Zöldág Nemzetközi Öko-Design Fesztivált tartottak a Kultúrkúriában


Hazánk legjelentősebb nemzetközi öko-design eseményének ünnepélyes megnyitójára 2015. november 27-én került sor.

Az Egyesült Államokban és Kubában már bemutatott különleges kiállítási anyag most Budapesten is megtekinthetővé vált: finn, észt, dán, kubai, jamaicai bútorok, lakberendezési tárgyak, dekorációk, ruhák, cipők, ékszerek, fotók, szobrok, kollázsok, és még sok más különlegesség.

A nagyszabású nemzetközi kiállítási anyag mellett egy látványos nemzetközi öko- divatbemutatót is megtekinthetett a közönség, valamint egy állófogadásra is sor került, melyen bio étel-ital kínálat fogadta a vendégeket.

A kiállításon olyan külföldről érkezett, szebbnél szebb műalkotásokat csodálhatott meg a közönség, mint például Észtországból Marta Moorats innovatív Ejtőernyő-ruha kollekciója, a Magyarországi Észt Intézet jóvoltából, Finnországból Essi Kuula és Marika Jylhä Slow Shoes - egyedi cipőkollekciója, Dániából a Contemporary Danish Architecture – tárlat, a Dán Királyság Nagykövetségének köszönhetően, Kubából különleges dísztárgyak, Jamaicából pedig állatvilágot ábrázoló szobrok.

A Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek – Nemzetközi Kerámia Stúdió jóvoltából Belgiumból Ann Von Hooey, Lettországból Ilona Romule, az Egyesült Államokból Walker Jason és Jerry H. Bennett, Lengyelor-szágból Monika Patuszynska, Dániából pedig Hole Nina alkotásai kerültek bemutatásra.

Valamint megtekinthető volt Kaprinay Éva fotótárlata is.

Új-Zéland most a természetes anyagok felhasználását mutatta be, ahogy az őslakosok és a környező szigetek lakói fantáziadús ruhakölteményeket, praktikus használati tárgyakat és hordható darabokat alkotnak ezekből.

Mindemellett a legkiemelkedőbb hazai környezettudatos művészek és művészcsoportok alkotásai is felsorakoztatásra kerültek a tárlaton, mint például a Medence Csoport, az Eco-Design Team, Búza Krisztina, Farkas Réka, Szegedi Torella a Retextil Alapítvány és a DNS Group.

A divat-bemutatón felvonuló izgalmas kollekció észt, finn, kubai, jamaicai és új-zélandi alkotásokból lett összeállítva.

A fesztivál díszvendége TOM NØRRING, a Dán Királyság magyarországi nagykövete volt, fővédnökei pedig Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Dr. Láng Zsolt Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat polgármestere. Az eseményt megnyitotta Dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár, Soltész Enikő zongoraművész pedig Chopin,- és Debussy-műveket játszott a Fesztivál megnyitóján 2015. november 27-én, a „Nemzetközi Ne Vásárolj semmit! Nap”-on a Klebelsberg Kultúrkúriában.

A nemzetközi kiállításon és a divat-bemutatón egyaránt öko-tudatos szemléletben készült darabok kerültek bemutatásra, újrahasznosított, illetve természetes alapanyagokból.

A kiállított és bemutatott darabok közös jellemzője volt, hogy az előállításuk során a negatív környezeti hatások minimali-zálására törekedtek a tervezők, ezzel védve természeti környeze-tünket.

További információk:

http://www.kulturkuria.hu/viewContent.php?category=21&event=22149