Tökéletes kocsonya? Létezik, íme, a receptje!


Ugye tudják T. Olvasóink, hogy elképzelhetetlen az újév egy óriási fazék kocsonya nélkül? Ha Önök is szeretik, próbálják ki remek receptünket!

A kocsonya Európa-szerte ismert étel, hazánkban az első emlék róla 1544-ben íródott. Azóta is előszeretettel készítik nagyanyáink, főként újév környékén.

Ha nosztalgiáznának kicsit, akkor főzzék meg a zselére hajazó húslevest, melyet akkor is könnyedén el tudnak készíteni, ha kezdő konyhatündérek. Csak dobják fel a fazekat a tűzhelyre, és lassú lángon főzzék készre! Ropogós, friss kenyérrel tálalva az igazi.

Hozzávalók:

  • 30 dkg bőrke
  • 5 fej vöröshagyma
  • 5 teáskanál só
  • 4 sertésköröm
  • 2 közepes sertéscsülök
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 közepes marék bors

A csülköt, a körmöt és bőrkét tisztítsák meg. 15 literes fazékba tegyék őket bele, és engedjék föl vízzel. Kis lángon főzzék, ha habos a teteje, szűrővel szedjék le róla.

Add hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát, majd ismételten szegyék le a habját. Főzzék tovább, majd adják hozzá a borsot, és ízlésük szerint sózzák meg. Kis lángon főzzék legalább nyolc órán keresztül. Amikor kész, vegyék ki a húsokat, és csontozzák ki őket. A sok főzésnek hála a hús könnyedén leválik.

Tányérokba adagolják ki tetszésük szerint. A levet szűrjék át, hogy a zsíros része ne kerüljön bele, majd merőkanállal szedjék ki a tányérokba. Tegyék hűtőbe, majd, ha megdermedt, már kanalazhatják is.