Áder a rengetegben


Harmincezer hektárnyi terület szorul helyreállításra a tavaly decemberi ónos eső miatt – hangzott el az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) által rendezett S. O. S. Bajban az erdő! című tematikus nap keretében. A fő helyszínt a Visegrádhoz tartozó Apátkúton Áder János köztársasági elnök is fölkereste. Segíthetünk is az erdőgyógyulásban: telefonszám - 13600

A OEE főtitkára, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője, Lomniczi Gergely emlékeztetett arra, hogy a magasabban fekvő területeken, például Dobogókőn, a Magas-Mátrában, Galyatető térségében, a Börzsönyben és a Bükkben 8-10 centiméteres jégréteg keletkezett a fákon, amelyek ágai letörtek a nagy súly alatt. Mindez nagyjából 50 ezer hektárnyi erdőterületet érintett. Ezen belül harmincezer hektárnyi erdőterület olyan súlyosan károsodott, hogy emberi beavatkozásra és segítségre van szükség.

Lomniczi Gergely elmondta, hogy az egyesület munkatársai eddig turistautakat tisztítottak meg, a főváros térségében például mintegy 500 kilométernyit. Közölte: már több mint 15 ezer hívás és SMS érkezett az S.O.S. Bajban az erdő! adományvonalra.

Azok, akik szeretnék támogatni a kárenyhítést, a 13600-as telefonszámot tárcsázzák, majd a 90-es számot kell megadni. Ezzel hívásonként és SMS-enként 250 forinttal támogatják a károsodott erdők helyreállítására. A vonalat a Magyar Telekom, a Telenor, a Vodafone és az Invitel mobil- és vezetékes hálózatáról érhetik el a magyarországi előfizetéssel rendelkezők. Az egyesület facsemeték ültetésére, turisztikai berendezések pótlására fordítja a befolyó összeget.

Vasárnap több helyszínen is jelen voltak a közmédia munkatársai. A televíziós programok mellett a Kossuth Rádió számos műsora szentelt időt a témának.

Olyan volt a jégkártól sújtott erdő, mintha lebombázták, mintha tüzérségi zárótűz érte volna, derékba törtek fák - idézte fel december 8-i, az ónos eső és jegesedés utáni, papréti látogatását Áder János államfő vasárnap a közmédia S.O.S. Bajban az erdő! című tematikus műsorában.

„Olyanok voltak ezek a fák a nyílt sebeikkel mint egy-egy sírkereszt, egy-egy mementó, egy-egy kopjafa” - idézte fel a köztársasági elnök, milyen drámai hatást tettek benne az akkor látottak. "Világossá vált számomra, hogy meg kell menteni az erdőt" - mondta, felidézve, hogy akkor határozta el, felkéri a közszolgálati médiát a társadalmi összefogást középpontba helyező tematikus nap megrendezésére.

Áder János azt mondta, fel kell hívni az emberek, a cégek figyelmét arra, hogyan segíthetnek abban, hogy minél hamarabb ép erdőket láthassunk. Hozzátette: tudomása szerint 34 ezer hektárnyi erdő nagyon súlyosan károsodott, és több mint 200 hektáron kell majd újra telepíteni az erdőt.

Az erdők fontosságáról azt mondta a köztársasági elnök, hogy mindenkinek van élménye, ha máshonnan nem, akkor gyerekkorából biztosan arról, hogy milyen érezni a "zöldellő erdő leheletét", milyen látványt nyújtanak friss levelek a fákon. Aki pedig ezt átélte már, az tudja, miért nem dobjuk el a szemetet az erdőben - jegyezte meg Áder János.

A fenntarthatóság kapcsán az államfő felhívta a figyelmet arra, hogy az erdő "kell ahhoz, hogy éljünk", hiszen a kibocsátott szén-dioxid egy részét a fák kötik meg és alakítják oxigénné. Beszélt arról is, nemzetközi mérések szerint az ipar rohamos fejlődésének következtében az elmúlt 25 évben 30%-kal nőtt a szén-dioxid kibocsátás mértéke a hazánknál jóval nagyobb és iparosodottabb országokban.

Felhívta a figyelmet arra, hogy egyes országokban, például az évente jelentős gazdasági növekedést produkáló Kínában jelentős az ipari tevékenységek okozta környezeti károk mértéke. Mint mondta, Magyarország ezzel szemben jó példa, mert az elmúlt 25 év alatt úgy sikerült gazdasági növekedést elérnie, hogy közben csökkentette a GDP arányos szén-dioxid-kibocsátást. Áder János felhívta a műsorban a környezettudatosságra is figyelmet és azzal zárta szavait, hogy mindenki menjen el legalább évente néhányszor egy erdőbe és élvezze a természet szépségeit.