Tavaszi takarítás tippekkel, trükkökkel


Tavasszal a több napsütés szinte magával hozza a vágyat a lakás kiszellőztetésére, rendbe tételére. Vannak okosságok, melyek azzal rémisztgetnek minket, hogy elképesztő, mennyi sok baktérium éldegél boldogan lakásunkban… Miért, és mi az ellenszer? Katt ide!

A nagytakarítás nagy munka: sok időt és energiát vesz igénybe, ráadásul koszos, poros és ragacsos helyekre kell benyúlkálnunk. Konyhánkra azonban igencsak ráfér a tavaszi nagytakarítás.. Évente egy alapos takarítás elűzi a kellemetlen szagokat, gátolja a piszok felhalmozódását, illetve egészséges környezetet teremt a főzéshez. Ezért érdemes átgondolni a teendőket és beosztani az időnket, hogy a tavaszi nagytakarítás visszatérő rémálom helyett tényleg a megújulást szolgálja. Íme, néhány okos tipp a csillogó-villogó konyha megteremtéséhez.

Kezdjük azzal, hogy megszabadulunk a lejárt szavatosságú konzervektől, fűszerektől és egyéb száraz árutól. Máris rengeteg hely szabadul fel a szekrényekben és a hűtőben. A takarítás során felülről lefelé haladjunk! A polcok külső és belső részét fújjuk át ecetes vízzel, erős vegyszereket csak makacs szennyeződéseken használjunk! Rendezzük fakkokba a fűszereket, illetve dobozokba az egyéb szárított alapanyagokat.

Nem kell pénzt költenünk különleges fóliákra és matricákra a polcok és fiókok befedéséhez. Béleljük ki őket zsír-, sütő- vagy csomagolópapírral. Ez gyors, olcsó megoldás, és ha bepiszkolódik is, könnyen cserélhető.

Legyünk szigorúak a tekintetben, hogy mi foglalhat el helyet a konyhapulton! Gondoljuk át, hogy mi fontos és mit használunk rendszeresen. Amit nem, annak találjunk helyet a fiókokban. Szabaduljunk meg a törött konyhai kellékektől, evőeszközöktől, mindenféle nem használt kütyütől, melyeket eladományozhatunk, odaajándékozhatunk vagy újrahasznosíthatunk. A kevesebb ugyanis néha több.. Ha kiszelektáltuk a pulton lévő tárgyakat, tisztítsuk le a csempéket ecetes vízzel. A fugára permetezzünk tisztítószert és egy fogkefe segítségével sikáljuk ki. A márványlapok tisztításához ne használjunk ecetes vizet, mert az kikezdheti a felületét. A gránitpultot meleg, szappanos vízzel, majd száraz törlővel töröljünk át, hogy elkerüljük a csíkokat. A makacs foltokat fertőtlenítőszeres oldattal próbáljuk meg eltávolítani. A gyümölcsöket és aromás zöldségeket, - mint például vöröshagymát, fokhagymát és gyöngyhagymát – tároljuk kosárkákban. Helyezzünk el kijelölt helyre egy tollat és jegyzettömböt a bevásárlólistához.

Ne feledkezzünk meg a mikrohullámú sütőről sem! A mikró falára és aljára száradt ételmaradékot nehéz eltávolítani. Nedvesítsünk be egy törlőruhát és helyezzük a mikróba 1-2 percre. A ruhából kiszálló pára fellazítja a szennyeződéseket, amelyeket puha szivaccsal töröljünk ki a mikró belsejéből.

Szagtalanítsuk a szemetest! Töltsük meg a kukát jéggel és hagyjuk elolvadni. Ez az eljárás hatékonyabb, mintha citromhéjat dobálnánk bele, vagy virágillatú légfrissítőkkel próbálnánk elűzni a kellemetlen szagokat. A jégtisztítás fantasztikus, gátolja a penész és zápszag kialakulását.

Húzzuk el a hűtőszekrényt! A legelhanyagoltabb konyhai terület a hűtőszekrény alatt található. Miután kidobáltuk a lejárt élelmiszereket és letakarítottuk a hűtőszekrény polcait ecetes- vagy meleg, mosogatószeres vízzel, mozdítsuk el a fal mellől vagy sarokból. Legyünk felkészülve a látványra! Porszívózzuk fel a port és töröljük át a megfelelő tisztítószerrel. Ne felejtsük el letakarítani a tetejét sem! A tavaszi nagytakarítás nem kell, hogy fárasztó legyen. Egyszerre csak egy területre koncentráljunk: a fiókokra egyik nap, a hűtőszekrényre a másik nap. Esetleg hívjuk segítségül a családot. Osszuk fel a feladatokat és tegyünk be egy pörgős zenét. Ha összefog a család, pillanatok alatt végzünk. Jutalmazzunk mindenkit finom süteménnyel, vagy pompás vacsorával! De szaladjunk előre, nézzük lépésenként!

Lépésenként

1. A takarítás fő szabálya, mint már mondtuk: fentről lefelé, és bentről kifelé haladjunk, így nem koszoljuk össze azt, amit egyszer már megpucoltunk. Fontos, hogy takarítás közben/után szellőztessünk, így a por kiszáll, míg a lakás megtelik friss levegővel.

2. Először pókhálózzuk le alaposan! Az elérhetetlen magasságban lévő dolgokat (pl. függönykarnis, fűtéscsövek stb.) nyeles tollseprűvel tisztítsuk meg (kaphatóak olyan változatok, amelyek magukhoz vonzzák a port, így könnyebb dolgunk lesz).

3. Következhet a szekrények portalanítása. Ne csak a szokásos helyekről, a feltűnőbb polcokról távolítsuk el a port! A nagytakarítás alkalmával húzzuk el a szekrényeket, tárolókat, és a tetejüket, oldalukat, hátlapjukat is törölgessük le enyhén mosószeres vízzel. A könyveket vegyük le, és a szabad levegőn összeütögetve portalanítsuk őket, majd töröljük át egy száraz ruhával. A dísztárgyakat is tisztítsuk meg!

4. Mossuk le az ajtókat, ajtófélfákat is – nem is gondolnánk, ezek mennyire elkoszolódnak a mindennapi használat során.

5. Jöhet az ablakpucolás! Ha koszosabb az ablak, érdemes először mosószeres vízzel lemosni, majd ablaktisztító szerrel is befújni az üveget, végül egy száraz, tiszta ruhával vagy papírral szárazra törölni. Az üveg után mossuk le a keretet is. Az ablaktisztítással egyidejűleg érdemes leszedni a függönyöket is – ezeket mosógéppel mossuk ki, majd az ablakpucolás után, még kicsit nedvesen tegyük őket vissza, így kilógják magukat.

6. Tisztítssuk meg a kényesebb belső felületeket: enyhén mosószeres vízzel vagy ablaktisztítóval töröljük át a tükröket, lámpákat, monitorokat is.

7. Mossuk ki a lakástextíliákat! Tegyük a mosógépbe az ágyneműt, ágytakarókat, díszpárnákat, terítőket, esetleg az arra alkalmas szőnyegeket. Ha van rá lehetőségünk, az ágyneműt tegyük ki a napsütésre, ez nem csak felfrissíti a takarókat és párnákat, de a poratkák ellen is hatásos.

8. Fürdessük meg a növényeket! A szobanövények poros leveleit töröljük át vizes ruhával, esetleg felhígított tejbe vagy sörbe mártott vattával. A „szőrös”, bolyhos levelű növények kivételek, ezekre csak langyos vizet spricceljünk törölgetés helyett. A nagyobb virágokat akár a fürdőkádba állítva is lezuhanyozhatjuk. Ne használjunk viszont ún. „levélfényt”, mert ez portalanítás nélkül inkább eltömi a virágok pórusait! Az elszáradt, felkopaszodott, betegnek tűnő részeket vágjuk le, ha kell, ültessük is át a növényeket.

9. Porszívózzunk ki alaposan! Ha máskor nem, most mindenképpen húzzuk el a szekrényeket, bútorokat, hogy azok háta mögött és a nehezen elérhető sarkokban is kitakarítsuk. Ha van rá lehetőségünk, a nagyobb szőnyegeket a szabadban is poroljuk ki! A foltokat szőnyegtisztító szerekkel próbáljuk meg eltüntetni. Ha esetleg arra alkalmas porszívónk van, végezzünk nedves szőnyegtisztítást (vagy esetleg bérelhetünk egy nagyobb teljesítményű takarítógépet).

10. Fordítsunk gondot a padlóra: ha már nem csillog úgy a parketta, mint új korában, dörzsöljük át padlófényezővel, viasszal, esetleg olajjal.

11. Takarítsuk ki a konyhát! Pakold ki a konyhaszekrényt és mossuk le mosószeres vízzel. A konyhapultot se hagyjuk ki! Ha van rá erőnk, érdemes elmosni a ritkábban használt edényeket és poharakat. A tűzhelyet és a sütőt súrolóval tisztítsuk meg, a lefolyóba pedig öntsünk lefolyótisztítót. Ne feledkezzünk meg a mikró kitakarításáról sem! A konyharuhákat, konyhában használt textíliákat mossuk ki.

12. Végül pucoljuk ki a fürdőszobát! Pakoljunk le a polcokról, szekrényről, és törölgessünk át mindent. Mossuk le a csempét, a csaptelepekről, a zuhanyról és a csőről pedig távolítsuk el a vízkövet. Fertőtlenítsük a kádat, zuhanytálcát, mosdókagylót és a WC-t, és cseréljük ki a törölközőket.

13. Ha úgy érezzük, mindennel kész vagyunk, még egyszer alaposan söpörjünk fel vagy porszívózzunk ki és mossuk fel a lakásban, és szellőztessünk ki.

Tippek

Érdemes a tavaszi nagytakarítást egy kis lomtalanítással is összekötnünk. Válogassuk át a ruháidat, és amit már nem veszünk fel, adjuk egy szeretetszolgálatnak! A felhalmozódott magazinokat, papírokat is szortírozzuk, a feleslegesnek ítélt, soha nem használt dolgokat (például a harmadik levesesfazekat) pedig költöztessük át a pincébe vagy a padlásra, esetleg egy tárolóba. Ha valami hibás, javíttassuk meg vagy dobjuk ki, de ne rakosgassuk!

Az ablakot és az üvegfelületeket mindig tiszta ronggyal, szivaccsal pucoljuk! Ezt később még befoghatjuk portalanításhoz, a lényeg az, hogy ha egy törlőkendővel koszos felületet tisztítottunk, utána ne használjuk már tisztább területeken. A konyhában és a fürdőszobában mindig külön törlőkendőket, szivacsokat tartsunk! Vegyszerek helyett használhatunk természetes anyagokat is: Vízkőoldó helyett kiválóan megteszi az ecet. Használhatjuk ablakpucoláskor, így csillogóbb lesz az üveg, de a fürdőszobában is alkalmazhatjuk a csaptelepek tisztításakor vagy a csempe lemosásakor. A konyhában súrolószer helyett használjunk szódabikarbónából vagy mosószódából és egy kevés vízből készített pasztát. A fa bútorokat és felületeket a portalanítás után bútorfény helyett tejbe mártott vattával vagy ruhával is áttörölhetjük, esetleg méhviaszt is használhatunk.

Nincs értelme a nagytakarításnak, ha hullafáradtak és morcosok vagyunk, kiváltképp ünnep előtt vagy közel, alatt is. Inkább osszuk el a munkát több részre, akár szobáról szobára is haladhatunk (például a portörlésnél). Így ugyan nem olyan látványos a változás, de végül csak tiszta és ragyogó lesz a lakás.

Amire szükségünk lehet: törlőkendők, rongyok, szivacsok; tisztítószerek (legalább egy általános mosószer, egy fertőtlenítő, egy súroló és egy ablaktisztító), esetleg ecet és szódabikarbóna; seprű, porszívó, felmosó; mosógép; no és sok idő, türelem és elszántság, némi családi, rokoni, baráti segítség…