Tavaszi fűszerkeverék ínyenceknek


Ez az, amire nyugodt szívvel mondhatjuk: kihagyhatatlan! Miért? Ne kérdezze, klattyintson!

Az idei elegendő évre való adagkeverékhez csombor (borsikafű) csupán három tő konyhakertrészlegem lakója lett. Helyettük ezúttal zöldhagymaszárat tettem. De ha netán nem lenne otthon, mehet helyette a snidling. Kakukkfüvet sem tettem bele, de ezt csak ritkán szánom ilyen szerepre, mert erősen megváltoztatja az ízösszetétel végső hatását. A mostani teljesen hétköznapi, megszokott fűszernövényekből készült, a lestyánon kívül még a kedves jó uram sem találhat benne kivetnivalót, de azt úgy eldugtam a többi között, hogy észre sem fogja venni.

Általában főzelékek ízesítésére használom, de ezzel szoktam feldobni egy-egy jellegtelenebb ízű-színű zöldséglevest is, illetve vasárnap ezzel szórtam meg a tepsiben sült újkrumplit. Szóval, a recept csupán annyiból áll, hogy a fűszernövényeket jól megmosom, konyharuhával megszikkasztom, majd apróra vagdalom. Összekeverem őket és egy jól záródó (pl. fagyis) dobozban a fagyasztóban tárolom. Ha kellően szárazak a növények, akkor fagyosan sem ragadnak össze és mindig annyit lehet kivenni a dobozból egy kanállal, amennyire éppen szükség van.

Margó mami kockásfüzetéből