Első Olasz Gasztronómiai Világhét Magyarországon


Több mint 100 ország, köztük Magyarország részvételével, november 21. és 27. között kerül megrendezésre az "Első Gasztronómiai Világhét", melynek célja az olasz konyha, az olasz borászati és gasztronómiai kiválóságok és minőségi élelmiszerek bemutatása és népszerűsítése rendezvények és színes programok keretében.

November 21 és 27 között első alkalommal kerül megrendezésre az "Olasz Gasztronómiai Világhét", a külföldön jelenlévő olasz intézmények (nagykövetségek, konzulátusok, olasz kultúrintézetek, az Olasz Külkereskedelmi Intézet irodái, az olasz kereskedelmi kamarák és az Olasz Gasztronómiai Akadémia), valamint séfek és minőségi olasz éttermek, táplálkozástudományi oktatók és szakértők részvételével a legjobb borászati és gasztronómiai olasz hagyományok és minőségi élelmiszerek bemutatását célul kitűző világszintű esemény. Kiemelt figyelmet kapnak a 2015-ös Milánói Expot ihlető és a "Milánói Chartaban" rögzített témák: minőség, fenntarthatóság, kultúra, élelmiszerbiztonság, élelemhez való jog, nevelés, identitás, vidék és biodiverzitás. Egy olyan összetett, a köz- és a magánszektor, a sport világa és kulturális egyesületek, a téma szakértői és szakemberei hozzájárulásával megvalósuló kezdeményezésről van szó, amelynek célja, hogy több, mint 1.300, a gasztronómiát, mint az olasz identitás lényegi elemét és az “Olaszország” márka megkülönböztető jegyét bemutató rendezvényen keresztül 105 ország nyilvánosságát tegye fogékonnyá e témák iránt. A Gasztronómia Hete a jövőben minden évben megrendezésre kerül. A kezdeményezésnek Magyarországon is gazdag program kíséri, tekintettel az olasz konyha és élelmiszeripari termékek kiemelt népszerűségére a magyar közönség körében. A programsorozat keretében tematikus film-és dokumentumfilmvetítések; gasztronómiai könyvbemutató; a kezdeményezéshez csatlakozó éttermekben olasz gasztronómiai estek; az ágazat neves szakértőinek tematikus előadásai; az olasz cégek és helyi szereplők szakmai találkozóival, kerekasztal-beszélgetésekkel és főzőshow-val megvalósuló kereskedelmi esemény; az olasz konyha és a mediterrán diéta témájú előadásokkal kísért magyar iskolák főzőversenye kerül megrendezésre. Az események részletes programja a következő linken http://www.ambbudapest.esteri.it/ambasciata_budapest/resource/doc/2016/11/settimana_della_cucinait_nel_mondo_web.pdf, illetve a rendezőként közreműködő olasz állami és magánintézmények honlapjain érhető el.