Belgák Budapesten – hetes szám a hétvégi fesztiválon


Május 13. és 15. között, azaz e hétvégén újra megörvendezteti a serbarát nagyérdeműt a Belga Sörfesztivál a budapesti Duna-parti Bálnában. Bálna és sör - ez már döfi!

A VII. Belga Sörfesztiválon 43 belga sörfőzde 205-féle sörét, közülük 61-félét csapolt változatban kóstolhatják meg az érdeklődők a Bálnában. (Még az is kiderülhet néhány ser után, hogy a bálna szereti-e a sört?)

Az idei Belga Sörfesztivál egyik kiemelt sörszereplője a saison, egy majdnem elfelejtett tradicionális belga sörtípus, mely napjainkban reneszánszát éli. A saison egykor a nehéz fizikai munkát végző aratómunkások frissítő és erőt adó „védőitala” volt, amit a gazdaságok saját maguk készítettek. Ennek megfelelően a saison-ök igen változatosak voltak. Ami közös bennük az, hogy könnyen iható, mégis sűrű, tápláló, enyhén savanykás ízüknek köszönhetően rendkívül frissítő italok. A fesztivál három leginkább jellegzetes, egymástól nagyon eltérő ízvilágú saison söre a Surfine, a St-Feuillien Saison, valamint a Silly Saison.

A nemzetközi trendekhez igazodva a másik kiemelt sörtípus idén az úgy nevezett „sour ale”. Az ebbe a kategóriába tartozó flamand vörös és barna, valamint lambic sörök fanyar ízvilágukkal a régi idők söreit testesítik meg, melyek azokban az időkben készültek, amikor a sörfőzők rozsdamentes acéltartályok helyett még fahordókat. használtak. Ennek a kategóriának a két különösen említésre méltó söre a Petrus Oud Bruin 5,5%-os flamand barna ale, valamint a Rodenbach 5,2%-os flamand vörös ale. Mindkettőt csapoltan lehet majd megkóstolni a fesztiválon.

Kiemelt sör az idei évben a sörkeresztségben Préaris Quadrupel nevet elnyert, 10%-os alkoholtartalmú, sűrű, nehéz barna sör. A Préaris Quadrupelt Belgium legsikeresebb új generációs kisüzemi sörfőzdéje, a Vliegende Paard Brouwers készíti. Sörfőzőmesterüket, Andy Dewilde-t 2013-ban Belgium legjobb újsörfőzőjének választották, a sör pedig 2011-ben elnyerte A legjobb belga kézműves sörnek járó címet.

A Bálnában a Vliegende Paard Brouwers további négy sörének kóstolására is nyílik lehetőség. Andy Dewilde sörfőzőmester folyamatosan új, extrém sörökkel lepi meg a sörkedvelőket. Ezek közül mindenképpen érdemes megkóstolni a Lapsang Souchong teával érlelt 8%-os világos sört, illetve a Costa Rica-i kávéval főzött 10%-os Quadrupelt.