Téli fürdőtúra, természeti és gasztrokalandokkal Irány Észak-Alföld!


Ugye, egyetértenek azzal, hogy minden élménnyel többek leszünk? De ezt hogyan érhetjük el? Nem kell végtelenített bankszámla, töméntelen pénz. Erről a gondolatösvényről rögtön váltsunk át egy jól szervezett észak-alföldi (hajdúsági, nyírségi, beregi) utazásra!

Térjünk be a debreceni Nagyerdő csodás parkvilágába, az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő vízi paradicsomba, ahol 12 csúszda, mászófal, barlangfürdők, hullám—és bébimedence, gejzír, sodrófolyosó, gombazuhany, játszóterek, szolgáltatás- és gasztrokopmplexitás stb. feledtetik velünk a múló időt. S a gyógyulni vágyóknak a felújított gyógyfürdő áll rendelkezésükre. Debrecenről természetesen órákig ódákat zenghetünk a töméntelen élménylehetőség okán, de ezt tegyék meg azok, akik durván kétórányi út után belevetik magukat a cívis metropolisz végeláthatatlan élményvilágába. S aki Debrecenben jár, feltétlenül kóstolja meg az eredeti, kívül ropogós, belül szaftos debreceni párost, az IKON Street Debrecenizőben, a város főterén, az Aranybika szálló mellett.

Múzsák lakta Nagyerdő, Aquaticum - Sárkányok földje - „Szilvás” kényeztetés

Innen 16 km-re egyedülálló kastély- és gyógyszálló együttese vár majd felfedezésünkre: a nyíradony–tamás-pusztai Borostyán Medhotel. A kissé túlstilizált épületegyüttes aktív pihenést ígér gyógyászati és szépészeti szakemberei által. Várhatóan luxust is biztosít. Mi a családbarátság itt? Míg a szülők pihennek, gyógyulnak, szépülnek, addig csemetéiket – felügyelettel - számukra szervezett programokkal kötik le. Ha pedig gyermek vár gyógyítás-gyógyulás, akkor azt szülei kíséretében segítik elő.

Ezután átruccanhatunk – a szomszédba szakított, térségi fejlesztésekben mind közelebb kerülő Partium, Szatmár, Bihar történelmi magyar tájai mellett - a Báthory család nyírbátori ősi fészkébe, ill. a Sárkányok földjére, a kenyérmezei csatába. Nyírbátonyban, az egyedi, panoptikummal kibővült várkastélyban találkozhatunk Báthory István fejedelemmel, Kinizsi Pállal, avagy a női Draculának megírt Báthory Erzsébettel.

A hétfejű sárkány helyett 24fejű élménytárral teli, festői környezetben középkori épületértékkel, vallás- és egészségturisztikai különlegességekkel korszerűen fölszerelt Nyírbátorban különleges élményekkel ölel körül a szellem- és testfrissítő európai szintű szolgáltatásokkal ellátott Sárkány Wellness & Gyógyfürdő, amely „zöld sziget a szürke hétköznapokban”.

Röpke utazás után Vásárosnaményben szállhatunk meg a Hotel Hunor és Étteremben. A Kraszna-parti csendes zárt udvarban lévő, magas színvonalon minden szolgáltatást biztosító vendégváró hely tájjellegű és speciális vadételeket kínál. Vadászmúzeummal, amelyben egy állandó vadászati kiállítás interaktív hang- és fényeffektjei váltják ki csodálatunkat. A Szilva Termál- és Wellnessfürdőben pedig jó a víz, családias a hangulat...

Amazónia és amazonok - Hunor szállása –

És: továbbkalandozhatunk egy másik gyógyvizes kánaánba, vízi paradicsomba (Nyíregyházi Sóstógyógyfürdő), valamint a Sóstózoo-ba, ahol elmerülhetünk Latin-Amerika páratlan, lélegzetállító természeti kincseiben, Amazónia, Óceánia páratlan növény- és állatgyűjteményében. Az újdonságoknak se szeri, se száma. Ilyen pl. az amazonasi tündérrózsáról (Victoria amazonica) elnevezett, többek között különleges röpdével, bizarr lényeket is bemutató akvaterráriummal is bíró Viktória-ház. Nem mellékes: Budapest után Nyíregyháza rendelkezik a legtöbb minősített – többek között bőr-, nőgyógyászati és mozgásszervi kezelésekre jótékony-hatékony hatású - gyógyfürdővel.

Az sem mellékes, hogy nemrég Pro Turismo-díjjal tüntette ki a Magyar Turizmus Zrt. a pezsgő életű, szép és hangulatos Nyíregyháza polgármesterét, Kovács Ferencet, elismervén az itt folyó kimagasló vendégvárási-vendéglátói tevékenységet. Bizonyára nem véletlenül egy másik díjazott is szabolcs-szatmár-beregi: Krivács András, a baktalórántházai Fenyves Hotel és Conference Center tulajdonosa, vezetője, a Magyar Nemzeti Gasztrónimai Szövetség elnöke.

Kibővítvén úti kalandsorozatunkat, rászánhatunk egy gyors kiruccanást a kurucos Tiszahátra (nem vészes távolság!), ahol Tákos falucskája őrzi a népi építészet (paraszt barokk) gyöngyszemét, az 1766-ban épült paticsfalú, zsindelytetős templomot, melyet „mezítlábas Notre-Dame”-ként is emlegetnek. Csaroda falu festett kazettás mennyezetű fatemploma, a túristvándi vízimalom, a tarpai születésű Esze Tamás és idekötődő Bajcsy-Zsilinszky Endre megannyi lélektöltő élmény.

A teljesen megújult debreceni és nyíregyházi történelmi belváros is megér egy külön misét. Debrecenben a Déri Múzeum, Nyíregyházán a Jósa András Múzeum s a Kállay-gyűjtemény, a nyírbátori Várkastély és Panoptikum, múzeumfalvak stb. Nem szabad kihagyni ezeket, de máskor is jöhetünk, hiszen a rendezvények sokaságából sem könnyű kiemelni, mire érdemes odalátogatni – mindegyikre (Sóstófeszt, Sóstóserfeszt, Krúdy napok, Tirpák fesztivál, Vidor fesztivál, Fatum–Nyírsuli országos strandfocibajnokság stb.)

Téli fürdőtúránkból nem hiányozhat a magyar konyhaművészet sem, amely e tájékon is számtalan ínyencséggel, hungarikummal gazdagítja zamatvilágunkat, ízélményeinket, hazai nemzeti konyhánkat! (Vö: Krúdy Gyula, az ízig-vérig magyar Szindbád!) Gondoljunk csak a hungarikumnak számító szatmári szilvapálinkára, a semmivel össze nem téveszthető illatú-ízű szabolcsi almára, lekvárokra… No és a beregi hagymás aprópecsenye meg a törtpaszuly (=bab), a káposztás bableves, a málékásás káposzta, a cinkepuliszka, a lapcsánka (=medvetalp), a szilvalekváros derelye és gombóc, naményi hallé? A hókifliről és a mocskos tésztáról nem beszélve! E sor is befejezhetetlen… Hiszen akár egy újabb Krúdy-könyvet írhatnánk belőlük.

Tehát élmény/kalandvággyal, némi szervezéssel és pénzzel fölszerelkezve kerekedjünk föl és irány a kultúrában, élménydús látni- és ínycsiklandó ennivalókban dúskáló észak-keleti alföldi térség kies tájai! A históriailag híres Báthoriak, Bessenyei György testőríró, Kölcsey Ferenc, Krúdy, Móricz Zsigmond, Benczúr Gyula festő, a tbc elleni küzdelem hőse, Korányi Frigyes (Nagykálló), no és Lúdas Matyi földje, ahová szívesen látogatott el Petőfi, Szabó Lőrinc is. S e vidék szülötte Ratkó József költő, továbbvivője a végvári vitézi alapállásnak, kurucos-betyáros, mégis morális, rendpárti mentalitásnak, amit táplált) a nehéz megélhetés, a végvidék (bár ez 1920 előtt nem is volt annyira az…) Mindig nagy elismertségnek örvendett a nyíregyházi huszárezred, és az 1914-es hős honvédek sem adtál alább a vitézséget. E magyar erénynek elődei döngölték keményen a földbe (Szabolcsban Árpád rokona, Szabolcs, későbbi fejedelem vezetésével) azt a földvárat, amelyik Közép-Európa máig egyik legépebb földvára. Békésebb jelességek: utunk során elérhető Tiszadob, ahol az egyik legszebb, hazánk területén maradt kastély magaslik. Vásárosnaményben pedig a kikapcsolódásunk egyik príma programja lehet a tájegységet megjelenítő Beregi Múzeum meglátogatása. A Nyíregyháza szívében álló, monumentális, szép katolikus templomot gyakran hasonlítják a szegedi Dómhoz, noha sokkal korábban épült. Hasonlóan építészeti remekmű a református, evangélikus és ortodox zsidó templom is.

A vázlatosan felsoroltak tükrében látjuk: az észak-alföldi (hajdúsági, debreceni, nyírségi) kaland- és fürdőtúra kapcsán is elképesztő kínálat vár reánk a fölfedezésre váró kulturális, természeti, egészség- és gasztroturisztikai élményekből; minden korosztály (pl. „Csupa család”, Csupa Nagyi”, „Csupa Nyírség” program keretében) megtalálja a neki érdekes, hasznos élményeket, amelyek élvezetét a legkorszerűbb felszereltség és szolgáltatás teszi teljessé.

Egy útinapló végszavaként, záró gondolatsoraként annyit mondhatunk olvasóinknak: Debrecen és vonzáskörzete (Hortobágy, Hajdúszoboszló), a szomszédos Nyírség és esetleg a Felső-Tisza-vidék bebarangolása olyan élményút, amely különleges látnivalók garmadáját tárja elénk: természeti, történelmi, turisztikai, kulturális értékek páratlanul gazdag tárházát. S e csodás vidéket; gyümölcsösök borította földjei, folyói, pusztái, építészeti remekei, fürdő- és jól-léti (wellnesz), egészségturisztikai kincsei, nevezetességei sokaságát fölöttébb érdemes fölfedeznünk, hazánk, egyben önnön ismeretünk okán kötelességünk palettánkra fölvenni. Ily módon egy hétvégi kikapcsolódást vagy egy hosszabb, rendkívül tartalmas utazást sokáig tartó társalgási témává, élménytárunk gazdagítójává varázsolhatunk. Kikapcsolva órát, telefont, határidőnaplót, izgalmas észak-alföldi tájakra suhanva vízben, történelemben gazdag, család- és természetbarát hajdúsági, nyírségi turisztikai pontokon fedezhetünk föl, próbálhatunk ki, érthetünk meg ezernyi élményszerző, gondűző, gyógyító, pihentető programot, embert, építményt, tájat, tárgyat…

Tamás Éva