Ízes italok a karácsonyi asztalra


Derékig sétálgatva a Karácsonyban, az ünnepi forgatagos vásárokban, szinte mindenhol megcsapja orrunkat a fűszeres forralt bor illata. Már maga ez kápráztató, hát ha még belekortyolunk a forró nedűbe… Összeszedtünk néhány receptet, hogy az ünnep előtt és alatt is élvezhessük ezt a mennyei aromát.

Klasszikus forralt bor alaprecept

Hozzávalók: - 1 l vörös vagy fehérbor, - 8 dkg cukor, - 1 rúd fahéj, - 5 szegfűszeg, - két szegfűbors, - fél citrom.

Elkészítés: a bort és a többi hozzávalót öntsük üvegedénybe, majd forráspontig hevítsük (nem forrhat fel, mert az árt a bor aromájának), majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.

Házi forralt bor

Hozzávalók: - 1 üveg vörösbor, - 7 dkg kristálycukor, - 2 rúd fahéj, - 8 szem szegfűszeg, - 3 szem szegfűbors, - 2 szem zöld kardamon, - 4 szelet citrom.

Elkészítés: a bort melegítsük fel közepes lángon, lassú kevergetés mellet. Nagyon figyeljünk oda, hogy nehogy felforrjon, mert rengeteget veszít az aromájából! Tegyük bele a fűszereket, és alaposan keverjük el benne. Ha nem találjuk elég édesnek, bártan utána cukrozhatjuk. Tegyük bele a szeletelt citromszeleteket, és csészékbe öntve forrón kínáljuk!

Gyümölcsös forralt bor

Hozzávalók: - 0,5 l vörösbor, - 0,5 l piros szőlőlé, - 3 szegfűszeg, - 1 rúd fahéj, - cukor vagy méz ízlés szerint, - 2 narancs héja és leve.

Elkészítés: a bort a szőlőlével együtt forraljuk fel, és tegyük bele a fűszereket és a narancshéjat. Hagyjuk egy kicsit állni, majd édesítsük ízlés szerint, és öntsük bele a narancs levét is. Csészékbe öntve, almakarikákkal tálaljuk. Ha karácsony, akkor puncs. Ahogyan a fűszeres forralt borok, szinte elmaradhatatlan íze az ünnepnek.

Karácsonyi puncs

Hozzávalók: - 1 lit almabor vagy almalé, - 2 rúd fahéj, - 1 teáskanál őrölt szerecsendió, - 1 dl méz, - 2 citrom leve és héja, - 1 l ananászlé.

Elkészítés: egy nagy fazékban forrósítsuk fel az almabort/almalét a fahéjrúddal, majd nagyon lassú tűzön, lefedve, kb. 5 percig főzzük. Tegyük bele a fűszereket és hozzávalókat, majd még öt percig főzzük. Puncsos tálkákban kínáljuk 1-1 fahéjrúddal, amellyel kevergetni lehet a puncsot.

Ünnepi puncs

Hozzávalók: - 1 l forró feketetea, - 5 evőkanál méz, - 0,5 dl gyömbérszirup, - 3 dl rum.

Elkészítés: forrósítsuk fel egy lábosban a rumot, a mézet és a gyömbérszirupot, majd öntsük hozzá az előzőleg leforrázott és elkészített feketeteát. Citrom vagy narancskarikával díszített puncsos poharakban kínáljuk.

Angol puncs

Hozzávalók: - 2,5 dl édes vörösbor, - 2,5 dl édes fehérbor, - 1,5 dl rum, - 50 dkg porcukor, - 2 db citrom, - 2 db narancs.

Elkészítés: mossuk meg a citromot és a narancsot, majd nagyon vékonyan hámozzuk meg. Rakjuk a héjakat kb. 5 dl vízbe és forraljuk fel. Öntsük hozzá a borokat és a rumot, szórjuk bele a cukrot és facsarjuk bele a gyümölcsöket. Alaposan keverjük össze, és puncsos tálkákban kínáljuk! Igazi csajos ital a likőr is, amelynek rengeteg fajtáját elkészíthetjük otthon, házilag is. Mutatunk néhányat…

Karácsonyi tojáslikőr

Hozzávalók: - 6 dl tej, - 1 evőkanál rum, - 0,5dl vodka, - 15 dkg porcukor, - 5 csomag vaníliás cukor, - 5 tojássárga.

Elkészítés: a tejet forraljuk fel, és teljesen hűtsük ki. A tojások sárgáját alaposan dolgozzuk össze a cukorral és a vaníliás cukorral, és verjük habosra. Lassan, folyamatos kevergetés mellett adagoljuk hozzá a lehűtött tejet, majd vodkával és rummal ízesítsük. Tegyük a hűtőbe, és likőrös pohárkákból kínáljuk. Minél tovább áll a likőr a hűtőben, annál finomabb és annál jobban összeérnek az ízek. 2 naponta rázogassuk össze.

Házi csokoládélikőr    

Hozzávalók: - 30 dkg cukor, - 20 dkg olvasztott csokoládé, - 1-2 db csokoládé aroma, - 2-3 dl víz, - 3 dl tiszta alkohol.

Elkészítés: az olvasztott csokoládéból, a cukorból és a vízből főzzünk szirupot, majd alaposan hűtsük le. Közben a csokoládéaromát keverjük el a tiszta alkohollal, és öntsük a kihűlt sziruphoz. Öntsük szép üvegbe, és néhány hétig hagyjuk állni a hűtőben. Időnként mozgassuk, rázzuk meg.

Ünnepi marcipánlikőr Hozzávalók: - 4 dl tejszín - 1 liter tej, - 40 dkg marcipán, - 7 dl konyak, - 1 dl Baileys - cukor ízlés szerint.

Elkészítés: tejszínt és a tejet forraljuk fel, majd tördeljük bele a marcipánt. Ha szép sima keveréket kaptunk, vegyük le a tűzről, és alaposan hűtsük le. Tegyük bele az ízlés szerinti mennyiségű cukrot, a Baileys-t és a konyakot. Tegyük mutatós üvegcsébe, hagyjuk állni a hűtőben. Minél tovább áll, annál finomabb, de ugyanúgy, ahogyan a többi likőrt, ezt is rázogassuk meg időnként.