Szerencsehozó malackák kolbásszal töltve


Könnyedén megjósolhatjuk, ezek a szerencsehozó malackák lesznek a szilveszteri buli nagy kedvencei. A falatkák ízletes kolbászkákat is rejtenek, így jól csúszik rájuk a bor, ser, pálinka, koktél és más nedű, alkoholtartalmú találmány. Klatty ide, míg nem késő!

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 2 bögre búzaliszt
  • 1 bögre tej
  • 1/4 bögre olívaolaj
  • 2 tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 szál kolbász
  • bab
  • fogvájó

Elkészítés: morzsold az élesztőt langyos, cukros tejbe, és futtasd fel. Várj öt-tíz percet, ezalatt a térfogata két-háromszorosára nő. A lisztet szitáld egy nagyobb tálba, keverd össze a sóval, egy tojással, az olívaolajjal, a felfuttatott élesztővel, a cukorral, és alaposan dolgozd össze. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától, és lágy, rugalmas az állaga. Takard le, majd meleg helyen keleszd egy órán át.

Utána lisztezett felületen nyújtsd ki a megkelt tésztát 1-1,5 centi vastagra, és a kétharmadát egy nagy szaggatóval szúrd ki. Rakj mindegyik közepére egy nagyobb karika kolbászt, és formázz belőlük kézzel kis gombócokat. A maradék tésztából előbb készítsd el az orrokat. Ezeket akár miniszaggatóval is kiszúrhatod, és rögzítsd őket két fogvájóval. Majd jöhetnek a kis háromszögek, azaz a fülek, és a farkakról se feledkezz meg. Ezeket nyomkodd a tésztához, és tojással erősítsd meg őket. Szemnek apró babot vagy egész borsot, esetleg vörös áfonyát használj.

Tedd a malackákat sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg egy felvert tojással, majd további 20-30 percig keleszd. Utána rakd a tésztát 200 fokra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süsd ropogósra.

Még jobb, ha a sült krumplit nem csupán magában, hanem valamilyen húsfélével együtt fogyasztod. Mi a csirkét ajánljuk, ez ugyanis kipárnázza a gyomrot, de nem nehezíti el, így nem jelentkezik kellemetlen teltségérzet.

A tésztafélékhez visszatérve a kenyeret is ajánljuk, akár fehér, akár teljes kiőrlésű változatában, mert segít a gyomornak felkészülni az alkohol befogadására.

Ha pedig mindezt még egy jó adag zsírral is megfejeled, biztos lehetsz benne, hogy a másnap kevéssé lesz fájdalmas. A zsír - illetve a vaj és a margarin is - bevonatot képez a gyomorfalon, megnehezítve az alkohol felszívódását.

Ugye, nem kell magyaráznunk, hogy a pogácsa miért olyan jó sörkorcsolya? Az alkoholt felszívó falatka biztosan minden szilveszteri bulin jelen lesz.

A rizs energiával tölt fel, emellett akadályozza az alkohol gyors felszívódását. Praktikus, ha úgy tervezed, sokat táncolsz majd az éjjel, mert kellő lendületet ad.

A húsok emésztése lassú folyamat: akár több órát is tölthet a gyomorban egy szelet zsírosabb marha- vagy disznóhús. Amíg pedig a szervezeted az emésztésre koncentrál, nehezebben megy az alvás. Ráadásul a magas zsír- és fehérjetartalmú táplálékok összefüggésben állhatnak a jó alvási készség kialakulásával.