Szerkesztőségünk azonnali ajánlata: sült lecsó csirkével


Ezt az ínyencséget a csirke és a paradicsomok hasznosítására találtuk ki, időtakarékból, és hogy 40 fokban már nem melegítjük tovább lakásunkat.

A (csakis őstermelőtől vásárolt) paradicsomok kb. igaziak, a pritamin is úgy-ahogy, tehát nehogy valaki most álljon neki zakuszkát készíteni. Nem lesz íze, olyan távolról sem, mint az Erdélyben készültnek. A zakuszkafőzés ideje augusztus végén, szeptemberben jön el, amikorra valóban beérnek a hatalmas, ízes pritaminok, és még van a Kárpátokon túlról érkezett padlizsánból is. Mert az Erdélyben kóstolt padlizsánnak sem attól lesz emlékezetesen jó íze, hogy faszénen sütik meg, hanem attól, hogy jóféle padlizsánt sütnek meg faszénen. Ez nem azt jelenti, hogy hazánkban nem is érdemes próbálkozni vele, dehogynem, csak várjuk ki, ameddig a zöldségek valóban szabadföldiek, finomak, zamatosak lesznek. Attól, hogy már most is minden van a piacon, nem jelenti azt, hogy szezonja is van mindennek.

Nagy barátaink a böcsületes őstermelők, egyikük meséli, hogy februárban nála is megjelent a paradicsom, hogy az emberek keresik, és nem értik meg, ha azt mondja, hogy ilyenkor nem terem, átpártolnak máshoz. Ha annyi kell a boldogságukhoz, és a hűségükhöz, hogy nála is tudjanak paradicsomot venni, elmegy ő a nagybanira, és beszerzi. Mindennapi hazugságainkhoz tartozik ez is, de legalább csak magunkat csapjuk be ilyenkor. Vagy már magunkat is mi csapjuk be? Szóval lecsós csirkének is nevezhetnénk, és tulajdonképpen mindent a tepsibe lehet dobni, ami a kezünk ügyébe akad. Arra figyeljünk, hogy a répa, krumpli, cékla, zeller hosszabb idő alatt sül át, mint a paradicsom, azaz ha ilyet is teszünk bele, kicsi darabokra, vékony szeletekre vágjuk.

Hozzávalók: 2 db csirkecomb, 3 db paradicsom, 2 paprika (1 TV, 1 kaliforniai), 2 hagyma, újkrumpli, pár szál zöldfűszer, nálunk most csombor, só, bors, olaj.

Lássunk hozzá: a zöldségeket megpucoljuk, kisebb-nagyobb darabokra vágjuk. Olajjal kikent tepsibe rakjuk, megszórjuk a zöldfűszerrel, meglocsoljuk egy kevés olajjal, majd ráfektetjük a combokat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 200 fokra melegített sütőben 35 percig sütjük. S végül lássunk hozzá – falatozzunk! Jó étvágyat minden magyarnak!

osztt