Marék gesztenyével...


A sült gesztenye ízéhez, illatához semmi nem hasonlítható, nem árt viszont egy-két ügyes recept, hogy megtudjuk: mi mindenre jó még ez az istenáldotta termés – főleg így, Karácsony tájékán.

Gesztenyés cseresznyeszuflé

Hozzávalók: - 4 tojás, - 25 dkg túró,, - 1 csomag gesztenyemassza, - 3 evőkanál étkezési keményítő, - 10 dkg cseresznye (befőtt is lehet) magozva, - 1 teáskanál fehérbors, - 15 dkg cukor.

Elkészítés: a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojásokat szétválasztjuk, és a tojás sárgáit a túróval, a gesztenyemasszával és az étkezési keményítővel összekeverjük. A cseresznyét pürésítjük, megborsozzuk, és a gesztenyéhez adjuk. A tojásfehérjéket a cukorral együtt keményre verjük, és a masszához adagoljuk. A felfújtformákat kivajazzuk, liszttel beszórjuk, és szétosztjuk bennük a krémet. Húsz percig sütjük, majd kiborítjuk a formákból, és ízlés szerinti mennyiségű tejszínhabbal és porcukorral tálaljuk.

Gesztenyevagdalt burgonyasalátával

Hozzávalók: - 30 dkg darált hús, - 10 dkg gesztenye főve, - 2 fejhagyma, - 1 tojás, - 1 evőkanál vaj, - 2 evőkanál olaj, - 1 csokor petrezselyem, - 2 db közepes burgonya, - 15 dkg saláta, - 1 dl húsleveslé, - só, bors ízlés szerint, - 2 evőkanál vörösborecet, - 1 evőkanál mogyoróolaj.

Elkészítés: a burgonyát sós vízben majdnem készre főzzük, és karikákra vágjuk. A nagyobb darabokra vágott gesztenyét egy fej apróra vágott hagymával együtt forró vajban üvegesre pirítjuk, majd levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni, és a hússal összekeverjük. A keverékhez adjuk a tojást, két evőkanál petrezselyemmel, sóval és borssal fűszerezzük, és sima masszává gyúrjuk. Fasírtokat formázunk belőle, majd nem túl forró olajban a vagdaltak mindkét oldalát aranyszínűre sütjük. Kivesszük az olajból, lecsöpögtetjük, majd a maradék petrezselyembe forgatjuk. A visszamaradt olajat a húslevessel felöntjük, és sózzuk, borsozzuk. A főtt burgonyát meglocsoljuk ecettel, mogyoróolajjal, sóval, borssal megszórjuk, és hozzákeverjük a másik, karikákra vágott vöröshagymát. Egy előmelegített tányérra halmozunk egy kis adag salátát, mellétesszük a fasírtokat, a szósszal meglocsoljuk, és azonnal tálaljuk.

Csirkemell gesztenyével és szilvával - vörösboros szószban

Hozzávalók: - 4 szelet baconszalonna, - 4 csirkemellfilé, - 1 evőkanál porcukor, - 5 dl vörösbor, - 5 dl húsleveslé - 2 kakukkfűágacska, - 20 dkg főtt gesztenye, -10 dkg szilvabefőtt - só, bors ízlés szerint, - 2 evőkanál vaj.

Elkészítés: a hússzeleteket forró olajban aranybarnára pirítjuk, kivesszük, majd előmelegített sütőben, 140 fokon húsz percig sütjük. A porcukrot a gesztenyével együtt karamellizáljuk, majd a vörösborral és a húsleveslével felöntjük. A keverékbe beleszórjuk a kakukkfűágakat, és addig hagyjuk főni, míg a folyadék fele el nem fő. A szilvákat kimagozzuk, negyedeljük, és a szószhoz adjuk. A szószt sóval, borssal ízesítjük, levesszük a tűzről, és a még hideg vajjal besűrítjük. A szalonnacsíkokat kicsit megpirítjuk. Egy tányérra egy-két kanál szószt öntünk, ráteszünk egy csirkemell szeletet, tetejére szalonnát és zöldfűszereket szórunk. Kakukkfűágakkal díszítjük az ételt.

Gesztenyetekercs tejszínhabbal

Hozzávalók: - 4 tojás, - 12,5 dkg cukor, - 1 csomag vaníliás cukor, - 1 csomag sütőpor, - 8 dkg liszt, - 4 dkg kakaó.

A krémhez: - 30 dkg gesztenyemassza, - 30 dkg krémsajt, - 8 dkg cukor, - 1 csomag vaníliás cukor, - 3 evőkanál rum, - 1 dl tej, - 3 lap zselatin, - 2 dl tejszín.

Elkészítés: a tojások fehérjét négy evőkanál vízzel felverjük, a cukrot kanalanként adagolva hozzáadjuk, és addig keverjük, míg kemény habot nem kapunk. Az átszitált lisztet, a kakaóport és a sütőport vegyítjük, és a tojások sárgájával felváltva óvatosan a fehérjehabhoz adjuk. A tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokon negyed óráig sütjük. Ha megsült, egy nedves konyharuhára borítjuk, és hagyjuk kihűlni. A krémhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A gesztenyemasszát, a krémsajtot, a cukrot, a vaníliás cukrot és a rumot összekeverjük. Egy lábasban elkezdjük melegíteni a tejet, és a kinyomkodott zselatint feloldjuk benne, majd óvatosan a krémhez öntjük. A végén hozzáadjuk a tejszínhabot is. A krém kétharmadát a tésztára kenjük, feltekerjük, a maradékkal bevonjuk a tetejét. Tejszínhabból csillag alakot formázunk a tekercs tetejére, díszítésként mindegyik közepébe egy gesztenyeszemet teszünk, és a végén porcukorral megszórjuk.