A költészetet, a táncot és az űrhajózást ünnepli a Kultúrkúria


Jöjjön el és figyelje meg teleszkóppal a világűrt, hallgasson gyönyörű verseket, próbálja ki a hastáncot, a zumbát vagy a salsát a Kultúrkúriában!

AZ ŰRHAJÓZÁS VILÁGNAPJA

2016. április 8. péntek 11:00 - A világűr képekben - A Magyar Csillagászati Egyesület előadása. Az előadást Kárpáti Ádám tartja. Az előadás után távcsővel megtekinthetik a Napot.

2016. április 9. szombat 20:00-23:00 - Teleszkópos megfigyelés - Az Űrhajózás Világnapjának programja. Minden érdeklődő személyesen végezhet megfigyelést a Holdról, a bolygókról és a csillaghalmazokról a Magyar Csillagászati Egyesület tagjai közreműködésével. Rossz idő esetén a teleszkópos megfigyelés elmarad!

A KÖLTÉSZET NAPJA

2016. április 11. hétfő 10:00 - "Talán a vers, talán a líra, a lét gyöpén e gyenge bíra" – Varró Dániel József Attila-díjas költő és a Hangraforgó zenekar műsora. Ünnepi műsor kisiskolásoknak a Költészet Napja tiszteletére, mely során megfordulunk erdőn, mezőn, városban és vásárban, Varró Dani verssoraival még Badarországba is eljutunk...

ÜZENET AZ OLVASÓKNAK

"...Üzenem hát, hogy ki-ki olvasson illőt az alkatához, – ha egyszer úgy határoz, – hogy könyvet kíván a kezébe venni. – Röviden ennyi."

"...Magyarul: akinek a szíve kőkemény, – annak nem való a költemény, – aki durván harsog, és bömbölve herseg, – az ne olvasson verset, – olvasson inkább prózát,..."

"...szóval sok-sok verseskönyvet vegyetek, – húzzák le a súlyos verseskötetek – a kabátzsebeket, retikülöket, tasókat, – ezt üzenem a nyájas olvasóknak. "

Varró Daniel: Üzenet az olvasóknak c. verséből

HANGRAFORGÓ ZENEKAR

„A hangraforgó zeng a fű között...”, írta Radnóti Miklós Majális című versében. A költő ezzel a különös kifejezéssel illette az egykori lemezjátszót, a gramofont. Bár a szó nem vált ismertté, napjainkban mégis új értelmet kapott: az F. Sipos Bea és Faggyas László alkotta verséneklő együttes 2003 augusztusában fölvette a Hangraforgó nevet. Műsoraikkal – amelyekben klasszikus és kortárs magyar költők versei mellett népdalokat, népénekeket is megszólaltatnak, járják az országot, óvodákat, iskolákat, könyvtárakat és közösségi házakat. Több önálló kiadvánnyal rendelkeznek, valamint számos hangzó anyag közreműködői. Jegyár: 500 Ft

2016. április 11. hétfő 19:00 - Az igazat mondd, ne csak a valódit! - Eperjes Károly előadóestje. Pilinszky, Ady, Babits műveiből hallhatnak összeállítást Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész önálló estjén. A zenés, rendhagyó irodalmi est a XX. század Istent kereső költőiről szól.  Közreműködik: Négyessy Katalin gordonkán. Jegyár: 1200 Ft

A TÁNC VILÁGNAPJA

2016. április 30. szombat 15:00-20:30 - Tánc Világnapja IV. Táncfesztivál. Sok szeretettel hívjuk és várjuk délután 15.00 órától a tánc iránt érdeklődő felnőtt és gyermek vendégeinket, akik kíváncsiak az intézményünkben tanított táncok rövid bemutatóira, és ki is próbálnák azokat. Így részesei lehetnek egy vidám, közös táncnak.

15.00-15.30 Csillagszemű Gyemektáncegyüttes. Tímár-módszerrel oktatott gyermek néptánc csoport. A bemutatót vezeti Bacsó Sára néptáncos.

15.35-16.05 Mozdulatművészet. Berczik Sára és Dienes Valéria által kidolgozott klasszikus alapú modern táncoktatás. A bemutatót vezeti Pálosi István balettmester, táncművész, táncpedagógus.

16.10-16.40 Hastánc. Bemutatót tart Rezes Molnár Eszter hastáncos.

16.45-17.15 Fitness Team Budapest Fit-Kid bemutató. A bemutatót vezeti Agácz Rita Fit-Kid edző.

17.20-17.50 Cédrus Táncegyüttes. A bemutatót vezeti Lőrinc Beáta, a táncegyüttes művészeti vezetője és koreográfusa.

17.55-18.25 Dynamic Tánciskola Hip-hop gyermektánccsoport. A bemutatót vezeti Domokos Krisztina tánctanár.

18.30-19.00 Dynamic Tánciskola Lányformáció gyermektánccsoport. A bemutatót vezeti Takács Ibolya tánctanár.

19.05-19.25  Dynamic Tánciskola Salsa felnőtt tánccsoport. A bemutatót vezeti Takács Ibolya tánctanár.

19.30-20.00 Dynamic Tánciskola Társastánc felnőtt tánccsoport. A bemutatót vezeti Patay-Telek Szilvia táncpedagógus, a Dynamic Tánciskola vezetője.

20.05-20.35 Zumba Fitness. A nyílt órát tartja Papp-Váry Anna zumba- és aerobik oktató.