2014 újabb rekordév volt a turizmusban


A turizmus meghatározó szerepet tölt be a magyar nemzetgazdaságban, a bruttó hazai termék (GDP) csaknem 9 százalékát adja. Az ágazat foglalkoztatja a munkavállalók több mint 11 százalékát.

2013-ra rekordévként emlékezhetünk, viszont a legfrissebb adatokból jól látható: a tavalyi év még az előzőnél is jobban alakult, az ágazat növekedése negyedik éve töretlen hazánkban. Az eredményekhez hozzájárult a jövedelmek jelentős emelkedése is, mert a családoknak több pénzük maradt arra, hogy ezt a belföldi turizmusban költsék el – mondta legutóbbi, a Szépművészeti Múzeumban tartott sajtótájékoztatón sajtótájékoztatóján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Tények: tavaly január-novemberben a vendégek száma 6,8, a vendégéjszakák száma pedig mintegy 5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Folytatódott a kétszámjegyű növekedés a belföldi szállásdíj-bevételekben 2014. január-novemberben, amelyek csaknem 15 százalékkal haladták meg a 2013-as évit, és a külföldiektől származók is megközelítették a 10 százalékos emelkedést.

Továbbra is a hagyományos küldőpiacokról érkeznek a legtöbben hazánkba, az élen Németország áll, majd Ausztria és Oroszország következik. 2014 novemberig a Szlovákiából érkezők száma 17,1 százalékkal nőtt, a Csehországból érkezőké 11,2 százalékkal, tehát a régióból is egyre többen választják az országot úti célul. Új fejlemény: Romániából is egyre többen érkeznek. 2014-ben hazánk nem tapasztalta az orosz turisták számának visszaesését, az adatok szerint 3 százalékkal nőtt a látogatók száma.

A turizmus jó teljesítménye elsősorban a belföldi turizmus teljesítményének köszönhető, tavaly minden régió forgalma nőtt, amelyre a gazdaságpolitika tudatosan törekedett. Remények szerint ez idén folytatódik, és 2015-ben is többet költhetnek turisztikai szolgáltatásokra az emberek.

Az idegenforgalom növekedését a SZÉP-kártya jelentősen megalapozta, tavaly novemberig a szálláshelyeken 15 milliárd forint értékben fizettek a kártyával, ami több mint 8 százalékos növekedés egy év alatt. Tavaly december végén a kártyabirtokosok száma meghaladta az egymilliót, csaknem 24 ezer munkáltató több mint 76 milliárd forintot töltött fel a kártyákra, ami 12 százalékos növekedés.

Van tartaléka a belföldi turizmusnak. A program bevezetése óta csaknem 185 milliárd forint áramlott a vállalkozásokhoz, és a kormányzat – emelte ki Varga Mihály – továbbra is támogatja a kedvezményes adózás megtartásával használatát. Mivel az elfogadóhelyek több mint 80 százaléka vidéken van, így elsősorban vidéken gerjeszt forgalmat, hoz létre munkahelybővítést a kártyaprogram. Nemcsak a SZÉP-kártyának köszönhető a belföldi turizmus növekedése, hanem a tartós gazdasági növekedés, az emelkedő jövedelmek együttes hozzájárulása ez.

Egyik újdonság, hogy az innovatív nemzeti turisztikai marketingre is lehet támogatást igényelni az uniótól, ahová nettó befizetők vagyunk, vagyis a befizetett pénzünk egy részét visszakapjuk, s ezáltal az uniós források jelentős része áramolhat 2014-2020-ban a magyar nemzeti gazdaság e jelentős ágazatába – a turizmusba.