Csak egy ugrásnyira vár a ceglédi és környékbeli élmény-nyár


Hol van Budapesthez legközelebb lecsó-, bor- és laskafesztivál? Hol van hazánk első váltócsúszkás új barokk orgonája és leghosszabb amatőr gokart pályája? Hová indulna, ha kíváncsisága egy – dobosgálát is produkáló – dobmúzeumba hajtaná? Vagy arra a tájegységre, ahol csábító borok teremnek? De ha köztük Ezerjó, akkor dukál mellé ezer finom falat a Kék Narancs Vendéglőtől s Panziótól az Anikón, az Aranyhomokon, a Nádason át a Székelykapu Apartmanig; mindezek előtt s után pedig felüdülhetünk az Aquacentrumban, gyógy- és strandfürdőzésen, nemde?

Ennyi kvízkérdésre pusztán ennyi a válasz: Cegléd és környéke. Az „aranyhomoki magyar táj” e kedves szeglete. Ida kell kiruccannunk, hogy a fővárostól jóformán egy hajtásnyira mindeme élményekkel kényeztessük magunkat, szeretteinket.

Tudvalevő: a kérdéssor hátterét az adja, hogy a Homok-hátság felső része és a Tápió-vidék a közép-magyarországi térség egyik módfelett izgalmas tája. Ezzel együtt mivel az itt élők híven őrzik hagyományaikat, egyben keresik a vonzó emberi környezet kialakításának lehetőségeit. Mindennek köszönhetően a térség kellemes turistaparadicsom a természetbúvárok és természetjárók számára, de a kikapcsolódás más formáit keresők is egyre inkább fölfedezik. És szerencsére nem árasztotta el a régiót a tömegturizmus. No, ezek együtt nyújtják a kiegyensúlyozott, kellemes kiruccanást ide, Ceglédre és vonzáskörzetébe!

A fenntartható fejlődés, a megőrizve megújítani céljait szolgálja 2008-tól az önkormányzatok, civil szervezetek és a vállalkozások alapította, Kovács Ferenc által elnökölt HAJT-A Csapat Egyesület, amely a tápiószelei Civil Szolgáltató Központban áll ügyfelei rendelkezésére. www.hajtacsapat.egyesulet.hu

A Magyar Turisztikai Ügynökség szervezésében nemrég újságírók (köztük „kilátósok”) is tettek egy gasztro-tanulmányutat a térségben témamerítés okán. Sokuknak ismerős lehetett az újszilvási Bolyhos pálinkafőzde, amely öregbítette hírnevét bemutatókon is. A finom nedűhöz Szilvás Hús is dukált. Útközben Újszílvás határában megtekinthettük, az országban elsőként megépült Napelem Parkot. Ezután a ceglédi látnivalók következtek: Bach-orgona, Kossuth-erkély. Egésznapos vagy teljes hétvégi program lehet a testet-lelket regeneráló helyi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont. Aquaparki lubickolás, élménykedés után betérhetünk ebédre a Hotel Aqaurellbe, a Békebeli Cukrászdába, ahol igazi (kemikáliáktól, trükköktől mentes!) kézmíves ínyencségeket kínálnak. A gourmet-k ne csak sütikre (így minibejglikre) gondoljanak, hanem lekvárokra, kompótokra, ünnepnapokra való, hosszan eltartható stólenre is.

A KILÁTÓ Magazin egyik elődjeként megjelent BOR és VILÁG Magazin révén szerkesztőségünk már régóta tisztelője Kökény Benőnek, aki fiával mintagazdaságnak beillő borászatot működtet a Külső-Budai úton. Príma program hétvégén, ünnepnapokon, feltölthetjük innen házi borkészletünket. De borkörutat is szervezhetünk, hiszen több borászat tartozik a ceglédi körzethez, amelynek saját borlovagrendje is ápolja a honi borkultúrát.

Cegléden persze a dobmúzeum mellett kalandozhatunk a Mózes Öntöttvaskályha, valamint Sporttörténeti Gyűjtemény ritkaságai között, a Régi Idők Tárházában vagy a képzőművészeti galériákban is. Remek program a Nyársapátiban 12 éve üzemelő amatőr gokartpálya – akár 6-12 éveseknek is. Aki pedig a természetes lóerők barátja – lovagolhat a Füle tanyán, kocsikázhat az aranyhomoki, tápiói tájon.

Tamás Éva