Dr. Jane Goodall világhírű csimpánzkutató, ENSZ-békenagykövet Pesthidegkúton járt


Május végén hazánkba látogatott, és két előadást is tartott Dr. Jane Goodall, az általa indított Roots&Shoots, magyarul Rügyek és Gyökerek környezeti nevelési programjáról, amit hazánkban is szeretne meghonosítani a magyarországi Jane Goodall Intézet segítségével.

Ennek lényege, hogy mindenki a saját közvetlen környezetében, a lakóhelyén mérje fel, mi az, amin változtatni szeretne, jobbá tenne, és erről készítsen munkatervet, toborozzon csapatot hozzá, és öntevékeny módon valósítsa meg az elképzeléseit. Lehet ez akár egy adott erdőterület kitakarítása, egy nyugdíjasotthon lakóinak felvidítása, vagy egy jótékony túraverseny megszervezése. Ezek az apró jótettek összeadódnak az országban, a világban, és jobbá teszik Planétánkat.

Négynapos itt tartózkodása alatt Jane Goodall rendhagyó kirándulást is beiktatott a programjába. A Jane Goodall Intézet önkénteseivel, a Magyar Madártani Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya(MME-KHVSZ) kutatásvezető munkatársaival, a Duna- Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) közreműködésével, és az American International School of Budapest (AISB) egyik tanárával ellátogatott a pesthidegkúti vitorlázó repülőtérre, és a mellette található Vörös-kővárra.

 Hogy mit keresett ott ez a sok ember?

 Két rádió nyomkövetővel ellátott kaszpi haragossiklót kellett szabadon engedni, és ezt a feladatot boldogan vállalta is a kutatónő.

 A siklókba a Bécsi Vadbiológiai Intézet technikusa által készített egyedi nyomkövetőket Dr Sós Endre, a Fővárosi Állat- és Növénykert főállatorvosa vezette állatorvosi csapat ültette be.

Ennyi ember összefogásával nem volt kérdéses a végeredmény. Örült Dr.Jane Goodall, mert nálunk is láthatott sikertörténetet egy faj megőrzési programjáról, amiről a „Nálatok vannak még állatok” c. könyve is szól. Örültek a kutatók, mert egy elismert tudós is fontosnak tartotta az eredményes munkájukat, és felfigyeltek rájuk. Örültek az önkéntesek, és a vendégek is, mert találkozhattak Dr.Goodallal. És örültek a siklók is, mert végre visszanyerhették a szabadságukat. Halpern Bálint a KHVSZ színeiben elmesélte, hogy el is nevezték az elengedett siklókat Jane-nek, és Valinak (Valery Jane Goodall után), de az azóta eltelt hónapok során több kígyót is megjelöltek. Tarzan (Jane Goodall irigyelt gyermekkori hőse), Jane, Vali és további két kígyó most már a tudomány, és a terület érdekeit szolgálják. Általuk könnyebben felderíthető, hogy merre vadásznak, telelnek, milyen messze hagyják el a központi búvóhelyüket, és ha szükséges, talán egy nap kiterjeszthetőek lesznek számukra a védett terület határai.

 

 A sikertörténet folytatódik...

 

A résztvevők továbbgondolták a történetet, és elhatározták, hogy létrehozzák a vörös-kővári Jane Goodall Tanösvényt, amely bemutatja a környék élővilágát, köztük a haragos siklót. Szeretnék elérni a kerületi lakosokat, iskolákat, cégeket is, és bevonni őket ebbe a projektbe, hogy sajátjuknak érezhessék, és akarjanak is tenni az itt élő rendkívül ritka növény-, és állatfajok megőrzéséért. Egy olyan tanösvény megépítése a cél, amelyen iskolai csoportok tanösvény-vezető füzet, vagy szakavatott vezető közreműködésével könnyedén végig tudjanak menni.

 Az ösvény fenntartásában egész éves programot biztosít a tavaszi takarítás, cserjegyérítés, táblák javítása, jelzésfestés-felújítás, a felsőbb évfolyamos iskolai tanulók pedig „tanösvény-vezetőként”  alsós iskolatársaikat kísérhetik majd végig.

 A tanösvény még tervezés alatt van, megvalósításához a kerületi cégeket, vállalkozókat, és természetesen a helyi lakosokat, polgárokat szeretnék arra kérni, hogy támogassák ezt a nemes ügyet a Jane Goodall Intézeten (www.janegoodall.hu), vagy külön erre a célra indított gyűjtésen, a www.adjukossze.hu oldalon keresztül. A támogatókat a tanösvény indítóállomásán kihelyezett adományozói táblán fogják elhelyezni, és a vezetőfüzetben is feltüntetik majd, amit a tanösvény látogatói a kerület erre jelentkező üzleteiben, illetve a Duna-Ipoly Nemzeti Park látogatóhelyein tudnak majd beszerezni.

Mi biztosan támogatjuk a tanösvényt, és végigjárjuk majd a szakemberek kíséretében ezt az ürgefüttytől hangos, és kakukkfűtől illatozó csodálatos helyet, és erről folyamatosan tájékoztatjuk majd olvasóinkat is.