Hamisítatlan húsvéti finomságok


Ezek a húsvéti ételek akkor sem hiányozhatnak a megterített asztalról, ha egyébként nem kerítesz túl nagy feneket az ünnepnek. Receptjeink között mindent megtalálsz, ami fontos lehet…

Fonott kalács

Nincsen húsvét fonott kalács nélkül. Azonban felejtsd el a bolti változatot, készítsd el te magad az illatozó, omlós süteményt, úgy az igazi! Mindegy, hogy reggelire, ebédre, vacsorára, a fonott kalács a húsvéti menü lényegi része. Az omlós, de nem morzsálódó sütemény elkészítése nem nehéz, hagyd hát a boltban a csomagolt változatot! Csak gyúrd össze a tésztát, keleszd meg, fond össze, és már mehet is a sütőbe! Ízlésed szerint mazsolával vagy csokoládéval is gazdagíthatod!

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg mazsola, 3 dl tej, 2 dkg élesztő, 2 tojás, 2 evőkanál kristálycukor, só.

Elkészítés: az élesztőt fél deci langyos, picit cukros tejben futtasd fel. Dolgozd össze a liszttel, a cukorral, a maradék langyos tejjel, a vajjal, egy tojással és csipetnyi sóval. Add hozzá a mazsolát is, és gyúrd össze. A tészta akkor jó, ha sima. Szórd meg a tetejét vékonyan liszttel, konyharuhával takard le, majd hagyd megkelni. Lisztezett deszkán oszd három egyenlő részre a tésztát, és sodord őket a tepsi hosszára. Fond össze őket, a tetejét kend meg a megmaradt, felvert tojással, és hagyd még újabb 20 percet pihenni. Ha megkelt, megint kend be, és előmelegített sütőben süsd meg.

Palócleves

A magyaros ízvilág jeles képviselője a palócleves. Készítsd el receptünket, ami nem szűkölködik mennyei alapanyagokban! A palóclevesben minden van, amit a magyar ember szeret: hús, pirospaprika és vöröshagyma, mindez egy kis tejföllel megbolondítva. Pontosan ezért annyira nagy kedvenc ez a fogás, aminek elkészítése sem igényel különösebb jártasságot. Kb. 15 óra alatt kész!

Hozzávalók: 60 dkg birkahús, 40 dkg zöldbab, 3 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 2 krumpli, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 evőkanál liszt, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 babérlevél, só.

Elkészítés menete: a birkahúst alaposan mosd meg, ha hártyás, akkor előtte vágd le róla a legfelső réteget. Papírtörlővel itasd le róla a felesleges vizet, majd vágd apró kockákra. Öntsd az olajat egy fazékba, szórd rá a felaprított vöröshagymát, és dinszteld meg. Add hozzá a húst, pirítsd négy-öt percig, szórd meg pirospaprikával, ezután öntsd fel másfél liter vízzel.

Add hozzá a fokhagymát, a babérlevelet és a köményt, és ízlésed szerint sózd is meg. A krumplit hámozd meg, és amikor a hús már félig megfőtt, add a leveshez. Ugyanekkor keverd hozzá a zöldbabot is. A tejfölt a liszttel keverd ki csomómentesre, majd habard be vele a levest. Hagyd, hogy felrottyanjon, és vedd le a tűzről. Ízlésed szerint tálaláskor szórd meg aprított petrezselyemmel.

Házi tormakrém

A húsvéti sonka és fonott kalács mellől nem hiányozhat egy kupac ízletes torma. Hagyd a bolti változatot, és készítsd el magad!

A tányéron előkészített húsvéti fogások nem teljesek, ha nem fekszik mellettük egy kis kupac torma. Próbáld ki mesés receptünket, amelyet percek alatt elkészíthetsz. Csak készülj fel előre, mert a tormától - a hagymához hasonlóan - könnybe lábad a szemed.

Hozzávalók: 3 evőkanál citromlé, 1,5 dl főzőtejszín, 1 evőkanál lereszelt tormagyökér, fél kiskanál cukor, só.

Készítése: a lereszelt tormára csepegtesd rá a citromlevet. A főzőtejszínt verd kemény habbá, majd keverd hozzá a cukrot, és ízlésed szerint sózd meg. Keverd hozzá a tormát a tejszínhabhoz, végül hűtsd le az egészet, majd a húsvéti sonkával tálald.

KOcsonya

Nemcsak a fonott kalácsnak és a sonkának jut hely a húsvéti ebédnél, hanem a kocsonyának is.

Vidéken a mai napig szokás, hogy a füstölt sonka és a kalács mellé kocsonyát is felszolgálnak húsvétkor. Próbáld ki a legegyszerűbb receptet! Ha te is szereted a megdermedt fogást, akkor próbáld ki mennyei receptünket! Habár hosszú ideig készül, neked jóformán semmi dolgod nincs vele. Elkészítés ideje: hat-hét óra.

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg bőrke, 6 fej vöröshagyma, 5 teáskanál só, 4 sertésköröm, 2 közepes sertéscsülök, 2 fej fokhagyma, 1 teáskanál köménymag, 1 teáskanál bors.

Elkészítés menete: a bőrkét, a csülköt és a körmöt alaposan mosd át hideg vízben. Egy nagy, körülbelül 15 literes fazékba helyezd őket bele, és engedd fel annyi vízzel, ami pont ellepi a húsokat. Kis lángon kezdd el főzni, majd amikor habos lesz, egy szűrő segítségével szedd le a tetejéről a habot. A vöröshagymát és a fokhagymát pucold meg, és tedd bele a lébe. Szórd bele a borsot, a köménymagot és a sót, és főzd fel. Ha nem érzed eléggé ízesnek, akkor még nyugodtan tehetsz bele fűszert. Innentől kezdve nem is kell rá figyelned, magától fő, persze időnként érdemes leszedni róla a habot. Állítsd a lehető legkisebbre a lángot, és hagyd, hogy a kocsonya - lassan gyöngyözve - hat-hét óra alatt készre főjön. Amikor elkészül, tányérokba rakd ki a húsokat, a levét pedig szűrd át, és így adagold ki merőkanállal. Hagyd kihűlni, tedd hűtőbe, és ha megdermedt, már fogyaszthatod is.

Szabolcsi sárga túró

A legédesebb húsvéti fogás! Egyes tájakon, a keleti országrészben - főként Szabolcsban és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - ez a fogás az ünnepi menü része, nélküle szinte elképzelhetetlen a húsvéti lakoma, ugyanúgy részét képezi az ünnepi menünek, mint a fonott kalács.

Az édes és a sós ízek remekül kiegészítik egymást, így a húsvéti kötözött sonkához kiválóan passzol az édes sárga túró. Próbáld ki te is!

Hozzávalók: 1 l tej, 10 tojás, 2 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál kristálycukor, csipet só.

Készítése: a tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval keverd habosra. A tejet forrald fel, majd a tojásos masszát állandó kevergetés mellett adagold hozzá. Addig főzd, míg a massza össze nem áll teljesen. Vegyél elő egy sűrűn szőtt vászonkendőt, és öntsd bele a sárga túrót. Kösd jól össze, majd akaszd fel.

Húsvéti sonka

A húsvéti sonka meghatározó része a húsvéti ünnepkörnek, azonban korántsem annyira egyszerű elkészíteni, ahogyan azt kezdő háziasszonyként esetleg képzeled. Nem mindegy, milyen sonkát választasz, ahogyan az sem, mennyi ideig és hogyan főzöd.

Kis sonka-mindentudó

Habár elég nehéz kivitelezni, hogy végigkóstold a kínálatot, a jó sonkát leginkább az íze alapján lehet megtalálni. Az érlelés ez esetben legalább három hétig tart, így a füst és a só egészen a hús rostjáig beeszi magát, ami a húson is érződik –

ez az igazi parasztsonka!

Kinézetre azonban nem sokban különbözik tőle a gyors érlelésű sonka sem, melynek csak a külsejét érte a füstölés. Általában az egyetlen árulkodó jel, hogy ez utóbbi több lében áll. Az ilyen sonka belül száraz, főzés után szétesik, szétporlad, nem lehet szeletelni, tehát alaposan fontold meg, milyen termék mellett teszed le a voksod.

A hús színe is meghatározó lehet. A finom sonka kellemes, rózsaszínes árnyalatban játszik. Az előre csomagolt, kötözött sonkák ebből a szempontból igazán veszélyesek, hiszen nem tudhatod, valójában mit kapsz. Ha mégis ilyet választasz, akkor mindenképpen ellenőrizd a termék szavatosságát, azt, hogy nem szakadt-e ki a csomagolás, illetve nincs-e megkocsonyásodva a hús külseje. Ebben az esetben jobb, ha elfelejted, mert egyértelműen romlott áruról van szó.

Hozzávalók: 1,5 kg sonka, lehetőleg csontozott és nem előre csomagolt, 3-4 szem feketebors, ízlés szerint egy fej vöröshagyma.

Elkészítés ideje: annyi ideig tart az elkészítés, ahány kilós a sonka.

Elkészítés menete: a sonkát szombat este áztasd be annyi hideg vízbe, amennyi teljesen ellepi, így erősen sós íze kevésbé érződik majd. Ezt a vizet másnap öntsd le róla, majd szintén ugyanennyivel engedd fel. Szórd bele a borsot a vízbe, esetleg ízlésed szerint egy megpucolt vöröshagymát is dobhatsz mellé egészben.

A sonkát mindig annyi ideig kell főzni, ahány kiló. Ha másfél kilós a sonkád, akkor másfél órán keresztül főzd. Mikor az idgő kétharmadához érsz, érdemes ellenőrizni egy villával, hogy megpuhult-e már. Öntsd le róla a vizet, a sonkát pedig tedd egy aromaőrző, lefedhető tálba. Ha kihűlt, tedd be a hűtőbe hétfő reggelig.

Ha finom sonkát akartok enni akkor fogadjátok meg a tanácsomat főleg ha gyorspácolt sonkát vettetek. /ezek az olcsóbb termékek/ A főzővizbe tegyetek 1 fej vöröshagymát, 3-4 gerezd fokhagymát 1-2 szem babérlevelet 8-10 szem fekete borsot. Ha megfőtt a sonka vegyétek ki a főzővizből és 4-5 pervre tegyétek hideg vizbe. Erre azért van szükség hogy hirtelen összekapja a hideg viz a sonkát, igy benn maradnak az izek és nem lesz száraz a sonka. Ne felejtsétek el hogy ez a gyorspácolt sonkákra érvényes! Amúgy a megpuhult sonkát a főzővízben kell hagyni kihűlni. A sonkát főző lébe még babérlevelet és sok fokhagymát is tehetünk, hogy belefőjön az ízük!

A főzőlevet is érdemes eltenni, bableveshez isteni alapanyag.

Répatorta

Habár sokan ódzkodnak a répatortától legfőbb alkotóeleme, vagyis a sárgarépa miatt, ne ess te is abba a hibába, hogy ki sem próbálod. Ugyanis ez a sütemény mennyei, abszolút nem érezni a répa ízét a tésztában, olyan, mintha a nagyi egyik különlegességét ízlelgetnéd. Próbáld ki isteni receptünket, húsvétkor kötelező elem! Elkészítés ideje: 60 perc.

Hozzávalók a tortához: 30 dkg liszt, 30 dkg sárgarépa, 25 dkg porcukor, 1,5 dl olaj, 3 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, fél citrom csipetnyi fahéj.

Hozzávalók a mázhoz: 10 dkg natúr krémsajt vagy mascarponekrém, 10 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor.

Elkészítés menete: a répát hámozd meg és reszeld le. A cukrot a tojássárgákkal és az olajjal alaposan keverd ki, majd szórd bele a répát. A sütőport vegyítsd bele a lisztbe, és szitáld a répás keverékbe. Add hozzá a vaníliás cukrot, valamint a lereszelt citrom héját. Végül ne felejtsd ki a fahéjat se. A tojásfehérjéket verd kemény habbá, és óvatos mozdulatokkal forgasd bele a tésztába. Egy tortaformát vajazz ki, szórj meg kevés liszttel, és egyengesd el benne a masszát. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és süsd készre a tortaalapot, tűpróbával ellenőrizheted, hogy megsült-e. A krémsajtot és a vajat keverd össze, majd szitáld bele a vaníliás cukorral vegyített porcukrot. Amikor a süti kihűlt, kend a krémet a tetejére, és tedd a tortát hűtőbe. Amikor megdermedt a máz, már szeletelheted is. Ízlésed szerint mandulaforgáccsal díszítheted az oldalát.

Még jobb lesz, ha a máz hozzávalóiból dupla adagot kevertek be. Ugyan az olaj miatt nem fojtós a piskóta, de ez a mennyiségű máz csak a tetejére elég. Ha dupla adag készül belőle, akkor a félbevágott piskótát meg lehet vele kenni és még finomabb.

Picikét kevesebb cukorral készítettem (21 dkg) és raktam hozzá szerecsendiót és gyömbért is. kb. 2-2 nagyobb csipetet.

Viszont a máz valami szörnyedelem. Még jó, hogy megkóstoltam. Kikeverés után raktam hozzá még másfélszer annyi Mascarponét, de még így is förtelmesen édes volt. És valóban, aki a recept szerint csinálta, annak trutymós lehet a „máz”. Amúgy alapból nem értem, hogy egy répatortára miért máz és miért nem krém kell, mikor a torta amúgy is édeskés.

Szóval aki jót akar, hagyja ki a mázat és csak a tortát csinálja meg. Az tényleg klassz, még a gyerekeknek is ízlett, pedig a répát csak levesben eszik meg, akkor sem sokat.  Amúgy 30 perc sütés elég volt neki előmelegített sütőben.

Készítheted sütőben is. Ha a közepéről elfogy krém, oda mehet csokimáz, a tésztájába pedig kevés dió. Beléd fognak szeretni.

Az alap, mint bármely krémnél, ha nem főzött (de ha igen, akkor is) a cukrot keverjük ki a vajjal, vagy tojással stb, és utána tesszük bele az egyéb hozzávalókat (kakaóport, diót, esetünkben a vajkrémet vagy mascarpone-t. Közbevetőleg: nem szabad a mascarponet a vajjal kikeverni, hanem a vajat a cukorral és csak aztán elegyíteni benne a mascarponét. A krémet keverjük nem túl habosra. Csak friss répa jó, szárított nem.

Pikáns vörösboros nyúlpörkölt

Ha a nagy család összegyűlik húsvét alkalmával, készíts egy adag ízletes pörköltöt. Csak nehogy a húsvéti nyuszit főzd meg! A nagy családi összejövetelek nem múlhatnak el nagy evések nélkül. A pörkölt tökéletes fogás az ilyen alkalmakra, bár nem a legegyszerűbb fogás, az ízélményért mégis megéri a konyhában robotolni.

Hozzávalók: 2-2,5 kg nyúlhús, 35 dkg mogyoróhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl bor, 2 babérlevél, 2 szál kakukkfű, 1,5 dl sűrített paradicsom, 1 dl olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 1 teáskanál pirospaprika, só, bors.

Elkészítés: a nyúlhúst darabold kisebb kockákra. Hevítsd fel az olívaolajat, és a húskockákat picit pirítsd meg rajta. Add hozzá a felaprított vöröshagymát és fokhagymát, majd ízesítsd a babérlevéllel, a kakukkfűvel, valamint sózd, borsozd ízlésed szerint. Hígítsd fel a sűrített paradicsomot kevés vízzel, és keverd a pörkölthöz.

Mennyei kaszinótojás

A megfőzött, ugyanakkor megrepedt festenivaló tojások sem mennek kárba, ha ínycsiklandó kaszinótojást készítesz belőlük. Elkészítése nagyon egyszerű, ha pedig sok locsolóra számíthatsz, tökéletes vendégváró. A kaszinótojásnak számos változata létezik, vannak, akik gombával vagy éppen szardíniával gazdagítják a töltött tojást. Ha te is valami ínyencségre vágysz, akkor próbálkozz nyugodtan más alapanyagokkal is.

Hozzávalók: 10 tojás, 2 evőkanál majonéz, 1,5 dl tejföl, 1 evőkanál mustár, petrezselyem, pici cukor, só, bors.

Elkészítése: a tojásokat tisztítsd meg, majd főzd keményre. Keresztben vágd őket ketté, és a tojássárgáját vedd ki. A tejfölt a majonézzel, a mustárral és pici cukorral keverd össze. A tojássárgákat egy villa segítségével törd össze, ízlésed szerint sózd, borsozd, majd add hozzá a felaprított petrezselymet. Keverd a majonézes masszába, és a félbevágott tojásokat töltsd meg vele. A tojások tetejét díszítsd petrezselyemmel.

Egyszerű és gyors túrós pogácsa

Túróspogácsa-receptünk elkészítése nem nehéz, így akkor is könnyedén megbirkózhatsz vele, ha nem vagy éppen nagy fakanálforgató. Kedvedre gazdagíthatod is mindenféle finomsággal, például sajttal vagy szezámmaggal.

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 50 dkg tehéntúró, 40 dkg vaj, 2 tojássárgája, 3 dkg élesztő, 2 dkg só.

Hozzávaló a kenéshez: 1 tojás

Hogyan készítsd el? Az élesztőt morzsold bele a lisztbe. A tehéntúrót egy villa segítségével törd át, majd keverd az élesztős liszthez. Add hozzá a szobahőmérsékletű vajat, valamint a sót, és gyúrd össze a tésztát. Tedd hűtőbe, és 20 percig pihentesd. A tésztát nyújtsd ki egészen vékonyra, a felét kend meg a felvert tojássárgával, ezután pedig hajtsd rá a tészta másik felét. Fordítsd el a pogácsaalapot, és ismétled meg a nyújtást és a kenést. Végül nyújtsd ki ujjnyi vastagságúra a tésztát, és egy kisebb átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggasd ki. Kend meg a tetejét a felvert, egész tojással, és pihentesd 10 percig. A sütőt melegítsd elő 200 fokra, majd 20-30 perc alatt süsd készre a pogácsákat. Ízlésed szerint sütés előtt sajttal vagy szezámmaggal is megszórhatod a tetejét.

Kókuszgolyó

A kókuszgolyó az egyik legjobb vendégváró sütemény, hiszen pénztárcabarát és rendkívül gyorsan elkészül. Egyszerűségét könnyedén feldobhatod, ha a közepébe mogyorót, mandulát vagy éppen egy kisebb csokidarabot csempészel.

Spenót

Nagycsütörtököt régen zöldcsütörtöknek is nevezték. Ekkor zöld ételeket, például spenótot ettek, vagy csalánt főztek.

Tojás

A tojás a húsvét elengedhetetlen étele, hiszen az újjászületést, Jézus feltámadását szimbolizálja. Fogyaszthatod főtten, de tojássaláta formájában is húsvétkor.

Áldott, kellemes Húsvétot és jó étvágyat Mindenkinek!

Székely - Weinberger - Türk - Torontál