Röviden, velősen


Új év, román újdonságok, bár nem is új: Sebastian Cucu frissen kinevezett prefektus kezdeményezésére 2015. január elsejétől Kovászna megyében betiltották a gyászt. Miért? Klatty ide!

A kormánymegbízott szerint azért volt szükség az intézkedésre, mert a székelyek többsége románellenes megnyilvánulásként használja a gyászt.

„Amint a térségünk oly magas öngyilkossági rátája is igazolja, az utóbbi hónapokban számos idős és beteg magyar nemzetiségű román állampolgár csak azért volt képes meghalni, hogy hozzátartozói ne a román trikolórt, hanem a fekete zászlót tűzzék ki, mint ahogy december elsején Kézdivásárhelyen is megtörtént. Ezért első lépésként betiltottuk a térség románság érzékenységét sértő gyászszertartást. Ezentúl elvileg senki sem gyászolhat, de amennyiben valakinek a hozzátartozója december elsején távozik e szent román földről, toleranciánk jeléül lehetővé tesszük a térség új, piros-sárga-kékre átfestett lobogója kitűzését" – szögezte le a prefektus.

Veszélyes a kéknyelvűség

A kéknyelvűség veszélyeire hivatkozva utasította el a kétnyelvű helységnévtábla kihelyezését Kolozsvár polgármestere. Emil Boc rámutatott: a kétnyelvűséget a kéknyelvűségtől mindössze egy apróka lépés, azaz egyetlen kis betű választja el. Az elöljáró attól tart, hogy a kincses város románsága elkapja a kéknyelvűséget a kétnyelvűségben szenvedő magyarságtól.

A vírusos betegség féken tartásáért Boc a román nyelvvédő egyesület segítségét kérte, akcióját ugyanakkor számos önkéntes is segíti, többek között elődje, Gheorghe Funar. Utóbbi is megerősítette, hogy a lovak nyelve nem csak az erdélyi őshonos kérődzőkre jelent komoly veszélyt, de az őshonos románok nyelvére is.

Ellenlépésre szánta el magát az SZNT

Eredeti naptárt készül kiadni 2015-re a Székely Nemzeti Tanács – közölte lapunkkal Izsák Balázs, a szervezet elnöke. Az új kiadvánnyal az SZNT a Mircea Duşa védelmi miniszter által kezdeményezett és a parlament által megszavazott ünneptörvényt próbálja ellensúlyozni.

Mint ismeretes, a Hargita megyei politikus javaslatára minden hazai városban kötelező módon a román nemzeti ünnep, december 1. nevét kell viselnie egy fő útvonalnak, a helyi önkormányzatoknak pedig kötelező módon rendezvényeket kell szervezniük a nemzeti ünnep napján.

Közfelkiáltással elfogadott határozatában a Székely Nemzeti Tanács eldöntötte, hogy 2015-től kezdődően november havát egy nappal meghosszabbítja, létrehozván november 31-ét. Mivel az SZNT nem kívánja megtoldani az évet, ezért a november 31-i dátum december elseje helyét veszi át az új székely naptárban.