Torkos csütörtökön indul a Gasztroélmények Éve 2016


A Magyar Turizmus Zrt. immár 11. alkalommal szervezi meg néphagyományra épülő brilliáns kulináris akcióját. Az idei torkos csütörtök február 11-én lesz, ami a Gasztroélmények Éve 2016 tematikus programsorozat nyitórendezvénye is.

A torkos csütörtök a Magyar Turizmus Zrt. egyik legsikeresebb akciója, amely azt ösztönzi, támogatja, hogy honfitársaink és a hozzánk látogató külföldiek a honi konyhaművészeten keresztül fedezzenek fel újabb magyarországi tájakat, kóstoljanak új, helyi ízeket; ismerjék meg a különböző tájegységek által kínált hagyományos magyar ételeket, valamint a gasztronómiához kötődő tradicionális magyar népszokásokat.

Ez évben az akció hivatalos weboldala a torkoscsutortok.itthon.hu. Ezen az oldalon regisztrálhatják magukat a vendéglátóhelyek január 12-től, továbbá a vendégek itt találják meg az éttermek folyamatosan bővülő listáját. Az étteremlistát először január 19-én kedden tekinthetjük meg, és attól folyamatosan gyarapszik.

Az előző évi adatok szerint a torkos csütörtökökön országszerte csaknem másfél millióan ültek be a részt vevő éttermek valamelyikébe az elmúlt tíz évben, mióta a kezdeményezés elindult. Az akcióba tavaly országszerte hatszáznál is több étterem kapcsolódott be.

Mellékes könnyű "torkos" kérdés: miért nem lehet hamvazó szerda (több mint ezeréves hagyomány!) előtti héten tartani a torkos csütörtököt a farsang idején? Miért kell a nagyböjt második napján torkoskodnunk(11 éve), amikor szintén ezer éve van húshagyó kedd, amikor kedvünkre, degeszre ehetjük magunkat…