Így pezseg valójában a honi pezsgővilág


T. Olvasótársaink, Netbarátaink megszokhatták már, hogy lett légyen szó történelemről, emberről, avagy épp pezsgőről, nálunk mindig kiderül valami eddig nem ismert tény, körülmény, amit elsődleges, s csak azután jöhet a vélemény. Elegáns pezsgőt persze lélekben, szellemiekben, közösségekben valóban elegáns úrhölgyek és urak bontanak... Hm... Isten, isten! Bort, búzát, békességet, boldogságot, értékekben béleltséget!

A valóban érték-mérték után/szerint élők, vagyis úrhölgyek és úriemberek tudják: a pezsgő sem francia találmány, nem Dom Perignon látott (spiccesen) csillagokat, hanem angol szerzetesek kísérletezgettek hosszú időn át, amíg eljutottak a habzó könnyed nedűhöz. Ez került át – némi ügyeskedéssel, hogy ne mondjuk, kémkedéssel – frank földre. s ott a jobb public relations (ami szintúgy anglinus találmány) ismertebbé tette a francia „találmányt”. Ugyanez történt egyébként a bor terén: semmivel nem jobbak a frank nedűk, mint mások, de jobb a reklám. Az olasz, a dél-amerikai, ausztrál vagy a magyar borok! Amúgy a pezsgők piaca folyamatosan fejlődik, hiszen idetartoznak a hagyományos pezsgők, a tartályos erjesztésű pezsgők, a választékot pedig tovább színesítik a habzóborok is.

S bár rendkívül sokszínű pezsgőválaszték, mégis még házon, akarom mondani pincén belül sem vagyunk a helyzet magaslatán. Már megint a „legjobb tíz”, s újfent a francia vagy bármi más, ami idegen. Törley önként vált teljesen és büszkén magyarrá. A pezsgője nem véletlenül vezeti a pezsgőpiacot is. Törley mellett

a somlói Fazekas Borpince (Vino-Trans Kft.) hódít a pezsgőínyencek körében. A Fazekas család vásárhelyi őseit már évszázadok óta somlói szőlősgazdák, vincellérek között találjuk. A Somló első szakképzett borásza is a családból került ki az 1800-as években, a mostani tulajdonos (Fazekas András) dédöregapja személyében. Birtokai a hegy legjobb fekvésű, déli - somlóvásárhelyi - oldalán vannak, ezek a lejtők termik a legjobb minőségű, legzamatosabb somlai bort. A déli hegykaputól már jól látszik a borászat központja, a piros cseréptetős, sárgára festett falú Fazekas pince. A Fazekas pincében kitűnő évjáratú folyóborokat kóstolhatunk. Ínyencek ne feledkezzenek meg a híres óborkészletről sem! Itt tudatos munkával igyekeznek kialakítani egy mini bormúzeumot, ennek köszönhetően 1990-ig visszamenőleg kóstolhatnak a látogatók somlai óborokat.

A Vino-Transnál készül 1999-től titkos receptúra alapján válogatott minőségű somlai borokból az antik zöld üvegekbe töltött, parafadugós Somló Pezsgő! Ez a hamisítatlan magyar ínyencség termőhelyhez kötött minőségi pezsgőcsalád, háromféle termékkel: száraz, félszáraz és édes változatban. Továbbá, a pezsgők között is ritkaságnak számító extra száraz pezsgőt is készítenek Fazekasék - többek szerint ez az igazi minőség.

Szintúgy Somlón történt újabb áttörés – az idén újabb áttörés történt.

A kísérletező kedvű somlói Kreinbacher pince komoly energiákat ölt a témába. Külön feldolgozót és érlelőpincét épített, ahol champagne-i élesztővel faragták ki a négy forradalmi tételt: Kreinbacher Brut Classic, Brut Nature, Extra Dry, Prestige Brut.

A másik minőség a Törley-pezsgőcsalád. A délvidéki (nem szabadkai) származású Törley József ugyan nem „eredeti” magyarnak született, ám csakhamar teljesen és büszkén vált magyarrá. Egyszersmind kiváló pezsgőgyárossá nőtte ki magát. Abban az időszakban – a Monarchiában –, amikor számtalan ún. nem magyar önként és jó érzéssel vállalta a magyarságot. Nem csupán az állampolgárságról volt szó természetesen, hanem a Kárpát-medence őshonos magyar közösségével való azonosságról! Törleynek nyomós oka lehetett, hogy 1882-ben, azon a macskakőforraló augusztus 1-jén a Péter-Pál utca 578. szám alatt Budafokra (akkor Promontorra) telepítse reimsi pezsgőgyárát. Pár évvel korábban, alapborbeszerző körútján mérte fel a környező borvidéket, és elismerően bólogatva megállapította, remek alapanyag terem Budafokon, illetve Etyeken és vonzáskörzetében. A budafoki mészkőpincéknek pedig ugyanolyan jó a klímája, mint a champagne-i mészkőpincéknek.

Amúgy pezsgőgyárában a gépektől a technológián keresztül a pincemesterig minden és mindenki elsőrangú volt szakmailag, emberileg egyaránt. Az 1890-es években már Törleyt ivott a magyar felső tízezer. Sőt még a Nyugat-Európában is értékelték a budafoki buborékokat. A Törley-pezsgő ma is a megbízható minőség szinonimája. A nagy tömegeknek szánt pezsgőfélék mellett természetesen alkotnak, érlelnek elegáns, kifinomult tételek is.

Konkurrencia pedig ma már nem Budafokon van, hanem a borvidékeken, pl. az Alföldön vagy Tokaj-Hegyalján!

Ön sem tud ellenállni a pohárban gyöngyöző buborékoknak? Vagy azok közé tartozik, akik évente egy koccintással igyekeznek kiélvezni a pezsgőfogyasztást? Ha jól választ, a pezsgőzés nemcsak egy kötelező programpont lesz szilveszterkor, hanem igazi élményt fog nyújtani - egész esztendőben: jeles magán- és céhbeli napokon!  Ehhez viszont nem árt, ha tudja, mi is van valójában a palackokba zárva.

A habzóbor - más nevein gyöngyözőbor, frizzante, spumante - a pezsgő egyszerűbb változata. Gyakran kerül forgalomba különféle fantázianeveken is. Ez a habkönnyű ital minden társaságban népszerű, hiszen nem más, mint egy friss, tiszta ízű, gyümölcsös bor szénsavval dúsítva. Trendi és fiatalos, ha szereti az illatos fehérborokat, ebben sem fog csalódni.

A leggyakoribb pezsgőtípus a tankpezsgő. Nevét a gyártásához használt hatalmas acéltartályokról kapta. Ezekbe kész bor, cukor és borélesztő keverékét zárják, ami erjedésnek indul. A lezárt tartályokból az erjedés során keletkező szén-dioxid nem tud távozni, így szénsavként beépül a borba. Ez a legalacsonyabb minőségi kategória a pezsgők között, ami nem azt jelenti, hogy bármi baj lenne vele, csak azt, hogy az ízvilága egyszerűbb. Éppen ez teszi könnyen ihatóvá, így bulizáshoz egy tankpezsgő a legjobb választás. Törley (Gála, Talisman, Muscateller, Fortuna, Charmant), BB (többféle), Szent István (többféle), Walton (többféle), Faber (többféle), Henkell (többféle), Szovjetszkoje Igrisztoje (többféle). Kedvencünkké pezseghet a Szent István félszáraz rozé (Pinot Noir).

Amikor nem borból, hanem mustból erjesztenek lezárt acéltartályokban, a murci erjedni kezd, és megkapja szénsavtartalmát. Nem hagyják viszont, hogy teljesen kierjedjen, hanem 5-7%-os alkoholfoknál szűrik és palackozzák. Így egy édes, alacsony alkoholtartalmú, gyümölcsös ízű muskotály pezsgő születik. Nagyon finom! Az eredeti olasznak kissé borsos az ára, de ugyanezzel az eljárással hazánkban is készül pezsgő, egészen barátságos árakon. (Ahogy a Monarchiában, pl. Pécsen kívül Szilágysomlyón! Ami ma is nagyszerű - befektetési - lehetőség!)

A tankpezsgők között keresgélve megakadhat szemünk a furcsa, cirill betűs palackokon. Tévedés ne essék, ez bizony egy magyar termék! De miért akar orosznak tűnni? Mert bizonyos értelemben az is. Az 1960-as években szovjet mérnökök továbbfejlesztették a tankpezsgő gyártási technológiáját. A cél nem a minőség emelése, hanem a gyártás idejének és költségeinek csökkentése volt. Ez sikerült is, ezek a pezsgők hetek alatt elkészülnek, így kimondottan olcsóak. A jó minőségű magyar szőlőből ezzel a módszerrel is kellemes pezsgőket kapunk. Ha nem szeretne sokat költeni egy palackra, bátran leveheti a polcról!

A „klasszikus” eljárással készült pezsgő úgy készül, mint a „tank” módszerrel gyártott, csak nem óriási tartályokban, hanem 1,5 l-es üvegekben. Lassabban készül el, ez emeli az árát, de a minőségét is: a buborékok aprók lesznek, finoman, lágyan szállnak fel a pohárban, és nem is illannak el olyan hamar, mint a tankpezsgőből. Az erjedés után a klasszikus pezsgőt tovább érlelik, hogy íze harmonikusabb legyen, majd szűrik és a végleges, 0,75 l-es palackokba töltik. Nem véletlen, hogy sokak kedvence a klasszikus pezsgő, hiszen jó minőséget kínál elérhető áron.

A „tradicionális” eljárással készített pezsgő a csúcskategória. Valódi kézműves termék, ami évszázados hagyományokat őriz. Ugyanabban a palackban erjed és érlelődik, mint amelyikben végül az asztalunkra kerül. Hosszú éveket tölt az érlelőpincében, ezalatt különleges, kifinomult ízek fejődnek ki benne. Különlegesen finom szénsavtartalma olyan apró buborékokat ad, hogy a kortyot már-már krémesnek érezzük. Felejthetetlenné teszi az estét, csendes ünnepléshez, ínyenc ételekhez, elegáns alkalmakra feltétlenül tradicionális pezsgőt válasszon! A megalapozott döntéshez figyelje, mit ír a címke! Ha nincs feltüntetve a technológia, akkor tankpezsgőt tart a kezében.

Törley Nyerspezsgő és Chardonnay Brut, Francois (többféle), Chateau Vincent (többféle), Freixenet, Veuve Clicquot, Moet & Chandon: Kedvencünkké válhat a Francois Brut Nature nyerspezsgő.

Ami mai kínálatunkban most legutoljáróban szerepel, de természetesen nem utoljáró. Hiszen a pezsgő, a jó pezsgő - életünk hív kísérője. Ha jól kívánunk élni s nem csak itt, aföldön, hanem a klasszkiius finom buborékok örök-világában...