„Ahol a falak mesélni tudnak…”


A Magyar Kastélyszállodák Szövetsége második alkalommal rendezte meg 2016 áprilisának végén a „Kastélyszálloda Fórum” című szakmai napját St. George Residence & Hotelben. A rendezvény legfőbb célja, hogy különböző hasznosítási modelleken keresztül valós képet adjon a jelenlegi „kastély-helyzetről” Magyarországon.

Budai Várban, a Fortuna utcában áll az ötcsillagos St. George Residence & Hotel, mely szolid eleganciával simul környezetébe. A 600 éves épületben, ahol anno a Vár legjobb fogadója működött, ma a The Sunday Times szerint Európa 100 legjobb szállodájának egyike várja vendégeit. A kastélyszálloda történelmi hangulatot áraszt az 1987 óta világörökségi helyszínként elismert Budai Várban – nem véletlenül lett a szlogenje „Történelmi hangulat, világörökségi helyszín”. Vendéglátónk 2008-tól tagja a Magyar Kastélyszállodák Egyesületének, e tagság révén pedig az Európai Kastélyszállók Egyesületének is. (Továbbiak: http://stgeorgehotel.hu)

A hazai kastélyszállodákat Gulyás Eszter, a Magyar Kastélyszállodák Szövetsége elnöke mutatta be. Elmondta, hogy a „Magyarország tájain utazva itt is, ott is mesés kastélyokra, kúriákra bukkanhatunk, amelyek egy letűnt, talán szebb, nyugodtabb korról tanúskodnak. Mindannyiunkban beindul ilyenkor a fantázia, hogy milyen is lehetett ezekben a csodás épületekben lakni, a zöldellő parkokban sétálni, pihenni. Némely kastélyban ez ma újra lehetséges. A Magyar Kastélyszállodák Szövetsége egy csokor ilyen újra virágzó kastélyt tud tagjai között az ország egész területén. Vannak kisebbek és nagyobbak, eldugott falvakban és városokban, zöldellő parkok ölelésében, domboldalakban és óvárosokban.

A Magyar Kastélyszállodák Szövetsége minden tagszállodája a nagyhírű magyar vendéglátást írta zászlajára. Mind-mind más módon igyekszik a vendégek igényeit messzemenőkig kielégíteni: 

Kastélyaink legalább három csillagos szállodák. Legtöbbjük hagyományos magyar konyhával és elegáns étteremmel is rendelkezik, ahol a környékre jellemző étkeket kínálnak. Több kastélynak van igényes borpincéje és saját bora, vagy akár borászata is. Kastélyainkban találhatók különféle wellness-szolgáltatások, fürdők, sőt még egészségügyi rehabilitációs szolgáltatás is. De más kikapcsolódási lehetőség is megtalálható: koncertek, táncházak, régi mesterségek bemutatása, reneszánsz karneválok és sok más.

 

10 tagjuk van jelenleg:

Apponyi Kiskastély natur minihotel,

Batthyány Kastélyszálló,

Forgách Kastély,

Graefl Major – Kétútköz (felújítás alatt),

Hotel Vécsecity****,

Misefa Kastélyszálló,

Prónay-kastély,

St. George Hotel***** ,

Széll Kálmán Kastélyszálló,

Szidónia Kastélyszálloda.

 

„…a minőség garanciája”

„A Magyar Kastélyszállodák Szövetségének elnöksége a „kastélyturizmus” köztudatba történő bevezetéséért és annak fellendítéséért is dolgozik, rendkívül fontos, hogy minden, a tagságra jelentkező kastélyt külön elbírálással a saját minőségi irányelveinek alapján szemrevételezünk. Fontos számunkra, hogy tagjaink minőségileg magas színvonalon biztosítsák a vendégek részére a szolgáltatásaikat, mivel a szövetség tagságba tartozás egyúttal egy minőségi garancia is.

Az egyesület tagja lehet minden olyan magyar és külföldi természetes személy, jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaság, társadalmi szervezet, alapítvány és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, mely egy kastélyszállodát, kúriát vagy más, történelmi hátterű épületben működő, legalább 3 csillagos szállodát, illetve rendezvényhelyszínt, továbbá egyéb, az épülethez jól illeszkedő szolgáltatást működtet, valamint az alapszabály rendelkezéseit magára nézve kötelezőnek elfogadja, és közösséget vállal az egyesületi célok megvalósítása érdekében történő közreműködésre.

A történelmi épületnek vagy részeinek legalább 100 évesnek kell lennie. Az esetleges helyreállítást műemlékhez illő gondossággal kell elvégezni és emelet színvonalú vendéglátó szolgáltatást kell nyújtani.

Kivételes esetben az Egyesület tagja lehet minden olyan magyar és külföldi személy, jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaság, társadalmi szervezet, alapítvány és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, mely szállodát ugyan nem működtet, de az Egyesület céljai magvalósítását elősegíteni tudja és kívánja.”

 

A Magyar Kastélyszállodák Szövetsége dokumentumainak idézése után a szakmai nap programjáról

Az egyik fő téma „Kastélyszállodák Nyitott Hétvégéje” c. esemény volt. Ezen április végi hétvége idején a Magyar Kastélyszállodák Szövetségének 10 tagszállodája a vendégeket különleges akcióval, meglepetésekkel várta, hiszen szeretnék, ha egyre többen vinnék hírét a több száz éves épületcsodáknak, a varázslatos élményeknek. Érdemes tehát figyelni a honlapokat, hogy aki idén netán nem tudott a nyitott hétvégéről, az jövőre semmiképp nem maradjon le erről a lehetőségről – különösen, hogy tudható: a másodízben megrendezett nyitott hétvége oly sikeres volt, hogy a regisztrációt a tervezett határidő előtt le kellett zárniuk. (Továbbiak: http://www.kastelyszallodak.hu/)

Az előadások sorát a Gyulai Almásy-Kastély – „Tradíció, értékőrzés, modern kori kihívások”, avagy a kastélyok a kultúra központjai ma is…címmel Dombi Ildikó ügyvezető igazgató nyitotta. Gyula váráról, várfürdőjéről, várkertjéről, kulturális életéről, gasztronómiájáról, fesztiváljairól híres, melyekhez most már a város közepén álló, 300 éves, felújított, XXI. sz.-i felszereltséggel (holoprojektoros videó, virtuális szakácskönyv) büszkélkedő látogatóközpont is csatlakozik, mely az egykori Almásy-kastélyban kapott helyet, vagyis itt a kastély nem szállodaként, hanem kulturális intézményként működik. Állandó és időszaki kiállítások (Hétköznapok és ünnepek egy alföldi kastélyban), kastélykávézó (rálátással a téglafalú várra!), kis ajándékbolt kapott helyet, és persze rendezvények a kastélyban és kertjében. 1,5 órás a vezetés a kastélyban, melyről mi is ízelítőt kaptunk, pl. megtudtuk, hogy 1746. június 13-án itt tartották az első előadást, vagy hogy az Aradi vértanúk hogyan is kapcsolódnak a kastélyhoz, hogy 60 fős kápolnájuk van, hogy az első emeleten elhelyezett könyveket szabadon lapozgathat az érkező. De van parfümrészlegük, különleges illattal, kastélyszínházuk a gyerekeknek és aranykalitkában több kanári, melyek a főűri életmódot szimbolizálják. (Továbbiak: http://www.gyulaikastely.hu/)

 

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.  képviseletében Krámlik Attila pr-manager „Herend a kastélyban” – Kulturális szerepvállalás, tradíció és innováció címmel tartott előadást. A 190 éves, manufaktúra innovatív és prosperáló, része a magyar és az európai kulturális örökségnek. 80%-ban állandó, 20%-ban változó tartalmú vándorkiállításuk nagy sikerű: 12 kastélyban, 12 helyszínen mutatták meg pl. nevesített (Gödöllő, Eszterházy) mintáikat. A gödöllői kiállítással megnyílt a külföldi (Betlér, Güssing/Németújvár, Bajmóc, Kismarton) kiállítások előtt is a lehetőség. Külön kiemelte, hogy az (átmenetileg még nem üzemelő) Héderváry Kastélyban Herend Lakosztály is létezik, mely egyedülálló, hisz főúri kastélyban ez az egyetlen ilyen szoba található az egész országban.

 

Szerencsés Györgyi tulajdonos, a kastély„gazdasszonya” volt következő előadónk, aki Graefl Major/ Kétútköz – „Egy élhető világ 100 éves falak között…” Biogazdaság, frissen fejt tej… címmel érdekes előadást tartott egy megtalált, csipkerózsika álmát alvó épületről és annak gondos (műemlék-felügyelet segítségével zajló) felújításáról. A Tisza-tó közelében álló 110 éves épület (mint a munkák során kiderül) szenzációs szecessziós belsőt rejt, s mint ilyen, egyedülálló hazánkban. Újjáéled körülötte a majorság is, mely anno zöldséggel, gyümölccsel, hússal, tejjel-vajjal ellátta a kastély lakóit úgy, ahogy ezt a mai a tulajdonosok is szeretnék. S mert állatokat is tartanak majd, pl. arra is figyeltek, hogy milyen a szélirány, s ennek megfelelően helyezik az állatokat: így azok szaga nem zavarja majd az érzékenyebb orrú vendéget…Bár a kastélyt csak 2 év múlva nyitják meg, azért vendéget-látogatót fogadnak: (szving)koncerteket, kerti mulatságot, adventi ünnepet tartanak már most is, amiről honlapjukon érdemes tájékozódniuk: http://www.graeflmajor.hu/. Akit érdekel egy kastély újjászületése, az a felújításáról szóló könyvet is lapozgassa: szép kiállítású, izgalmas olvasmány!

A Gödöllői Királyi Kastély – Nemzeti örökségünk hasznosítása – A Gödöllői Királyi kastély megújulása c. előadást Gönczi Tibor ügyvezető igazgató tartotta. 1996-tól folyik a felújítás, melynek során pl. a lovarda, a királydombi pavilon, a park, a belső terek újultak meg. A kastély a gyermekek kastélya is: évente sok ezer gyermeklátogatójuk van a mintegy 160 000 vendég között. Céljuk: a kastély nemzetközi megjelenése/elismertetése Európa legnagyobb kastélyai között; hogy közös koncepciót alakítsanak ki a hazánk Grassalkovich-kastélyai között, s céljuk hogy az üzemeltetésükben működő hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum fontos helyszíne legyen a 2021-es Vadászati Világkiállításnak.” A 20 éve megnyitott Gödöllői Királyi Kastélyról továbbiak: http://www.kiralyikastely.hu oldalon.

 

A kastélyszállodák után a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége – A szállodaipar aktuális helyzete, tervezett és meghozott kormányzati intézkedések, és azok hatásai címmel dr. Niklai Ákos elnök tartott beszámolót, melyet kerekasztal-beszélgetés követett. Ezt Zsiborás Gergő Junior Prima Primissima-díjas újságíró moderálta, és dr. Niklai Ákos (elnök, Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége), dr. Grotte Judit (docens, Nemzetközi Szállodamenedzsment specializáció vezetője, Budapesti Metropolitan Egyetem), dr. Sándor Dénes (Intézeti tanszékvezető-helyettes, főiskolai docens, Budapesti Gazdasági Egyetem), Pintér Katalin (igazgató, Gerbeaud Ház), Horváth Csilla (tulajdonos, Apponyi Kiskastély natur minihotel) beszélgetett a szakma, az oktatás, a munkaerőhelyzet aktualitásairól.

 

Bár a nap szakmai nap volt, úgy vélem, minden jelen lévő regisztrált vendég (újságírók, érdeklődők) számára érdekes és hasznos volt betekinteni a magyar kastélyszállodák és szövetségük munkájába.

vk