a Klebelsberg Kultúrkúriában.

Az ünnepélyes megnyitón a kiállítás mellett egy rendkívül látványos nemzetközi öko-divatbemutató fogadja a vendégeket, melyen a csinos modellek bemutatják a magyar Eco - Design Team, a Balllon Csoport és Norvégiából Unni Østbye Strand, Szerbiából Sarnyai Rita, Jamaikából Hillman Harrison valamint kubai öko-designerek darabjait.

A bemutatott ruhák, táskák, ékszerek küzött a legkülönfélébb újrahasznosított anyaghasználatot figyelhettük meg, az alumínium szigetelőanyagtól, a dörzsiszivacson át a nejlonzacskók és csomagolási alapanyagokig, a vezeték burkolattól a drót maradékokig a tetőfóliától a hernyóselyemig, az üdítősdoboz-nyitókból készült táskától a faragott fa nyakláncokig sok látványos elemet találhattunk.

A nemzetközi kiállításon és a divatbemutatón egyaránt öko-tudatos szemléletben készült darabokat láthattunk, újrahasznosított és természetes alapanyagú bútorokat, lakberendezési tárnyakat, ruhákat, táskákat, kiegészítőket, ékszereket. A kiállított és bemutatott darabok közös jellemzője még, hogy az előállításuk során a lehető legkevesebb negatív környezeti hatások megvalósítására törekedtek a tervezők, ezzel védve természeti környezetünket.

A záró Fesztivál Napra pedig december 14-én 15 – 19 óra között kerül sor, amikor részt vehetnek az érdeklődők a következő eseményeken:

Fair Trade és bio-termék bemutatók

Öko-design: kézművesek és iparművészek termékbemutatói

Hogyan díszítsük környezettudatosan a Karácsonyt

ÖkoTeregetés - ruha csere-bere

Bio finomságok kóstolási lehetősége

Növény csere-bere

Állatismereti, növényismereti és környezettudatosságot elősegítő, szórakoztató játékok

Kincsestár Öko - Kézműves Műhely

Újrahasznosított és természetes alapanyagokból tervezés és alkotás a Karácsony jegyében.

 

A belépés minden programra díjtalan.

 

 

További információk:
 
Reök Cecília
project manager
Klebelsberg Kultúrkúria
1028 Budapest, Templom utca 2-10.
Telefon: 061 392 0865, fax: 061 392 0862
Mobil: 0620 2991040
 

http://www.kulturkuria.hu/viewContent.php?category=21&event=9244