Karácsonyi asztal és hedonizmus


A karácsonyi menü a hétköznapi fogásokhoz képest igényesebb, ünnepélyesebb, és a legtöbb esetben valamilyen hagyományt követ. Azoknak ajánljuk az alábbi ünnepi ételsort, akik az évről évre ismétlődő fogásokat szívesen gazdagítják a megszokottól eltérő különlegességgel.

Epres halsaláta

Hozzávalók: - 40 dkg tengeri halfilé, - 1 fél fej zeller, - 1 zöldpaprika, - 20 dkg eper, - 1 doboz ananászkonzerv, - 20 dkg majonéz, - 1 dl tejszín, - só, bors, - babérlevél, szegfűszeg, - citromlé, - mustár, - curry, - ketchup.

Elkészítés: a halfilét szobahőmérsékleten fölengedjük, jól megmossuk, feldaraboljuk, szalvétával felitatjuk a nedvességet és citromlével meglocsoljuk. A vízbe sót, egész borsot, babérlevelet, szegfűszeget teszünk, jól felforraljuk, majd a haldarabokat beletéve rövid idő alatt puhára főzzük. A halat a főző lében hagyjuk kihűlni. A zellert és a zöldpaprikát vékony szeletekre vágjuk, és sós vízben kb. három percig főzzük, majd leszűrjük és félretesszük. Az ananászkonzerv levéből kb. 1 deciliternyit összekeverünk a majonézzel és a tejszínnel, majd sóval, borssal, ketchuppal, mustárral és curryvel ízesítjük. Ehhez a mártáshoz hozzákeverjük az eper- és ananászdarabokat, a zellert, a zöldpaprikát, majd óvatosan a kihűlt halat is, és hűtőben pár órán át érleljük. Tálaláskor citrommal, eperrel díszítjük.

Tipp: a halsalátát legalább két órával a fogyasztás előtt készítsük el, hogy az ízek jól összeérjenek.

Mazsolás tyúkleves

Hozzávalók- 1 egész tyúk, - 2 sárgarépa, - 1 petrezselyem gyökér, - 1 fej hagyma, - kis darab zeller, - 1/2 fej karalábé, - petrezselyemzöld, - só, szemes bors, - szerecsendió-virág, - 1 evőkanál vaj, - 1 evőkanál liszt, - 2 dl tejszín, - 2 tojás sárgája, - 10 dkg mazsola, - 1 dl fehérbor.

Elkészítés: a tyúkból a zöldségek, a só, a bors, és a szerecsendió-virág felhasználásával lassú tűzön húslevest főzünk, majd leszűrjük. A húst leszedjük a csontról, a felét összedaráljuk, visszatesszük a levesbe és jól felforraljuk. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, ezzel besűrítjük a levest, majd az egészet szitán átpasszírozzuk. A tejszínt a tojássárgájával habosra verjük és az átpasszírozott leveshez keverjük. A maradék tyúkhúst és zöldséget metéltre vágjuk és tálaláskor a megmosott, előzőleg borba áztatott mazsolával együtt a levesbe tesszük. Vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Tipp: a tyúkhúst hideg vízben, lassú tűzön kezdjük el főzni, hogy az ízek jól bele kerüljenek a levesbe. Négy személy részére elég a tyúkleves felét elkészíteni, a másik felét másnap, bármilyen levesbetéttel tálalhatjuk.

Bélszín zsályával

Hozzávalók:- 4 szelet bélszín, - 20 dkg szalonna, - 1/2 kg csiperkegomba, - 3 dl vörösbor, - zsálya, - olaj, - só, őrölt bors, mustár.

Elkészítés: a bélszínszeleteket 1 nappal a felhasználás előtt kenjük be kevés mustárral, olajjal, szórjuk meg törött borssal, kevés zsályával és szorosan egymásra rakva, hűtőben érleljük.

Másnap a felkockázott szalonnát saját zsírjában süssük ki és adjuk hozzá a megtisztított, felszeletelt gombát. Az egészet szórjuk meg a zsályával, öntsük rá a bort és pároljuk készre. Közvetlenül tálalás előtt sózzuk meg és forró olajban süssük ki az előzőleg bepácolt hússzeleteket. A bélszínszeleteket a raguval együtt tálaljuk, bármilyen zöldségkörettel, illetve rizzsel.

Tipp: aki a bélszínt félangolosan szereti, az rövidebb ideig, aki egészen átsülve, az hosszabb ideig süsse.

Tésztaágyban sült csirkeragu

Hozzávalók:

- 40 dk g leves tészta (mélyhűtött), - 2-2 piros és zöld húsú paprika, - 2 közepes paradicsom, - 1 nagy fej hagyma, - 3-4 gerezd fokhagyma, - 40 dkg csirkemeilfilé, - 4 evőkanál olaj, - 1 kiskanál pirospaprika, - 1/2 kiskanál morzsolt majoránna, - só, bors, - diónyi margarin - 1 tojássárgája.

Elkészítés: a tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, a zöldségeket megtisztítjuk. A húst és a paprikákat vékony csíkokra, a meghámozott paradicsomot gerezdekre, a hagymát finomra vágjuk.

Megfonnyasztjuk az olajban a hagymát és az áttört fokhagymát, elkeverjük a pirospaprikával és a majoránnával. Rádobjuk a húst, 2 perc múlva a paprikát és a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, puhára pároljuk, végül elforraljuk a levét. Kikenünk margarinnal egy közepes sütőtálat, vagy pitesütőt. A tésztát fél cm vékonyra nyújtjuk, 2/3-ával kibéleljük a tálat, majd belesimítjuk a csirkeragut. Szegélyét megkenjük tojássárgájával, tetejére nyomkodjuk a maradék tésztalapot. 2-3 helyen a közepét kiszúrjuk „gőzelvezetőnek", végül az egészet megkenjük tojássárgájával, és 200 °C-os sütőben pirosra sütjük. Tálalás előtt 12-15 percig pihentetjük, és óvatosan tálra emelve vagy a sütőedényben kínáljuk.

Bejgli

Hozzávalók

A tésztához: - 1/2 kg liszt, - 5 dkg vaj, - 5 dkg porcukor, - 2 tojássárgája - 2 dkg élesztő, - csipet só - citromhéj reszelek.

A töltelékhez: - 1/2 kg darált dió, vagy mák, - 20 dkg cukor, - 2 dl tej, - egy marék mazsola, - vaníliás cukor, - reszelt citromhéj.

Elkészítés: a tejet meglangyosítjuk (de nem forraljuk fel), elkeverjük benne az élesztőt, egy kanálnyi cukrot, négykanálnyi lisztet, majd meleg helyre tesszük és hagyjuk, hogy megkeljen. A maradék lisztben elmorzsoljuk a vajat és hozzáadjuk a sót, a maradék porcukrot, egy fél csomag vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját és a megkelt élesztős tejet (kovászt). A tésztát jól összegyúrjuk, konyharuhával letakarjuk, meleg helyre tesszük, míg megkel (kb. 1 óra). Ha megkelt, újból jól átgyúrjuk, két kis cipót formálunk belőle és egy ideig ismét pihentetjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, a mazsolát, a mákot vagy a diót, citromhéjjal és vaníliás cukorral ízesítjük, felforraljuk, majd kihűtjük. A megkelt tésztákat kinyújtjuk, a töltelékkel megtöltjük, feltekerjük, belerakjuk a tepsibe és meleg, huzatmentes helyen fél órát újból pihentetjük. Ezután a tetejét megkenjük a felvert tojássárgájával és kb. 200 C°-os, előmelegített sütőben kisütjük.

Tipp: hogy a tésztánk biztosan megkeljen, szobahőmérsékleten „előmelegített" alapanyagokat használjunk hozzá. A megkelt tésztát arról lehet felismerni, hogy a térfogata kb. a duplájára növekszik.

Narancs kivimártással

Hozzávalók: - 4 db narancs, - 6 db kivi, - 2 evőkanál cukor, - citromlé.

Elkészítés: hámozzuk meg és szedjük gerezdekre a narancsot. Ezután hámozzuk meg a kivit is, mixeljük össze a cukorral és a citromlével. A kivimártást desszertes tányérokra adagoljuk, majd tegyük rá a narancs gerezdeket.

Tipp: a narancs helyett mag nélküli mandarint is felhasználhatunk.