Egymillió lépés Buda(pest) zöld gyűrűs tövében – rejtett kincsek nyomában


Milyen messzire menjünk, hogy különleges turisztikai és konyhaművészeti élményekkel töltekezzünk? Ezt korántsem a távolság határozza meg – ékes példája ennek a fővárostól félórányira lévő, megkapó Zsámbéki-medence és környéke, a Tétényi-fennsík, a Benta-patak völgye. Még egy bő hétvége is csupán ízelítőt adhat értékeikből. Ha nem hiszik, járjanak utána! Mint a magyar népmesékben…

Mert tényleg meseszép egy zsámbéki körút. „Csendes vidék, zöld gyűrű a nagyváros tövében”, tavakkal, „tetőkkel” teli hegyes-völgyes paradicsom. A természeti, művészeti, műemléki túrák mellett sokszínű fesztiválok, szüreti rendezvények jelzik: figyelemre méltó konyhaművészeti kalandozásokat is tehetünk e tájékon. A helyi hagyományok, szépségek érdekében jelenleg is jelentős tájrehabilitáció és pincerekonstrukció zajlik. Turizmusfejlesztő szemlélet vezérli a térséget összefogó Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Közhasznú Egyesületet a turisztikai vonzerőleltár gazdagításában.

Teljesség nélkül! A Natura 2000 védettségű természeti környezet (közeli mintapéldája a túltechnicizált művilágból kiszabadító, gyermeket, felnőttet egyaránt bámulatba ejtő Budakeszi Vadaspark); különböző, pl. sváb, életmód- bemutató gyűjtemények, múzeumok; pincefaluk (Páty, Tök, Etyek - Magyar-kúttal); XIII. századi nagy időket idéző romtemplom, egyetlen fegyvernemi (légvédelmi), valamint lámpamúzeum, nyári színház, apácatemető (Zsámbék); Árpád-kori temetőkápolna (Budajenő); Batthyány-kastély (Bicske); viadukt (Biatobágy) etc. További önfejlesztő helyszín a Drivingcamp Hungary, ahol legkorszerűbb műszaki színvonal, személyre szabott, kezdő és speciális edzőprogramok révén megszerezhetjük a legfejlettebb vezetéstechnikai és közlekedésbiztonsági képességet. De meghívhatunk ide 4 ezer embert is szabadtéri rendezvényre.

A hagyományt újjal ötvöző vendégvárók közül remek választás a budakeszi Budai Gesztenyés Nagyvendéglő – ha meg akarják ismerni a „szuvidálási konyhatechnológia rejtelmeit”. Aki egy prémium borvacsorára, budai piknikre vágyik, itt megteheti, mondjuk Hargita vagy Toszkán kosárral. A legújabb módi? Ilyen a hazai TOP3 lakáséttermek egyike, a budaörsi Angyalosy lakásétterem. Ideális helyszín családi összejövetel, csapatépítés, leány- vagy legénybúcsú céljára azoknak, akik eredeti, egészséges alapanyagokból készített, kívánság szerinti étkek különleges ízeire vágynak, de nem a megszokott éttermi körülmények között. Az Abacus Szálloda mindent tud: szavatolt felfrissülés, wellness, tökéletes ízvilág, rendezvény, konferencia… A Szépia Bio & Art Hotel szintúgy teljességet nyújtó pihenő-szabadidő együttes Zsámbék szívében. Ki ne hagyjuk őket! Mint ahogy azt sem, hogy megkóstoljuk Primus ásványvizet, mely Budapesttől mintegy 27 km-re fekvő Zsámbék határában 450 méter mélyről kerül a felszínre. Páratlan összetételű, kiváló minőségű és íz világú ásványvíz.

Gyalogolni (kirándulni) és enni jó, sőt „Tök” jó! „Aligvárom”! Hogy csak egyetlen bort említsek a Nyakas Pince kézműves - főleg - fehérboraiból. Többek közt töprenghetünk Irsai Olivér és Don Olivér között. De a hölgyek örömét a nők klasszikusa, az itt készült Sauvignon Blanc szerezheti meg. Az „Aligvárom” borházasítás, vagyis cuvée. Nyúlné dr. Pühra Beáta főborász jóvoltából. És maradandó élményeket nyújtó borkóstolón ismerkedhetünk e borokkal Nagy Péter jóvoltából. S e friss, üde, gyümölcs ízekben gazdag nedűk kedvet is csinálnak a zsámbéki és környékbeli kalandokhoz.

Tamás Éva