A híres kunok világa: kisváros nagy szeretettel:Kisújszállás


Ha egy kun kvízt kéne kitölteni, kevesen köröznének Kisújszállás fölött, jóllehet, ez a Nagykunság szívében, Szolnok-Karcag között elhelyezkedő, alföldi közlekedési csomópontként, számottevő agrárvárosként jegyzett város egyike a legjelentősebb kun eredetű településeknek. Őrzi is ezeket a hagyományokat, melyek visszaköszönnek például Tájháza, a nemrég felújított Vigadója, a szabadtéri búboskemencével „fölszerelt” Nagykun Klubja, a fürdője és még nevében is a szállodája: Kumánia Gyógy- és Strandfürdő, valamint a Hotel Kumánia révén.

Mivel nem mindennapi név, nézzünk a mélyébe! Kumánia Kunország latin elnevezése, ami a 'világos, fakó, fehér, szőke, lenszínű, kék' jelentésű kun szóból ered, s lakói az e nevet viselő türk (vagy mezopotámiai) eredetű, harcias ókori nép kunok (kumánok) voltak. Törzsszövetségük egyesítette a hunok egykori államát; egészen a Magyar Királyságig kiterjesztvén birodalmuk határait. Ezt történelmi térképeken a Kárpátoktól délre fekvő Havasalföld és Moldva helyén láthatjuk. De nevezték Kumániát ’kunokhoz tartozó’ jelentéssel Gumandurnak is, ezt pedig a komondor (’kunok kutyája’) eb fajtaneve őrzi. Hogy ez se vesszen a múlt ködébe, a kisújszállásiak Gumandur Hétvégét is rendeznek. A kun szó a Chún, Kuun, Khuen, Kun családnevekben élnek tovább. S természetesen találunk itt kunbabákat, kunhalmokat is… A Bogarasi-halmon emlékezhetünk a kurgánokra, kik 1243–46 között települtek be hazánk középtájára.

Ha már a történelemnél, a kultúránál tartunk, feltétlenül említsünk meg, hogy az a helyiek életében fontos szerepet játszott. A jászokkal együtt külön és különleges fejezetet írtak (ahogy a székelyek vagy a palócok). Kisújszállás őrzi az Illéssy-család emlékét, Baross Gábor „vasminiszter” nevét, amint Kiss Tamás költőét vagy Csukás Istvánét is fogja, hisz a jeles meseíró itt született. Jellegzetes arca kifejezően mutatja a karakán „kunságot”. Bár négyszögletű kerek erdő vagy sárkány nincs ehelyütt, de a 12 ezer lelket számláló mezőváros környezete rendkívül gazdag természeti értékekben, erdei, réti és vízi kultúrában. Ezek révén az ide érkezők megismerhetik a Nagykunság néprajzát, a kunok ősi hagyományait; ezt szolgálja az Öregerdő Erdei Iskola. Ez kiegészülhetne a Csukás István-i világgal, ami testet ölthetne egy Süsü-gyermekkaland- és meseparkban, s jót tenne a helyi vendégjárásnak Bagaméri fagylaltos szobra mellett! (Copyright KILÁTÓ Magazin!)

Emellett vonzó látványosság a nagykunkapitányi választás és avatás 2000-ben felélesztett hagyománya, mely a nagykunságiak múltban gyökerező, de a jelenünket és jövőnket szolgáló összetartozásának és együttműködésének kifejezője, máig eleven tradíciója.

Régi hagyomány hordozója a méltán Palotának nevezett, impozáns Városháza, melyet eredetileg is hivatali épületnek építettek 1896–1900 között. A neobarokk műemlék református templom sem maradhat ki utunk céljai közül, mely a település legrégebbi hivatalos épülete, egyben legősibb történelmi gyökere. Emellett természetesen van katolikus, evangélikus templom, zsinagóga is, melyet a helyi városszépítők gondoznak. A város Református Főgimnáziumában – melynek egykori igazgatója volt Pallagi Gyula, Móricz Zsigmond nagybátyja, s mint a Légy jó mindhalálig Nyilas Misije, az író is itt diákoskodott, ill. érettségizett – páratlan kincsek, preparátumok, néprajzi emlékek gyűjteménye található.

A szálláshelyekben, emlékhelyekben, programokban nem szűkölködő Kisújszálláson élményekkel gazdagíthat még a Hotel Kumániához közeli Kulturális Központ, az 1911-ben épült, s a tavalyi évben gyönyörűen felújított, a Monarchia-béli „boldog békeidőket” idéző látványos Vigadó, ahol mindig van valami program. Van az emlékhelyek, szobrok (Kun Madonna, Arany János, Bagaméri fagylaltos stb.), virágok garmadáját csillogtató kultúrérzékenység, a több mint 2000 darabból álló, a paraszti gazdálkodást, paraszti életet bemutató kiállítás a Néprajzi Kiállítóteremben, az egykori Morgó Csárdában. A kun életmódot, bemutató, születés-élet-halál-szokás-hit-hiedelem-szokás gyűjtemények összefoglalásai után érdekes a Tájház, mely a város legrégibb lakóháza.

No, és a 2012-ben megnyitott, folyamatosan fejlesztett gyógy- és strandfürdő? Aktív és passzív pihenést és számos lehetőséget kínál. 730 m mélyről tör a felszínre a város folyékony kincse, a gyógyvíz. A 48°C-os termálvíz alkalmas csontrendszeri betegségek, emésztőrendszeri, epe, érrendszeri, gerincoszlop, hurutos megbetegedések, légzőszervi (asztma, felső légúti idült gyulladások) mozgásszervi panaszok kezelésére, nőgyógyászati problémák teljes körére, pajzsmirigy megbetegedések gyógyítására. Igénybe vehetünk hozzá pl. kádfürdőt, iszappakolást, gyógymasszázst és gyógytornát is.

Kui János, a Kumánia Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatója és Varga Zsolt, a Hotel Kumánia szállodaigazgatója szakembercsapatával mindent megtesznek vendégeik kényeztetéséért, szolgálva a helyi, honi turizmus nemes, gyarapító jó hírnevét. Magyarul mondják, de itt is tűpontosan értik a good will jelentését. Mivel? Biztos receptekkel: hagyományok és korszerűség. Ennek nagyszerű példája, hogy kun nyelvi eredetű szavakkal nevezték el a medencéket a város olyan határrészei, amelyeket valaha vagy napjainkban is víz határol. A tradíciótisztelet tetten érhető a helyi konyhaművészetben is.

A fürdő mellett ifjúsági szálláshelyet, kempinget, gyönyörű, eredeti faházakat, valamint 3 csillagos, akadálymentesített folyosóval összekötött, két szinten 30 szobás szállodát működtetnek, a Hotel Kumániát. Szlogenjük: „Három az egyben!”, hotel, élményfürdő, gyógyászat, (vagyis a fizioterápiás és fürdőgyógyászati kezelések széles skálájával, szakrendelésekkel, speciális tornákkal és masszázsokkal (pl. pálinkás masszázs) állnak a vendégeik rendelkezésére). A Magyarországon kuriózumnak számító Caracalla – káduk fény- és masszázsterápiával segíti a teljes ellazulást. A szolgáltatásokat teljessé teszik: családi belépők, kombinált szauna programjegek s más kedvezmények, továbbá öt beltéri és két kültéri medence, merülőmedence és Kneipp-taposó, finn és infraszaunák, csúszdák és wellnesz elemek. A strand is gazdag kínálatot nyújt: strandröplabda, lábtenisz, szabványos strandfocipályájú strandfoci, tollaslabda, sakk. Nem hiányzik a csónakázó tó sem csónak- és vízibicikli-kölcsönzéssel.

S hogy mindezt kifogástalanul teszik, tanúsítja az, hogy a Travel Channel és a Szeretlek Magyarország c. honlap közösen hirdette meg a legszebb kis (max. 50 szobás) hoteleinek versenyén 3. helyezésre szavazták Kumániát. (Kötöny vezír is büszke lenne rájuk, ha időutazással bekukkantana hozzájuk.)

Már ennyi elegendő lehet, hogy mindennek hallatán felvillanyozódjanak a tekintetek, felcsigázódjanak a fölfedező és a kikapcsolódási vágyak! S a magát máris kunnak átlényegülve érző magyar nyeregbe pattanhat, vagyis vonat, busz rendszeres járataival, kocsival Kisújszálláson köthet ki kalandok, élmények élvezetére, hogy azután otthon, baráti, rokoni körben végtelenítse a kisújszállási, csukási emlékeket.

Tamás Éva